Reklama

Sve veće interesovanje svetskog tržišta za šumskim gljivama-pečurkama i šumskim divljim voćem stimuliralo je veliki broj naših privrednih organizacija da ovom poslu posvete posebnu pažnju. Najpre su animirali veliki broj kooperanata iz bliže i dalje okoline, dali im osnovne instrukcije za sakupljanje i doradu ovih plodova i posao je krenuo na opšte zadovoljstvo svih učesnika u ovom poslu. Prema informacijama iz naše štampe, koja je ove poslove pomno pratila pojedina domaćinstva kooperanata su na ovom poslu zarađivala i po nekoliko desetina starih milijardi dinara za sezonu.

Još veće i brže proširivanje ovoga posla ometa nedostatak ma kakve sturčne literature, kao ostručavajućeg sredstva u ovom poslu.

Godine 1978. izdali smo knjigu Pečurke-gljive i šumsko voće od autora, sada već pokojnog, dr Milana Soldatovića. Ova je knjiga ubrzo prodata, pa, na zahteu mnogobrojnih interesenata, ponovo je štampana za naše čitaoce.

Knjiga je pisana stručno, ali popularnim jezikom i u njoj su dati svi neophodni podaci za raspoznavanje i manipulisanje ovim plodovima, pa se nadamo da će poslužiti kao neophodan priručnik za učesnike u ovom poslu.
Preimućstvo knjige je i u tome što smo na koricama knjige dali i kolor priloge za sve najinteresantnije plodove iz ove sakupljačke privrede, što će, nadamo se, našim čitaocima posebno pomoći u ovome poslu.

Skrećemo pažnju čitaocima da su na prvoj polovini druge i na trećoj stranici korica dati kolori jestivih pečuraka. Na donjoj polovini druge stranice korica dati su kolori većine otrovnih pečuraka, dok je četvrta stranica korica posvećena kolorima plodova divljeg, šumskog voća.

Koristimo priliku da istovremeno snabdemo naše čitaoce i sa najosnovnijim podacima za gajenje šampinjona, koje je pripremio dr Miroslav Popović.

Sadržaj

BIOLOGIJA PEČURAKA-GLJIVA I NJIHOVA PODELA (Dr M. Soldatović)

OSNOVNA PRAVILA ZA SAKUPLJANJE PEČURAKA-GLJIVA

PREHRAMBENI ZNAČAJ I KONZERVISANJE PEČURAKA-GLJIVA
Prehrambeni značaj
Načini korišćenja u ishrani
Načini konzervisanja

TROVANJA PECURKAMA-GLJIVAMA I KAKO IH IZBEĆI

PREGLED I OPIS JESTIVIH PEČURAKA-GLJIVA

PREGLED I OPIS OTROVNIH PEČURAKA-GLJIVA

PROIZVODNJA SAMPINJONA (Dr M. Popović)

Tehnika gajenja
Berba i prinosi

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">