Pred vama je knjiga „Organsko povrtarstvo“ namenjena kako onima koji započinju proizvodnju tako i proizvođačima organskog povrća. Autorka se nada da je tekst privlačan i onima koji žele da nešto više da saznaju o organskoj poljoprivredi, temi koja je danas aktuelna ne samo za poljoprivredu već i za ishranu ljudi.

Opredeljujući se za organsko povrtarstvo polazim od činjеnice da je ono intenzivna poljoprivredna oblast koja i u konvencionalnoj a posebno u organskoj proizvodnji omogućava ostvarivanje visokog dohotka pod uslovom da je raznovrsna i kontinuirana (celogodišnja) i da je povrće namenjeno zelenoj pijaci koja može biti poseban prostor ili sastavni deo piljarnica ili megamarketa. Visok efekat ostvaruje robna njivska proizvodnja povrća za organsku preradu ali pod uslovom da su proizvodi namenjeni poznatom kupcu, Oba načina proizvodnje tesno su povezana sa organskom proizvodnjom u zaštićenom prostoru zbog proizvodnje kvalitetnog rasada ili povrća kojim se obezbeđuje kontinuitet celogodišnje potrošnje. Biobaštenski principi prožimaju sve načine organske proizvodnje povrća što ovoj proizvodnji daje neophodne ekološke uslove slične onim prirodnim u kojima sveukupan svet živi u harmoniji dok čovek samo pravim merama ostvaruje cilj: proizvodnju kvalitetne i bezbedne hrane, zaštitu plodnog zemljišta, biljaka, životinja, prirode i životne sredine. Tada čovek postaje deo prirodnog, održivog sistema proizvodnje bitnog za njegovo zdravlje i finansijsku dobit.

Odgovornost organskog proizvođača je velika jer je proizvodnja ne samo zakonski (i pravilnicima) regulisana i kontrolisana već pravo na upotrebu logоa organskog proizvoda označava i visoku etičku svest proizvođača koja pozitivno deluje na okolinu i potrošaču daje sigurnost u kvalitet i bezbednost hrane. To je posebno važno za povrće koje uz voće treba jesti u svežem stanju, a od velikog je značaja u ishrani dece kao predostrožnost i preventiva mnogih oboljenja koja se danas pojavljaju.

U knjizi su obrađene osnovne organske agrotehničke (tj. bioagrotehničke, kako ih sa pravom nazivam) mere za uspešnu proizvodnju povrća na njivi i tako se proizvođaču pruža mogućnost da nauči da kreira sopstvenu proizvodnju u skladu sa agroekološkim uslovima, cilju i svojim mogućnostima. Osim korišćenja uslova, proizvođač se prilagođava principima organske poljoprivrede, menja strukturu proizvodnje na bazi plodoreda, uređuje polja i domaćinstvo, uspostavlja sistem reciklaže organske materije – kompostira zahvaljujući kome obezbeđuje organski sertifikovan kompost ne samo za svoje potrebe već i za prodaju. Eko koridorom, cvetajućim ivičnjacima, drvećem, postepeno uspostavlja narušenu prirodnu ravnotežu vraćajući u svoje okruženje već zaboravljene biljke i životinjske vrste i tako čuva tradiciju i prirodu.

Prihvatajući organske principe proizvodnje povrća doprinosi se zdravlju ljudi, ostvaruje se veći dohodak, obezbeđuje se razvoj svoje porodice.

Sadržaj
Predgovor
Organsko povrtarstvo
Opšte povrtarstvo
Bioagrotehničke mere
Recepti
Berba i čuvanje
Posebno povrtarstvo Korenasto povrće
Mrkva (šargarepa) – Daucus carota var. sativa Hoffman (fam. Apiaceae)
Celer – Apium graveolens L.
Cvekla – Beta vulgaris L. ssp. esculenta Sal. (fam. Chenopodiaceae)
Krtolasto povrće
Krompir – Solanum tuberosum L. (fam. Solanaceae L.)
Lukovičasto povrće
Crni luk (crveni luk) – Allium sera L. var. sera. (fam. Alliaceae)
Beli luk (češnjak) – Allium sativum L. var sativum L. (fam. Alliaceae)
Salate
Salata – Lactuca sativa (fam. Compositae)
Kupusnjače (fam. Brassicaceae)
Glavičasti kupus – Brassica oleracea var. Capitata Brokola – Brassica oleracea L. conv. botrytis L.
Plodovito povrće
Mahunjače (fam. Fabacae)
Grašak – Pisum sativum L.
Boranija i pasulj – Phaseolus vulgaris L.
Paradajz – Lvcopersicon esculentum Mill (fam. Solanaceae)
Paprika – Capsicum annuum L.
Vrežasto povrće (fam. Cucurbitaceae)
Krastavac – Cucumis sativus L.
Lubenica – Citrulus edulis
Bibliografija
O autoru

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">