Reklama
 • Autor
  Članci
 • Član 728

  Koju metodu upotrebiti da bi se ispitao Aw( vodeni aktivitet) kod suhomesnatih proizvoda?

  Član 728

  Ima li ko na forumu-meso da diskutuje oko ispitivanju vodenog aktiviteta i pH suhomesnatih proizvoda?
  Pozdrav!

  Glavni urednik

  Pozdrav koleginice,

  za određivanje Aw vrijednosti koristi se Aw metar. Ti uređaji su veoma praktični, ali i prilično skupi. Mislim da koštaju preko 5.000 evra.

  Član 123

  SUPERLAB

  Milutina Milankovića 25
  Srbija
  11070 Novi Beograd

  Kancelarija:

  Tel: +381 11.22 22 222
  Fax: +381 11.22 22 222
  E-mail: superlab@eunet.yu

  Nazovi pa upitaj njih, ja sam s njima jedno vrijeme sarađivala imaju širok spektar opreme.

  Pozdrav.

  Član 728

  Hvala puno svima!
  Neka indirektna metoda, za kontrolu KV suhomesnatih proizvoda, sto bi se koristilo za verifikaciju roka trajanja finalnog proizvoda?
  Pitala sam vekj jednom za inkubaciju na 37C? Za koje bakterije je to mogukje primeniti?

  Pozdrav!

  Član 3.082

  Temetarurata na inkubacija e povrzana i so selektivnata podloga, moze se da izrasne od m.o. Ako koristis selektivna podloga mozes na 37*C da ispitas prisustvo na Coliformni, Salmonela i E.Coli. Charm Sciences imaat takvi podlogi so inkubator kvalitativno ispituva Salmonella, a kvantitativno E.coli i Coliformni. Za 48h imas cela analiza od ovie tri tipa patogeni m.o. Ova e najetdostavniot nacin, drug za m.o neznam dali postoi

  Član 728

  Blagodaram Natasa!

  Za ova bi trebalo da imame nasa laboratorija ( posebna prostorija) vo fabrikata !

  Ona za sto se obiduvam da diskutiram e indirektna kontrola na gotov proizvod!
  1.Ako gotov proizvod go stavime na T na inkubacija, i ako se rasipe za mnogu kratko vreme, pokaze nekoj muvli, bombaza,neprijaten miris , ili kolonii na bakterii???!!!!
  Sto togas?

  2.Ako gotov proizvod go stavime na sobna T, na 37*C, i po dva dena ne pokaze nikakvi negativni pojavi, slicni na gorenavedenive?!!!

  Komentar cekam?!

  Član 1.991

  AW metar u ponudi ima i firma FOOD & Logistic. Proverite kod njih, mail im je office@food-logistic.rs

  Član 3.325

  Nama je u proizvodnji suhomesnatih proizvoda bilo potrebno brzo merenje aW vrednosti. Instrument smo kupili u firmi
  Laboratorija doo
  http://www.testo.rs
  011.31.21.741
  i platili smo ga oko 2800 eur sa PDV-om. U cenu je uracunata i obuka.

  Instrument nije lako koristiti a ni podesiti pa je obuka vrlo bitna.
  Pozdrav,
  Foodsupply

  Član 3.810

  Kada se kupuje uređaj za merenje aw potrebno je uzeti onaj sa mogućnošću termostatiranja jer u protivnom aw jako varira u zavisnosti od okolne temperature. Na primer, mi za merenje aw koristimo TESTO 650 merni uređaj (kupljen od Supelab-a), sa sondom za merenje aw vrednosti, koji nema termostat te je za merenje aw vrednosti jednog uzorka, odnosno postizanje ravnotežnog stanja potrebno više od dva sata.

  Član 1.991

  Imao sam priliku da radim sa HygroPalm AW1 od firme Rotronic iz Svajcarske. Taj aparat ima tri moda rada, brzi, standard i ekvilibrijum. Analize u brzom modu se odradjuju za 4-5 min. U standard modu je duze (oko 15min i vise), dok u ekvilibrijum modu varira, moze biti za 5 min a moze i duze, zavisi od stabilnosti temp. uzorka. Najbitinije je da se pre pocetka merenja i uzorak i sonda nalaze u istoj prostoriji bar 10-15 min, kako bi aparat lakse i brze postigao konacni rezultat.
  Na ovaj aparat ne utice spoljna temperatura posto sonda koja poklapa uzorak im zaptivni gumeni prsten i jedino sto ocitava je tem. i vlaga samog uzorka, tako da nema zabune oko toga. Vrlo je precizan i lagan za upotrebu.
  Koliko sam upucen, ljudi iz firme FOOD & Logistic saradjuju sa Rotronicom i imaju na lageru aw-metar, pa mozete da vidite i sami kako radi sa vasim uzorcima. Iskreno, sve pohvale za aparat, brz, jednostavan i nije preterano zahtevan. Mislim da je cena oko 2500 eura za taj model.

  Pozdrav!

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.