• Autor
    Članci
  • Član 5.718

    zasto sir pocrveni prilikom dodira sa svetloscu?

    Glavni urednik

    Prije će biti da su razlog pojava kvasaca i plijesni nego uticaj svjetlosti.

    Član 4.179

    Slazem se sa Zdravkom, ako smem tako da kazem, mislim da je vrlo tesko da je crvenilo nastalo uticajem svetlosti. Cak i uticaj vazduha, oksidacija, ne bi dala crvenu boju. Pre ce biti da je to zbog odredjenog soja mikroorganizama.

    Član 5.729

    poštovani sa farme,poznato je da ovčiji sir dobija nijansu crvene boje,ako se posmatra pod crvano obojenim staklom(ali i -plexiglasom),da kapi anilin-rezorcina deluju lokalno,a kasnije i difuzno…ali niste napisali menja li se kolor (i kog sira)ako se noću drži bez prisustva Sunčeve svetlosti,na t -63C,sa parcijalnim pritiskom vazduha nižim od atmosferskog sadržaja azota !kakva je precipitacija polisaharida,kao sadržajne komponente TOG sira…molim dajte još podataka! kolegijalni pozdrav

    Član 5.718

    da pojasnim u vezi tog crvenila koje se dogadja prvi put smo orimetili kad smo ga izneli na pijac cim smo ga izvadili iz posude u kojoj je stajao.A sledeci put smo stavili na tanji da jedemo i kako je svetlost kroz prozor ga obasjala u roku od par minuta on je pocrveneo samo tanak spoljni sloj kriske.Inace upitanju je kravlji sir od nekuvanog mleka , a siriste BIO PAK MAJA.znaci to se samo dogadja kada je sir van frizidera na jacoj svetlosti.

    Glavni urednik

    Mislim da je uzrok to što ne prokuvate mlijeko. U mlijeku ima vitamina A i D koji se degradiraju prilikom pasterizacije mlijeka. Možda u kontaktnu sa svjetlošću dolazi do bojenja. Mada vitamin A daje žućkastu boju kravljem mlijeku. Naravno da provitamin D reaguje sa svjetlošću. Pokušajte sa prokuvanim mlijekom, prilično sam siguran da se to tada neće desiti.
    A razlog što se to ranije nije dešavalo je vjerovatno do ishrane krava.

    Član 5.718

    probali smo i da prokuvamo mleko ali isto se desavalo.

    Član 1.794

    sad probajte sa drugim sirilom, pa onda menjajte i sledece parametre redom.

    Član 6.438

    Pozdrav svima.
    Moja majka drzi kravu, koja vec godinama daje kvalitetno mlijeko. Medjutim u zadnje vrijeme, mlijeko, odnosno njegov povrsinski sloj tj. kajmak ili pavlaka poprimaju neku sivkasto-zelenkastu boju. Sa prokuhanim mlijekom nije takav slucaj, vec samo sa pavlakom i sirom koja se pravi od tog mlijeka. U pravilu se to desava nakon 2 dana bez obzira da li se mlijeko drzi u hladnjaku ili izvan njega. Dolazio je neki vrlo mlad veterinar, dao neku injekciju i usput konstatovao da se prvi put susrece sa necim slicnim. Bio bih zahvalan ako bi neko mozda imao ideju sta je posrijedi.
    Hvala unaprijed svima.

    Član 5.729

    poštovani Hipijo,neko će Vam odgovoriti na to što je neki (dipl.vet.?)dao neku injekciju.Vi ne znate šta,koliko i gde;niste se interesovali.obratite pažnju na ishrahu pomenutog grla,verujem da je u pitanju kakva supstanca čije su komponente rastvorive u masti.da li ima promene ukusa?proverite zagrevanjem,mirisanjem i probom ukusa.da li se sir duže siri? da li je iste konzistencije,ukusa,mirisa?ima li šupljine ? je li maziv? očekujem nastavak diskusije.poštovanje!

    Član 6.438

    Moji roditelji zive na selu a ja nekih 100 kilometara daleko od njih tako da samo prenosim njihovo svjedocenje.
    Pitao sam za vrstu injekcije i oni kazu da ne znaju koja je ali je veterinar dao samo jednu i rekao da se pomuzeno mlijeko 3-4 dana ne upotrebljava. Konstatovao je i blago povisenu temperaturu kod krave.
    Krava se inace hrani sijenom, mekinjama, zitom i stocnom solju.
    Kada mlijeko pocne da kisne i kada se na njega nahvata sivkasto-zelenkasta masa slicna paucini na povrsini pavlake ili sira, odmah ispod sloja pavlake bude sloj obicne vode, a onda ispod toga ostatak od cega se pravi sir.
    Sir i pavlaka sa tom sivkasto-zelenkastom masom, ne mijenjaju ukus ili miris, i mazivi su. Sad ne znam da li bi mozda bilo dobro da vide da nije do neke vrste hrane koju krava koristi.
    Uglavnom slicne stvari sa prokuhanim mlijekom se ne desavaju. Krava se inace otelila prije 3 mjeseca ali ima vec mjesec dana kako je tele odvojeno od krave i nije se moglo utvrditi da li je cudan izgled mlijeka bio jos dok se hranilo tele…eto, to je sve sto znam, i hvala Vam mnogo na korisnim sugestijama

    Član 38.188

    Poštovanje,imamo problem sa sirom samokisom. Naime toplo mleko odmah nakon muže usirimo sirištem, kada dodje vreme da se cedi procedimo ali posle nekog vremena gornji sloj sira dobije crvenu boju. Interesuje me zbog čega dobija crvenu boju? Da li je možda u pitanju sirište ili silaža, pošto ranije dok nismo hranili silažom nije se to pojavljivao. Srdačan pozdrav

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.