Jednostavan put do sopstvenog pčelinjeg društva. Pčelarstvo je u modi: ono štiti prirodu i živa bića i jedna je od profesija koje su bliske prirodi. Upustite se u avanturu pčelarskih društava i otkrijte uzbudljivu biologiju ovih insekata. Naučite sve važne korake u pčelinjoj godini i već u narednoj sezoni dođite do svog meda.

  • PČELINJE DRUŠTVO

Tako funkcioniše život u košnici

  • POSTANITE PČELAR Pretpostavke, osnovna oprema i kursevi iz pčelarstva
  • PČELINJA GODINA Šta i kad raditi? Detaljno i praktično objašnjenje svih faza rada.

Sadržaj

PČELINJE DRUŠTVO

Pčelinje gnezdo
Vrste pčela
Razvijanje pčela
Roj − uvećavanje pčelinjeg društva
Sporazumevanje pčela
Bolesti pčela

POSEBNA STRANICA

Šta pčele skupljaju

KAKO POSTATI PČELAR

Raspored ulaženja u tajne pčelarstva
Gde se postavljaju pčelinja društva
Pčelarska oprema
Sredstva za berbu meda
Košnica
Plodište
Bežalica

PČELARENJE TOKOM GODINE

Pčelinja godina
Kad i kako prići pčelinjem društvu
Obavljanje pregleda
Pročisni let
Pogled u đubre
Prvi pregled
Medište i prazan okvir
Kontrola rojenja
Sprečavanje rojenja
Međuroj
Hvatanje roja
Smeštanje u košnicu
Leglo odvojenog roja
Veštačko rojenje
Nove matice
Staranje tokom poznog ieta
Sužavanje i promena saća
Prihrana
Veličina leta i češalj

MEDIVOSAK

Istrajnost pčela
Važni sastojci meda
Doba berbe Otklapanje
Centrifugiranje
Ceđenje kroz sito i uklanjanje pene
Održivost meda
Kremasti med
Higijena
Topljenje voska
Čišćenje voska
Prerada voska

ZDRAVE PČELE

Razvoj grinja

LEKOVI

Metodi borbe protiv varoe
Isecanje legla trutova
Formiranje odvojenog roja i mlečna kiselina
Letnje tretiranje mravljom kiselinom
Letnje tretiranje timolom
Zimsko otklanjanje zaostalih grinja najvažnije bolesti pčela

SERVIS

Preporučena literatura
O Autoru
Indeks

Biologija medonosnih pčela

Naša zapadna medonosna pčela Apis mellifera svoj život u potpunosti posvećuje pčelinjem društvu ili pčelinjoj zajednici. Preko leta u takvoj zajednici ima oko 30.000 pčela, a preko zime njihov broj kreće se od 5.000 do 10.000. Zanimljivo je videti kako ova mala stvorenja grade jedno izuzetno uspešno jedinstvo. To je oduvek dovodilo do izvesnog mistifikovanja pčela. Pri tom postoje vrlo jednostavna pravila samoorganizovanja koja su nužna i na osnovu kojih postupaju pčele radilice. Fascinira činjenica da u životu pčelinjeg društva nikad nema prekida. Ostavimo po strani objašnjenja i upoznajmo se sa biologijom pčela. Samo tako ćemo moći stvarno da razumemo ovu raširenu vrstu insekata i njihovo delovanje.

Pčelinje gnezdo.

Naše medonosne pčele svoja gnezda grade u šupljinama; a srce tih gnezda čini saće. Po pravilu, saće ili satovi poređani su paralelno jedan uz drugi, a prolaz između njih, takozvana ulica pčela, dovoljno je širok da se dve pčele mogu istovremeno kretati kroz njega. Šestougaone ćelije saća služe kao dečija soba i kao prostorija za čuvanje polena i meda. Pri tom poredak je uvek isti; leglo se nalazi u sredini gnezda. Oko njega pčele smeštaju polen. Preko mladog legla smeštaju se zalihe meda. Kao što ćemo kasnije videti, ovo prirodno uređenje gnezda pčelarima donosi korist prilikom berbe meda.

Vrste pčela.

Najveći deo pčelinje zajednice čine pčele radilice. Pored njih, postoji matica, a za vreme parenja u pčelinjem društvu nalazi se i manji broj mužjaka-trutova.

Matica.

Matica koja se još naziva i kraljica od ostalih pčela razlikuje se svojim dugim i mršavim telom. Njena funkcija može se donekle uporediti sa ulogom engleske kraljice: ona je starešina roja; Gnezdo jednog roja.

O autoru

Dr Sebastijan Špivok

Dr Sebastijan Špivok za vreme studija otkrio je u sebi ljubav prema pčelama. Mada se u početku zanimao za veće životinje, pčele su ga prilikom pisanja studentskih radova privukle istraživanju insekata. Fascinacija pčela- ma bila je tako velika da je on, zajedno sa ocem, počeo da se bavi pčelarstvom. Zatim je proučavao zajednice stršljenova. Doktorat je posvetio stvarima koje štete pčelinjm društvima zbog čega je putovao u Južnu Afriku, Australiju i Sjedinjene Države. Od 2008. godine on je urednik stručnog časopisa, najvećeg u Nemačkoj, Deutschen Bienen-Journal. Pitanja o ovoj knjizi i pčelarstvu možete postavljati na sledeću adresu: sebastian.spiewok@bauernverlag.de sa naznakom „Imkem als Hobby“.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">