Uspeh Prvog tematskog okruglog stola sekcije „Prečišćavanje gasova na izlazu iz sušare“, održanog u Pančevu,maja ove godine, nas je ohrabrio da istrajemo na ovakvom obliku rada. Kao što je Planom i programom sekcije za procesnu tehniku i energetiku Vojvođanskog društva za poljoprivrednu tehniku predviđeno, sada je na redu Drugi tematski okrugli sto sekcije -TOSS-2.

Ovoga puta nam je domaćin uzorni Agrokombinat „Subotica“, poznat po smelosti da se razvija neuhodanim putevima.Veliki je broj tehničkih i tehnoloških inovacija i unapređenja isproban na ovom kombinatu, koji su kasnije našli primenu na drugim mestima. Domaćin ovakvog tipa imponuje ovoj, našoj, relativno mladoj branši. Očekujemo da će se atmosfera novatorstva i progresa preneti i na rad našeg skupa.

Tema koju ovde treba da razmotrimo je veoma aktuelna. Buran razvoj izgradnje centara za sušenje i skladištenje zrnastih poljoprivrednih proizvoda nije bio u dovoljnoj meri praćen razvojem i aplikacijom mašina za prečišćavanje vlažnog i suvog zrna. Uticaj predčišćenja vlažnog zrna na proces sušenja je u nekim slučajevima bio toliko zanemaren da je to izazivalo ozbiljne smetnje, pa i požare, u procesu sušenja. Cesto su zato bile okrivljavane samo sušare. Treba shvatiti da je tretman zrna od momenta ubiranja pa do plasmana jedinstven tehnološki sistem sa značajnim među uticajem pojedinih njegovih segmenata. Da bi taj proces bio stabilan i ekonomičan važan je uslov razvoj i izbor adekvatnih tehnika prečišćavanja i njihovo ispravno eksploatisanje. Na kraju, izlazni kvalitet iz ovog procesa mora biti usaglašen sa zahtevima JUS-a.

Očekujemo da će rasprava na ovom okruglom stolu biti konstruktivna i da će doprineti razvoju, boljem razumevanju procesa, kvalitetnijem izboru opreme i pravilnom eksploatisanju postojeće.

Mirko BABIĆ, dipl.ing.

SADRŽAJ

1. UVODNIK

2. Miroslav Alimpić, dipl.ing,Uslovi za čišćenje mase zrna i trend razvoja opreme za čišćenje

3. dr Miladin BrkićUticaj prečišćavanja sirovog zrna na proces sušenja

4. mr Slobodan DakovićČišćenje zrna suncokreta kao uslov pravilnog skladištenja

5. Anton Čop, dipl.ing.Tehnološko-tehničke karakteristike grubog predčistača zrna „Rade Končar“

6. Opšti uslovi kvaliteta zrnastih poljoprivrednih proizvoda

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">