Reklama

Počastvovan sam što sam baš ja odabran da napišem predgovor ovoj V knjizi autora Ed McCarthy i Mary Ewing-Mulligan. Naše poznanstvo traje već 30 godina i najiskrenije sam uveren u njihovu stručnost, entuzijazam i iskreno zadovoljstvo koje pronalaze u vinu. Zaista ne mogu da se setim nikoga ko bi umešnije napisao knjigu kakva je Vino za neupućene.

Uopšte me ne iznenađuje da je baš vino tema koja je odabrana za prvu knjigu iz serije Za neupućene koja se ne odnosi na kompjutersku problematiku, jer mnogi smatraju vinski jezik stranim i zastrašujućim, kao i računarski. Ed i njegova supruga Mary dokazali su da je ova realistična, duhovita, pa ipak sveobuhvatna knjiga upravo nešto sasvim suprotno.

Koristeći svakodnevni govor (nešto što nedostaje većini literature o vinima), oni objašnjavaju sve što ste oduvek želeli da znate o vinima: kako da ga probate ili degustirate, kako da prepoznate koje je loše, kako da plovite kroz vinske karte restorana, pa čak i kako da otvorite bocu. Svaku temu su obradili od osnovnih pojmova do naprednijih nivoa. Zaista sjajno ukomponovan pregled svega što treba da znate o vinima. Prava mera; ni prekratko ni predugačko štivo. A i pojavilo se u pravom trenutku.

U današnje vreme, proizvodnja vina je obimnija nego ikada, a i njihov kvalitet je sve bolji. Veća raznovrsnost vina potiče i od sve većeg broja novih vinarskih regiona, što stvara još veću konfuziju kod potrošača (mada se nadam da moja vina, poreklom iz italijanskih regiona Toskana i Umbrija, ne doprinose tome!). Bilo kako bilo, knjigom Vino za neupućene dobili smo sjajnog pomoćnika.

Najzad, vino je za svakoga, i ne bi trebalo da ga smatramo pićem samo za onaj nedostižni sloj visokog društva. Proizvođači, u koje i sam spadam, moraju podržati ovakve napore koji pomažu zbunjenim novajlijama.

Ova knjiga se obraća svim vinopijama od onih koji piju povremeno do onih posvećenih. Bez obzira na to da li čitate knjigu od korice do korice, da li se u nju zagnjurite tražeći nešto određeno, ili joj se vraćate u trenucima neraspoloženja, bićete nagrađeni znanjem, humorom i mudrošću ovo dvoje eksperata. Živeli!

Piero Antinori
Vlasnik vinarije Marchesi Antinori, Firenca, Italija

Piero Antinori je potomak familije koja je počela da se bavi proizvodnjom vina još 1385; njegova vina su veoma cenjena među poznavaocima vina širom sveta. On je vlasnik i vinarije Atlas Peak u dolini Napa u Kaliforniji, vlasnik dela vinarije Col Solare u državi Vašington, i dela akcija jedne mađarske vinarije. Počasni je član mnogih vodećih međunarodnih vinskih organizacija i često je predstavljao italijansku vinarsku industriju.

Predgovor prevedenom izdanju

Otkud baš sada i ovde knjiga o vinu, tom najstarijem čovekovom piću? Zar nemamo mi sijaset problema od egzistencijalnog značaja? Dobro, hajde, svi ti problemi uz vino postaju snošljiviji, ali za to ima i delotvornijih i jeftinijih stvari. Jeste, Hrist je vodu pretvorio u vino (a ne obrnuto!), potvrdivši mu na taj način božanske nadležnosti, ali nas tišti ono što je pri zemlji. E pa, ovde bi možda trebalo stati i reći da je u pitanju težnja de se doprinese ponovnom uspostavljanju, negde, na trnovitom istorijskom putu, zagubljenog, božanskog reda stvari na ovim našim prostorima.

Ako su nam već dati svi preduslovi za spravljanje vrhunskih vina, zašto nama nije posvećeno zasebno poglavlje u ovoj knjizi? Pa mi, između ostalog, imamo najveći vinograd u Evropi preko 2000 hektara u Ćemovskom, najsunčanijem polju našeg kontinenta; pa vinarski podrum u Vršcu, takođe među najvećima; pa kod Vršca još 1700 hektara ,,u jednom komadu“. Odgovor je verovatno isti kao i na pitanja zašto smo od izvoznika vina postali uvoznik, zašto nam u svakom sledećem Statističkom godišnjaku negde nestanu hektari i hektari vinograda. I ne treba da se tešimo činjenicom da se ni naša ex-yu braća u ovoj knjizi takođe (skoro) ni ne pominju. Doći će na red u nekom sledećem izdanju i oni i mi radi se samo o tome ko će kakav prikaz sebi obezbediti. A pored veštine i truda vinara, doprinos tome će dati i podizanje nivoa znanja o vinu čitalaca ove knjige. Utoliko gore po one naše brojne proizvođače kojima nikako neće odgovarati povišeni nivo vinske kulture njihovih potrošača, ali oni su već prošlost, makar to još i ne shvatali u ovom trenutku.

Primera za ugledanje ima: hrvatski Dingač je već decenijama još iz one nekadašnje zemlje, i s razlogom, prisutan na vinskim listama (i rafovima) s one strane Atlantika i drugde po svetu; dva slovenačka vina sa Goriških brda svrstana su među 100 najboljih svetskih vina od strane američkog časopisa Wine&Spirits, u konkurenciji 8300 vina, a sam podrum Movia, koji ih proizvodi, rangiran je među 50 najboljih podruma. Lučonoša u međunarodnoj konkurenciji s naših prostora je fruškogorska Frankovka novosadskog Vinuma, koja je na XX Vinalisu, najvećem međunarodnom ocenjivanju vina 2004. godine u Parizu, osvojila srebrnu medalju.

Svesni neizbežnosti uključivanja i naše zemlje u „ostatak sveta“, mi računamo na to da će taj proces obuhvatiti i oblast kojom se bavi ova knjiga. Kada to kažemo, mislimo na sledećih nekoliko stvari: da će oni koji poseduju zemlju bogomdanu da bude vinograd, shvatiti da i oni i njihovi potomci gube ako zbog kratkoročnog interesa zaključe da im se više isplati da iskrče vinograd i zasade neku drugu kulturu; rečju, da se taj onespokojavajući proces nestajanja vinograda u ovoj zemlji zaustavi i preokrene; da će vinari postati svesni toga da umeju, mogu i treba da iznedre proizvod na koji će imati razloga da budu ponosni (jer im u suprotnom i nema opstanka); da će uživaocima u vinu (samo umereno, molimo!) biti jasno da i od njih zavisi kakvo će se vino mreškati u njihovoj čaši; ako budu dovoljno insistirali, napraviće vinari ovde još mnogo bolja vina, i pri tom ona neće biti nedostupna prosečnom potrošaču. Država i posrednici (udenite ih bilo gde ovde, oni su ionako uvek tu) sabraće dva i dva i razumeće šta je njihovo da doprinesu, i da i oni iz toga, zajedno sa svima nama, izvuku korist.

Knjiga Vino za neupućene iz koje će i upućeni imati šta da nauče, ili će bar uživati čitajući doprinela je ostvarivanju gore postavljenih ciljeva svugde gde je objavljena, pa će, sigurni smo, to biti slučaj i kod nas. Na ovim prostorima, Vino za neupućene obavlja pionirski zadatak razumljivog i zanimljivog prezentiranja tematike koja zadire u sve što se odnosi na vino. Potrudili smo se da originalni tekst dopunimo informacijama koje se tiču prostora Srbije i Crne Gore. Kako to obično biva, pod presijom rokova, nismo to mogli da uradimo onako detaljno kako bismo želeli, te molimo sve za razumevanje i ostajemo otvoreni za sve sugestije. Za sledeće izdanje sigurno ćemo sistematičnije obraditi sekcije koje smo dopisali o domaćim vinima, prodajnim mestima vrednim pažnje i restoranima koji imaju primeran odnos prema vinu. Ovaj put smo bili relativno lični u izboru. Naravno, raspitivali smo se i kod prijatelja i ljudi koji imaju ugled u ovoj oblasti, a vodili smo računa o tržišnom značaju. Ipak je izvesno da smo neke izostavili i izvinjavamo im se zbog toga. Očekujemo da do sledećeg izdanja svi koji su navedeni opravdaju i ponovo zasluže svoje mesto u knjizi. Željno očekujemo da se oni (ne)pravedno izostavljeni i novopridošli priključe. Nadamo se da će se pojaviti i neke druge knjige (mi smo za slobodnu konkurenciju, a i znamo da će i nama od toga biti bolje). Do tada će verovatno već biti donet i novi, smisleniji, pravilnik o vinima, kao još jedan korak u neizbežnom približavanju svetu. Nadamo se i da će se situacija oko konzistentnosti kvaliteta ponuđenih vina još više stabilizovati i da vinari početni uspeh i priznanja koja zaista zasluže, neće pokušavati da kapitalizuju hiperprodukcijom nečega što je na kraju samo po imenu isto kao polazni, bajkoviti, proizvod a to je suviše često ovde bio slučaj. Do tada ćemo možda moći da istaknemo i neko domaće penušavo vino koje može da stoji rame uz rame vrhunskom Šampanjcu (videćete kasnije zašto je ovde veliko slovo). Ili da argumentovano ukažemo na to koja bi vina odavde bila pravi izbor da se u njih investira i da se čuvaju bilo do prodaje ili konzumiranja nekad u budućnosti, u oba slučaja uz ostvarenu značajnu dobit. Možda ćemo u međuvremenu kreirati svetski priznat brend npr. kupinovog vina, kao nečega što ne postoji drugde, a po kvalitetu proizvoda se od svih ostalih vrsta voća najviše približilo vinu od vinove loze.

Zato napred sa vizijom da u jednom od narednih američkih izdanja celo poglavlje bude posvećeno nama kao vinarskoj velesili.

Dušan Popović, uživalac u vinu, recenzent, i autor delova knjige označenih sličicom „Na ovim prostorima“
Beograd, mart 2005

Sadržaj

Predgovor

Predgovor prevedenom izdanju

Uvod

Dobro došli u naše treće izdanje
Kako da koristite ovu knjigu
Sličice korišćene u knjizi
Vino je piće za svakoga

Deo I: Počnimo sa vinima

Poglavlje 1: Osnovno o vinu
Kako nastaje vino
Koje je boje vaša žeđ?
Kategorizacija vina na drugi način

Poglavlje 2: Isprobajte svoja čula
Specijalna tehnika degustiranja vina
Govorite li vinski?
Pitanje kvaliteta: šta je dobro vino?
Šta je loše vino?
Konačan rezultat: da li vam se sviđa?

Poglavlje 3: Tajne o sortama grožđa
Grožđe je krivac
Sorte kraljevskog roda i sorte trećeg staleža
Bukvar belih sorti grožđa
Bukvar sorti crnog grožđa

Poglavlje 4: Da li je to grožđe ili mesto?
Šta se krije u imenu
Igra oko imena vina

Poglavlje 5: Šta se krije iza scene spravljanja vina..
Utvrđivanje terminologije

Deo II: Bliski susreti vinske vrste

Poglavlje 6: Putovanje kroz prodavnice
Kupovanje vina može svakoga da uplaši
Veliki i mali trgovci u maloprodaji vina
Kako da izaberete dobrog trgovca vinima
Strategije za kupovinu vina

Poglavlje 7: Vinske karte restorana
Iskustva iz restorana
Kako se prodaje vino u restoranima
Kako čitati vinsku kartu
Kako dobiti savet
Kako da prođete kroz ritual prezentacije vina
Jednostavni saveti za velike restoranske dileme

Poglavlje 8: Sve što treba da znate o serviranju i kulturi korišćenja vina
Vađenje zapušača
Poseban slučaj: otvaranje šampanjca i penušavih vina..
Da li vino zaista diše?
Da li je zaista važno kakva je čaša?
Ni suviše toplo, ni suviše hladno
Kako da sačuvate preostalo vino
Zabava uz vino

Poglavlje 9: Šta etiketa govori o vinu
Šta nam govori etiketa
Kategorizacija vina u SCG

Deo III: Put oko Sveta Vina

Poglavlje 10: Francuska vina
Francuski model
Vinarski regioni u Francuskoj
Region Bordo: neuporediv
Burgundac: još jedno slavno francusko vino
Dolina Rone
Dolina Loare: raj za bela vina
Alzaška vina: francuska, a ne nemačka
Jug i jugozapad
Ostali francuski vinarski regioni

Poglavlje 11: Italija, srce vina
Vinograd Evrope
Crna vina Pijemonta
Predivna Toskana
Izobilje vina sa severoistoka
Kratak osvrt na ostale delove Italije

Poglavlje 12: Još poneke evropske zemlje
Atraktivna vina iz stare Španije
Portugal: više od porta
Nemačka: evropski individualista
Švajcarska: vina ostaju kod kuće
Austrijska uzbudljiva bela vina (i crna)
Povratak Mađarske
Grčka antička (i moderna) blaga

Poglavlje 13: Vrli novi svet vina
Mesto Australije u svetu vina
Uspon Novog Zelanda
Stari, a novi Čile
Argentina, glavni igrač
Nova nada Južne Afrike

Poglavlje 14: Amerika, Amerika
Novi svet američkog vina
Kalifornija, SAD
Region doline Napa: mali, ali čuven
Sonoma povratak prirodi
Okruzi Mendocino i Lake
Područje zaliva San Francisko
Planine Santa Cruz
Dole u Montereju
Ima, bre, vina tamo u Foothillsu
San Luis Obispo: susret planina i mora
Santa Barbara kalifornijski raj
Ostala mesta u Kaliforniji
Oregon, priča o dva vina pino
Vino iz pustinje: država Vašington
Njujork, Njujork
Oh, Kanada

Poglavlje 15: Penušave lepotice
Nije šampanjac sve što se penuša
Stilovi penušavih vina
Kako nastaje penušavo vino
Šampanja i njena čarobna vina
Ostala penušava vina
Serviranje šampanjca i penušavih vina

Poglavlje 16: Vinski putevi kojima se ređe ide: pojačana i desertna vina
Tajna je u tajmingu
Šeri: neshvađeno vino
Marsala, Vin Santo i kompanija
Porto: sjaj Portugala
Madeira, moja draga
Sotern i plemenito trula vina

Deo IV: Kad vas vino osvoji

Poglavlje 17: Vodič za kupovinu vina
Vina koja je teško nađi
Teška utakmica

Poglavlje 18: Škola vina se nikada ne završava
Povratak u klupe
Putovanje iz fotelje

Poglavlje 19: Opisivanje i ocenjivanje vina
To se rečima ne može opisati
Kad na vas dođe red da govorite
Ocenjivanje kvaliteta vina

Poglavlje 20: Uparivanje vina sa hranom
Provodadžisanje

Poglavlje 21: Imati i čuvati ili prodati
Kojoj vrsti kupca pripadate?
Strategije za velike i male kolekcionare
Organizacija je pola puta do duševnog mira
Zdravo okruženje za vaša vina
Vina u koja se može investirati
Kako prodati svoje vino

Deo V: Sve same desetke

Poglavlje 22: Odgovori na deset uobičajenih pitanja o vinu.
Koje vino je dobro?
Kada bi trebalo da pijem ovo vino?
Da li se od vina gojimo?
Od koje sorte grožđa je ovo vino?
Koju berbu da kupim?
Ima li vina bez sulfita?
Da li ima ekoloških vina?
Šta je nova hrastovina?
Ko je ekspert za vino?
Kada da popijem ona posebna stara vina koja čuvam?
Da li sa starijim vinima treba posebno pažljivo postupati?..

Poglavlje 23: Deset raskrinkanih zabluda o vinu
Vino je za eksperte
Samo skupo vino je dobro vino
Uvozna vina su bolja
Belo se pije uz ribu, crno uz meso
Brojevi ne lažu
Godina berbe je uvek važna / godina berbe nije važna
Priznati vinarski autoriteti su eksperti za sve oblasti
Stara vina su dobra vina
Podrazumeva se da su vrhunska vina loša dok su mlada
Šampanjac ne treba da odležava

Deo VI: Dodaci

Dodatak A: Kako se to izgovara?
Dodatak B: Rečnik pojmova
Dodatak C: Pregled vina po godinama berbe: 1982-2001

indeks

Uvod

Mi volimo vino. Volimo njegov ukus, volimo začuđujuću raznovrsnost vina svuda po svetu i volimo što vino okuplja ljude oko stola. Verujemo da bi svako mogao da uživa u vinu, bez obzira na iskustvo ili debljinu novčanika.

Ali moramo priznati da mi, vinski profesionalci i mnogi pravi, ozbiljni poznavaoci vina, uopšte ne olakšavamo običnim ljudima da počnu da uživaju u vinu. Treba da znate sva ta čudna imena raznih sorti grožđa i stranih vinarskih regiona. Treba da razumete zašto biste kupili vino od na primer 16 dolara, kad je i ono od 6 dolara slično. A treba vam čak i posebna alatka kojom ćete otvoriti vino kad najzad stignete kući!

Sve ove komplikovane stvari u vezi s vinom nikada ne prestaju, jer je tema vina veoma bogata i složena. Ipak, ne dozvolite da vam one budu prepreka na putu. Pravilnim pristupom i uz malo razumevanja prirode vina, možete početi da uživate u kupovini i pijenju vina. A zatim, ako vas, kao što je bio slučaj i s nama, vino osvoji, vi ćete o njemu saznavati sve više i na kraju će vam bavljenje vinima postati divan hobi.

Dobro došli u naše treće izdanje

Drugo izdanje knjige Vina za neupućene napisali smo 1998, ali od tada su se u svetu vina dogodile brojne promene:

Desetine novih vinarija krenulo je s radom, nekoliko ih više nije u poslu, mnoge su usavršile svoju proizvodnju, a neke su pale u zaborav. Web lokacije o vinima se pojavljuju i nestaju. Aukcije vina gotovo da i ne liče na one koje su se ranije organizovale. Naše preporuke u ovom, trećem, izdanju uzimaju u obzir sve ove promene.

U ranijim izdanjima dali smo pregled cena vaših omiljenih vina. Pa, imamo veliko iznenađenje: gotovo sve cene su sada više. Ali, ukazujemo na neke nove povoljne prilike, posebno u delu III.

U međuvremenu je bilo nekoliko berbi; osvrnućemo se na njih kroz celu ovu knjigu, a posebno u pregledu u dodatku C.

Nekada slavni vinarski regioni, kao Mađarska i Grčka, ponovo su se uzdigli i o njima će takođe biti govora.

U ovom izdanju, sveobuhvatnije smo pristupili francuskim vinarskim regionima, s posebnim osvrtom i na regione juga i jugozapada Francuske, i doneli smo najnovije informacije iz vinarskih regiona Italije, Kalifornije, Čilea, Argentine i drugih.

Kako da koristite ovu knjigu

Ova knjiga predstavlja udžbenik, vodič i referentnu knjigu za korisnika, sve u jednom. Sadrži osnovne informacije za one koji ne znaju ništa (ili gotovo ništa) o vinima ali obiluje i savetima, predlozima i probranim podacima namenjenim naprednijim vinopijama koji žele svoj hobi da podignu na viši nivo. U zavisnosti od toga koji nivo znanja imate, pronaci ćete sebi odgovarajuća poglavlja.

Deo I: Počnimo sa vinima. Pet poglavlja u ovom delu knjige ponukaće vas na pijuckanje, čak i ako nikada niste probali vino. Biće govora o osnovnim vrstama vina, kako da ih degustirate, od kojih se sorti grožđa dobijaju vina, zašto je važna proizvodnja vina i kako vina dobijaju ime.

Deo II: Bliski susreti vinske vrste. U ovom delu se govori o praktičnim stvarima s kojima se susrećemo u prodavnici, u restoranu, kod kuće. Saznajte kako da izađete na kraj sa nadmenim kvazistručnjacima za vina, vinskim kartama restorana i svim onim tvrdoglavim zapušačima. Pokazaćemo i kako da dešifrujete tajne skrivene na etiketama vina.

Deo III: Put oko Sveta vina. Ako zavirite u ovaj deo, u srce knjige, otvoriće vam se svi važniji vinarski regioni sveta i vina koja se u njima proizvode. Posebna poglavlja posvećena su Francuskoj, Italiji i SAD, kao i penušavim i desertnim vinima, ali se na ovom putu zaustavljamo i u malim vinarskim regionima kao što su Austrija i Novi Zeland.

Deo IV: Kad vas vino osvoji. U ovom delu naći ćete dosta praktičnih saveta, uključujući i preporuke gde i kako, osim u prodavnicama u vašoj najbližoj okolini, možete kupiti vina. Pomažemo vam da opišete i ocenite vina koja probate, da uparite hranu i vino, da pravilno čuvate vina čak vam govorimo i gde i kako da svoju ljubav i znanje o vinima obogatite i mimo ove knjige.

Deo V: Sve same desetke. Kako naša kniga može da bude kompletna bez ovog poslednjeg dela?

U njemu su obuhvaćeni zanimljivi saveti i preporuke, koji imaju za cilj da malo ublaže neka isključiva stanovišta data u prethodnim poglavljima knjige. Posebno nas raduje to što možemo da raskrinkamo deset postojećih zabluda o vinu, čime ćemo vam pomoći da bolje razumete vina i postanete zadovoljniji vinopija.

Deo VI: Dodaci. Ovaj deo sadrži izgovor stranih reči koje se odnose na vina, rečnik manje poznatih termina i pregled vina po godinama berbe, gde možete uporediti kvalitet vašeg vina, i proveriti da li je zrelo da se pije.

Sličice korišćene u knjizi

Ovaj čudni čovečuljak nas podseća na dvogodišnje dete koje stalno zapitkuje ,,A zašto?“ Ali, njemu je ipak jasno da niste na istom nivou radoznalosti. Kada ga ugledate, možete slobodno da preskočite tehničke detalje koji su tu dati. Vino će i dalje biti jednako ukusno.

Uz ovu sličicu naći ćete savete i informacije koji će vam pomoći da postanete mudriji kao vinopija ili kao kupac vina, pa vam savetujemo da ih ne preskačete.

Nema baš mnogo toga što biste mogli napraviti s vinima i da zbog toga odete u zatvor. Ali, ima nekih stvari zbog kojih bi vaše skupoceno vino moglo da se pokvari, što bi vas bacilo u očaj što zbog vina, što zbog para. Ovaj znak vam skreće pažnju na uobičajene zamke.

Neke osnovne stvari o vinima treba dobro zapamtiti, tako da je dobro ponoviti ih više puta. I da ne biste pomislili da se ponavljamo nasumično, koristimo ovaj poseban znak da te važne stvari i naglasimo.

Vinski snobovi koriste sve moguće vrste prenemaganja, samo da bi ostale ljubitelje vina učinili inferiornim. Naravno da vas to neće uzdrmati, ako umete da ih prozrete. (A možete i sami naučiti kako da odigrate ulogu snoba!)

Kupiti nešto jeftino, uopšte ne znači i da je povoljno, ako vam se ponuda ne sviđa. Ono što smo obeležili ovom sličicom, smatramo povoljnom ponudom, iz našeg ugla gledanja. Naime, to su vina koja se nama sviđaju, verujemo da su dobrog kvaliteta i da je njihova cena niska u poređenju s cenama vina koja su slična po vrsti, stilu ili kvalitetu. Ova sličica može da znači i isticanje posebnog kvaliteta, kao kada bismo rekli „Ovaj Chabiis je pun pogodak.“

Nažalost, neka od najfinijih, najintrigantnijih i najukusnijih vina prave se u veoma malim količinama. Svakako, takva vina koštaju više nego vina koja se proizvode u velikim količinama ali nije to jedini problem; suština je u tome što vina ekstra kvaliteta imaju veoma ograničenu distributivnu mrežu, tako da čak i kada ste spremni da platite visbku cenu nemate stvarnih mogućnosti da do njih dođete. Ovom sličicom smo obeležili upravo takva vina, u nadi da će vaša potraga za njima uroditi plodom.

Ovom sličicom su obeležene informacije koje se odnose na prostor Srbije i Crne Gore. Naravno, ovaj prostor zaslužuje i zasebnu knjigu o vinima, ali ovo je ipak prevod autorskog dela pa su veće intervencije u tekstu neprimerene.

Vino je piće za svakoga

Pošto nam je mrska pomisao da bi vino, koje je u naše živote unelo mnogo radosti, moglo biti uzrok nečije uznemirenosti, želimo da vam ih približimo i pomognemo vam da se u svetu vina osećate ugodnije. Neka vam naša znanja o vinima sakupljena u ovoj knjizi, kao i naša iskustva, pomognu da se osećate relaksirano i ugodno na vašem putu učenja.

Ima u tome i ironije, jer ono što će najviše doprineti da se osećate ugodno jeste saznanje da nikada nećete znati sve kao i to da niste jedini, već da ste deo velikog društva.

I tako, pošto ste savladali puno toga o vinima, shvatate da niko ne zna baš sve. Ima previše informacija, i sve što je u vezi s vinima stalno se menja. A kada to znate, možete slobodno da se opustite i uživate.

O autorima

Ed McCarthy i Mary Ewing-Mulligan dva su zaljubljenika u vino koji su se sreli 1981. godine u Kineskoj četvrti u Njujorku na degustaciji italijanskih vina. Dve godine kasnije venčali su se i ujedinili i svoje vinske podrume i biblioteke. Od tada su zajedno napisali šest knjiga o vinima iz serije Za neupućene (uključujući i poslednje dve: French Wine For Dummies i Italian Wine For Dummies), održali zajedno stotine časova o vinima, posetili bezmalo svaki vinarski region na svetu, trčali pet maratona i odgajili deset mačaka. Njih dvoje zajedno imaju više od pola veka profesionalnog iskustva u bavljenju vinima.

Mary je odrasla u Pensilvaniji gde je studirala englesku književnost na Univerzitetu Pensilvanija. U posao s vinima ušla je pravo s fakulteta, kada je prihvatila da radi u jednom italijanskom trgovinskom preduzeću. Još i danas je njeno omiljeno vino italijansko. Mary danas vodi Međunarodni centar za vina (International Wine Center), školu vina sa sedištem u Njujorku. Ona i njena ekipa obučavaju polaznike za profesionalno bavljenje vinima; ona je i kolumnista u novini NY Daily News gde piše, naravno, o vinima. Ipak, možda je njen najveći uspeh to što je upravo ona prva žena koja je stekla titulu Master of Wine (MW) u SAD, i što je jedna od ukupno 19 osoba s tom titulom u SAD (u svetu ih ima 240).

Ed je Njujorčanin, diplomirao je na City University u Njujorku, gde je stekao zvanje magistra psihologije. I kao da živi neki drugi život, predavao je engleski u srednjoj školi, dok je honorarno radio u prodavnici vina kako bi zadovoljio svoju strast za vinima i imao mogućnost da lakše popunjava svoj vinski podrum željenim vinima. U tom podrumu posebno mesto imaju njegova omiljena vina bordovska, barolo i šampanjac. Osim što je s Mary koautor šest knjiga o vinima iz serije Za neupućene, Ed je sam napisao knjigu Šampanjac za neupućene, za šta je pravi ekspert.

Ed i Mary zajedno pišu kolumne za publikacije iz oblasti trgovine, Nation ’s Restaurant News i Beuerage Media. Ed piše i za časopise Wine Enthusiast Magazine i Decanter. I on i Mary imaju zvanja ovlašćenih instruktora za vina Certified Wine Educators (CWE).

Kad nisu zauzeti pisanjem ili podučavanjem, i kad ne obilaze vinarske regione, Mary i Ed imaju veoma zgusnut raspored aktivnosti kao sudije na profesionalnim vinskim takmičenjima i na degustacijama. Priznaju da vode veoma neuravnotežen život, u kome zajedničke trenutke odmora od vina provode u obilascima turističke oblasti Berkširs u Masačusetsu i pešačenju po italijanskim Alpima. Kad su kod kuće, opuštaju se uz muziku Boba Dilana i Nila Janga, i uz predenje njihovih mačaka koje se zovu Brunello, Dolcetto, Black & Whitey i Pinot.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">