• Autor
  Članci
 • Komentari (8)
  Član 5.746

  Prava biljka NAJ ZDRAVIJA,isplativa, sve dalje informacije o uzgajanju,do finalnih proizvoda od prvih „plantazera Aronie“ na teritoriji Vojvodine.

  Član 1.596

  Ko to odkupljuje

  Član 7.028

  Koja je otkupna cena sveze aronije??? Gde je ima i koje su kolicine u pitanju?

  Član 1.540

  Da li neko ima iskustvo u proizvodnji soka aronije.
  Sok bi trebao da bude 100% prirodan, bez dodatka scera i konzervansa.
  Takodje ne bi vrsio pasterizaciju.Taj problem sa rokom upotrebe resio bi sa nacinom pakovanja.
  Ako neko ima iskustva sa borovnicom moze takodje da mi posalje jer je tehnologija.
  Najvise me interesuje oprema.

  Član 14.330

  Volio bi znat vise o edukaci i proizvodnji aronijinih proizvoda.hvala

  Član 13.899

  Interesuje me način prerade, tehnologija, aronije odmah nakon skidanja sa grane. Koje sve matode i načini mogu koristiti?

   

  Hvala

  Glavni urednik

  Evo odlomka iz knjižice (24 stranice) Tehnologija proizvodnje aronije (Nikolić, 2012)

  Aronija se u prehrambenoj industriji obično koristi za dobijanje džema, želea, bistrih sokova i likera.

  Sok. Sok dobijen ceđenjem svežeg ploda aronije veoma je cenjen kako u prerađivačkoj, tako i u farmaceutskoj industriji. Udeo soka u svežem proizvodu iznosi oko 75%, a kod zamrznutih plodova i do 80%. Bistri sok više nema kiselkast ukus svežeg ploda – sada je to izvrstan osvežavajući napitak karakteristične arome, blagog ukusa i jarko ljubičaste boje. Koristi se i za pripremanje mešavina (npr. sa sokom od jabuke ili jagode), koje su aromatičnije i slađe i koje zadržavaju intenzivnu boju. Takođe, dodavanje 5-7% soka aronije sokovima koji oskudevaju u antocijanima dovoljno je da bi i njihova boja postala privlačna. Sok se koristi i u proizvodnji gaziranih pića i sajdera, dodavanjem u odnosu 1:2 jabukovoj širi.

  Džem. Na isti način proizvode se džem, žele i pire, upotrebom samo ploda aronije ili mešanjem različitog voća. Proizvodi se marmelada od aronije i jabuke, aronije i jagode, aronije i maline.

  Koristi se i kao kandirano voće, namenjeno industriji slatkiša. Pire od aronije koristi se u proizvodnji jogurta i mlečnih deserta, kojima daje privlačnu boju i ukus.

  Alkohol. Aronija se takođe koristi u proizvodnji alkoholnih pića. Plodovi se mogu izložiti fermentaciji, pri čemu se od 100 kg voća dobija oko 4,2 I alkohola jačine 100°. Dobijeni proizvodi koriste se za dobijanje likera i aromatizovanje votke.

  Prirodna boja. Ekstrakt ploda aronije koristi se kao prirodna boja u prehrambenoj industriji. Antocijana se ekstrahuju bez problema tako što se komina preostala u proizvodnji sokova tretira vodenim rastvorom alkohola; jedan deo može se dobiti i upotrebom tople vode. Ekstrakcija antocijana obavezno se vrši na vlažnoj komini, u roku od 3-4 dana po ceđenju, jer se nakon toga ubrzano gube.

  Član 20.299

  Tehnologija proizvodnje aronije (Nikolić, 2012)

  Ljubazno bih molio, gdje se može kupiti ova knjiga? Hvala.

Odgovor na: Aronija

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">