• Autor
    Članci
  • Član 82

    Пуно хвала на одговору.

    И ја сам у међувремену мало истраживао па сам сакупио неке информације које можда могу да помогну некоме ко има сличан проблем.

    Наиме, често се дешава да мерачи на камионима нису баждарени, те дају променљиве резултате. Разговарао сам са управником једне фарме који ми је причао да је млекара једно време приликом преузимања млека, узимала за валидне, податке које је мерач на цистерни исказивао. Стално су се јављале разлике од неколико литара. На крају су одустали од тога и узели су за меродавно оно што показују црте на резервоару. Нисам упознат које марке су цистерне тј. мерачи протока на њима.

    Узимајући све у обзир, ипак је за настанак мањка, највише крив људски фактор. И моја супруга је приметила да доста дога зависи од возача камиона. Неко посао одради ваљано, док има и њих иза којих остаје млеко на све стране. Овде улогу има и врста камиона. Неки имају црево које се прикопча на дно резервоара и тада су ефекти много бољи. Код неких (оних старијих) млеко се преузима тако што се црево стави са горње стране у резервоар, тако да не може све да се ваљано извуче.

    С друге стране треба посебну пажњу обратити и на произвођаче млека (мада их је мали број) који се служе разним „триковима“ како би се овајдили. Наиме, у тренутку непажње, умеју да не изруче сав садржај канте. Било је покушаја преваре и путем кувања пластичних канти како би се смањиле.

    Нисам сигуран шта је у мом случају све у питању, али су разлике значајне и неуједначене. На неких 900 литара млека имала је следеће разлике: -5, -7, -8, -2, -5, -1, -6, +2

    Како буде, биће! Хвала вам свима на труду и времену. Поздрав.

    Član 82

    Као прво да поздравим све активисте форума и сајта. Нашао сам мноштво корисних савета и текстова и остаје ми само да вас подржим и пожелим вам сваки могући успех. :)

    Покушао сам на нету да нађем одговор на проблем који ме мучи, али прилично безуспешно. Једино сам на вашем сајту нашао, у једном делу, одговор на оно што ме мучи. Па да почнем, уз наду да ћу, ипак, добити одговарајући одговор.

    Моја жена је пре пар дана почела да ради на откупу млека у нашем месту. Жена, која је радила пре ње, је добила отказ јер је константно имала мањак млека. Тврдила је да није ништа узимала и да је немоћна али фирма за коју се то ради није имала разумевања.

    И поред изузетно прецизног запримања млека од произвођача, и моја је жена је већ у прва два дана могла да се увери како ту нешто дебело није у реду. На запримљену количину од 900 литара млека, први дан јој је недостајало 5 а други дан 7 литара.

    Нормално, ако не нађе начина да ово превазиђе и она врло брзо може очекивати отказ уговора о раду.

    Један користан чланак на вашем сајту говори између осталог о следећем:

    Količina mlijeka neposredno poslije muže je nešto manja nekoliko sati kasnije. Ovo nastaje usljed promjene agregatnog stanja masti iz tečnog u čvrsto. Ovaj prelaz ima za posljedicu smanjenje zapremine te nastupa situacija da ista masa ima manju zapreminu, a to znači da je gustina veća.

    Дакле то је један од разлога због кога никада не може да се приликом отпремања млека, добије иста литража која је запримљена од произвођача. Претпостављам да има још фактора који на то утичу (испаравање… )

    Због тога бих волео да ме посаветујете, шта јој ваља чинити. Претпостављам да јој није ни решење да тих 5-7 литара које недостају надокнађује сипањем воде?!

    Напомињем да је млекара (нећу је именовати) док је била у друштвеном власништву одобравала неки проценат мањка као оправдан. Од пре пар година, од када је млекара приватизована, нови газда не одобрава никакав мањак.

    Унапред вам пуно хвала на одговору.

    Član 53

    nisi jedini koji se zali na takve stvari naime jedan slucaj za koji ja zanam.Sabacka mlekara je kupila nove kamione koji imaju ugradjene merace protoka tj. litara pri merenju jednog kazana od 200l manje vise pun dolazi do odstupanja 9l.To ostupanje javlja se iz dana u dan , jedini nacin na koji mozes sebe pokriti je da ti zena ne zaokruzuje primljenu kolicinu mleka na pola litre nego da ide na manji ceo broj.

    Glavni urednik

    @Pozdrav Janke, dobrodošao na forum

    Ovih dan sam poslom posjetio dvije mljekare, pa sam se malo raspitivao u vezi Vašeg problema. Niko nema takvih problema kao Vi, odmah da kažem.

    Problem možda potiče od vozača kamiona, jer u cijevima prilikom prebacivanja mlijeka zaostaje koji litar, pa otuda Vaša žena ima manjke.

    Još nešto, kako se vrši merenje? I tu može biti problema, jer nije isto da li se mjeri 900l, 100 puta po 9l ili se odjednom kroz mjerač propusti 900l. U ovom drugom slučaju je mnogo preciznije mjerenje.

    Što se tiče pretvaranja masti u čvrsto stanje, to ne može biti uzrok jer usljed toga ne mogu postojati tako velike razlike.

    Što se tiče opravdanog manjka. To u svakoj mljekari postoji, ali se taj opravdani manjak odnosi na preradu. I to oprilike 1% (dakle 1l na 100l mlijeka) jer je on neminovan zbog: zaostajanja u cijevima, curenja, isparavanja…).

    Član 2.644

    JEL MI NEKO MOZE RECI GDJE MOGU NACI NESTO O TEHNOLOGIJI PRIJEVOZA MLIJEKA,sto znaci da obuhvaca teme : mlijeko -priprema prijevoza,izvrsenje prijevoza,okoncanje prijevoza…???

    Glavni urednik

    Pogledajte na Literatura za Tehnologiju mleka. Imate sadržaje svih knjiga. Sigurno ćete neći nešto korisno.

    Član 2.644

    hvala…zdravko,pogledala sam,uglavnom sam sve nasla sta mi je potrebno,ali treba mi još prevoz mleka-od mlekare do seljaka,od seljaka do mlekare…e taj mi je peoces najbitniji to ne mogu nigde naci na internetu….hvala za literaturu…

    Glavni urednik

    Pogledaj u ovoj knjizi. Mlijeko od farme do mljekare, Jasmina HAVRANEK, Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb, 2003. Ja je namam, ali kontaktiraj izdavača.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.