Objavljeno
Broj pregleda
8.453
 • Autor
  Članci
 • Zdravko Glavni urednik

  Evo odlomka iz knjižice (24 stranice) Tehnologija proizvodnje aronije (Nikolić, 2012)

  Aronija se u prehrambenoj industriji obično koristi za dobijanje džema, želea, bistrih sokova i likera.

  Sok. Sok dobijen ceđenjem svežeg ploda aronije veoma je cenjen kako u prerađivačkoj, tako i u farmaceutskoj industriji. Udeo soka u svežem proizvodu iznosi oko 75%, a kod zamrznutih plodova i do 80%. Bistri sok više nema kiselkast ukus svežeg ploda – sada je to izvrstan osvežavajući napitak karakteristične arome, blagog ukusa i jarko ljubičaste boje. Koristi se i za pripremanje mešavina (npr. sa sokom od jabuke ili jagode), koje su aromatičnije i slađe i koje zadržavaju intenzivnu boju. Takođe, dodavanje 5-7% soka aronije sokovima koji oskudevaju u antocijanima dovoljno je da bi i njihova boja postala privlačna. Sok se koristi i u proizvodnji gaziranih pića i sajdera, dodavanjem u odnosu 1:2 jabukovoj širi.

  Džem. Na isti način proizvode se džem, žele i pire, upotrebom samo ploda aronije ili mešanjem različitog voća. Proizvodi se marmelada od aronije i jabuke, aronije i jagode, aronije i maline.

  Koristi se i kao kandirano voće, namenjeno industriji slatkiša. Pire od aronije koristi se u proizvodnji jogurta i mlečnih deserta, kojima daje privlačnu boju i ukus.

  Alkohol. Aronija se takođe koristi u proizvodnji alkoholnih pića. Plodovi se mogu izložiti fermentaciji, pri čemu se od 100 kg voća dobija oko 4,2 I alkohola jačine 100°. Dobijeni proizvodi koriste se za dobijanje likera i aromatizovanje votke.

  Prirodna boja. Ekstrakt ploda aronije koristi se kao prirodna boja u prehrambenoj industriji. Antocijana se ekstrahuju bez problema tako što se komina preostala u proizvodnji sokova tretira vodenim rastvorom alkohola; jedan deo može se dobiti i upotrebom tople vode. Ekstrakcija antocijana obavezno se vrši na vlažnoj komini, u roku od 3-4 dana po ceđenju, jer se nakon toga ubrzano gube.

  jelena Član 13.899

  Interesuje me način prerade, tehnologija, aronije odmah nakon skidanja sa grane. Koje sve matode i načini mogu koristiti?

   

  Hvala

  Ivan Član 14.330

  Volio bi znat vise o edukaci i proizvodnji aronijinih proizvoda.hvala

Odgovor na: Aronija


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Registrujte se na TH

Tehnologija hrane trenutno okuplja 16.918 članova, mahom inženjera tehnologije ali i svih ljudi zainteresovanih za proizvodnju hrane.

Registracija je besplatna. Članovima svake nedelje na e-mail šaljemo naš Nedeljnik sa novostima iz prehrambene industrije, stručnim tekstovima, obaveštenjima o novim pravilnicima i stručnoj literaturi, seminarima i konkursima. Članovi mogu da koriste i naš forum. Naravno, uvek se možete odjaviti.

Obrazac za registraciju