Reklama

Pasulj je veoma stara kultura, poreklom iz Srednje Amerike. Seme pasulja pronađeno je u starim grobnicama Perua i Meksika. U Evropi je poznat tek posle otkrića Američkog kontinenta.

Pasulj ima veliki agrotehnički značaj za poljoprivrednu proizvodnju. Poseduje izvesne osobine koje druge vrste biljaka nemaju. U prvom redu obogaćuje zemljište azotom, popravija njegove fizičke i druge osobine, a pored toga doprinosi uništavanju korovskih biljaka.

Pasulj živi u simbiozi sa bakterijama koje mogu da vezuju azot iz vazduha koji se troši za potrebe rasta i razvića biljaka, ali i ostaje u zemljištu. Zavisno od sorte i načina gajenja, količina azota koja ostaje u zemljištu kreće se od 140 – 170 kg/ha godišnje, što je ravno sadržaju azota u 30 tona stajnjaka ili 500-600 kg KAN-a.
Pasulj popravlja fizičke osobine zemljišta svojim korenom koji je veoma ragranat i dubok. Posle pasulja zemljište ostaje rastresito, ocedno i bogato organskom materijom. Sve to utiče na povećanje plodnosti zemljišta.

Doprinos pasulja kod uništavanja korovskih biljaka je posredan. Gaji se kao okopavina u gustom, čistom usevu, uz jedno do dva kultiviranja i prašenja, čime se značajno odstraniuiu korovske bilike.

U ishrani našeg stanovništva ima poseono mesto. Sa specifičnim hemijskim. sastavom, pasulj predstavlja visokovrednu i važnu namirnicu koja obezbeđuje ne samo potrebne kalorije već i biološki neophodne sastojke. Sadrži do 26% belančevina i 1,5% masti i veoma je česta i uspešna zamena mesu. Prosečna godišnja potrošnja po stanovniku se kreće od 9-10 kg. Zrelo zrno se koristi za spravljanje različitih jela u domaćinstvima, kao i za spravljanje gotovih jela u prehrambenoj industriji. Masovno se koristi i zrno u tehnološkoj zrelosti (rujanik) kako za svežu pot rošnju tako i za toplu i hladnu preradu.

SADRŽAJ

PASULJ
uslovi uspevanja
sorte
tehnika gajenja
združeni usevi kukuruza i pasulja
BORANIJA
uslovi uspevanja
sorte
tehnika gajenja
gajenje povijuše
bolesti i štetočine boranije i pasulja
GRAŠAK
uslovi uspevanja
Agrotehnika
Berba
Sorte
Bolesti i štetočine
BOB

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">