• Autor
  Članci
 • Član 30.662

  Pravilnik

  Član 30.692

  Postovani,

   

  Zanima me da li deklaracija za upakovano sveze povrce,koje se inace prodaje kao komadna roba treba da  sadrzi gramazu i eventualna odstupanja od deklarisane gramaze?

   

  Hvala

  Član 29.095

  Postovani,

  Interesuje me da li je pravilno da stoji na deklaraciji ZEMLJA POREKLA SRBIJA ili PROIZVEDENO U SRBIJI.

  Napominjem da proizvod i svi njegovi sastojci ,kao i proizvodnja, se vrsi u Srbiji.

  Pozdrav!

  Glavni urednik

  Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane („Sl. glasnik RS“, 85/2013 i 101/2013)

  Član 8.

  Deklaracija mora da sadrži sledeće podatke:

  8) mesto, odnosno zemlja porekla i zemlja iz koje je hrana uvezena;

  Član 33.840

  Poštovani

  molim Vas pojašnjenje oko prijelaznih odredbi članaka 40. i 41. novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane 19/2017, koji je nedavno stupio na snagu u Rep.Srbiji.

  Da li se već danas mogu plasirati na tržište proizvodi, a koji su u skladu sa tim novim Pravilnikom 19/2017…nisam razumio članak 41. u potpunosti  (stupa na snagu  …vs…primenjuje) ?

  Hvala

  Pozdrav

   

  Član 23.249

  Vrsim izradu deklaracija, proizvodjackih specifikacija i drugih dokumenata u skladu sa HACCPom i IFSom. 0655314995 Jelena

  Član 23.249

  Za kolege kojima treba pomoc oko deklaracijai dokumenata HACCP i IFS stojim na raspolaganju.

  Jelena 0655314995

  Član 11.557

  Obavezna primena novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane Sl. glasnik RS br. 19/2017. počeće 15.juna 2018. godine. Do tada važi stari Pravilnik ali vi možete da deklarišete proizvod i u skladu sa novim Pravilnikom. Do 15.06. 2018. ne smete da imate na deklaraciji manje podataka od onoga što predviđa pravilnik iz 2013. ali možete da dodate informacije koje traži novi Pravilnik.

  Čl 40. novog Pravilnika iz 2017, ostavlja na snazi čl. 47. Pravilnika iz 2013, koji ostavlja na snazi čl 30 Pravilnika iz 2004.

  V.Živković

  Član 451

  Koleginica Verica je to dosta dobro objasnila, a ja samo malo da dopunim. Svaki pravni akt ima dva tacna datuma; datum stupanja na snagu i datum pocetka primene. Dobro bi bilo da se ta dva datuma poklapaju i onda nebi bilo zabune, ali u zakonodavnoj praksi to najcesce nije tako. U periodu „stupanja na snagu“ i „pocetka primene“ na snazi su oba zakonska akta koja se odnose na istu pravnu regulativu, u ovom slucaju deklarisanje prehrambenih proizvoda. Onaj raniji je na snazi i primenjuje se, a ovaj kasniji je takodje na snazi ali se jos ne mora primenjivati, a moze se primenjivati. Ovaj novo doneseni pocinje pravno delovati od datuma njegove primene. U praksi to izgleda ovako: neko radi neki prehrambeni proizvod i narucio je, zbog manjih troskova, veci broj etiketa. U medjuvremenu je stupio na snagu novi Pravilnik o deklarisanju. Proizvodjac moze koristiti postojece etikete sve do datuma pocetka primene novog Pravilnika. Do tada mora uraditi nove etikete sa korigovanim sadrzajem i poceti ih koristiti. Ovo praksi jako odgovara i ja licno pozdravljam ovakvu regulativu. Zakljucak je: novi Pravilnik je stupio na snagu, ali ima odgodjen pocetak primene.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

  Član 27.043

  Da li može neko da napiše šta su nutritivne izjave? Hvala.

  Član 451

  Nutritivne izjave je jedna grupa izjava gde se ukazuje da proizvod ima odredjena nutritivna svojstva. To se najcesce izrazava kvantitativnim sadrzajem odredjenih sastojaka. Ranije se to uglavnom odnosilo na energetsku vrednost, proteine, ugljene hidrate i masti. Sada se to jos dopunjuje sadrzajem zasicenih masti, secera (saharosa) i soli (NaCl). Ovo se jos moze prosiriti sa deklarisanjem sadrzaja pojedinih vitamina, mineralnih soli, oligelemenata, vlakana i dr. Pored nutritivnih postoje jos i zdravstvene izjave. Ove izjave dovode u direktnu vezu pojedini sadrzaj namirnice sa zdravljem. Recimo povezete kalcijum i osteoporozu. Sa ovim izjavama treba biti posebno oprezan jer nadlezni inspektori mogu da traze dokaz o tome. U protivnom moze da se tumaci kao obmana potrosaca. Sve izjave na deklaraciji moraju da budu tacne, jasne i nedvosmislene.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

  Član 5.046

  U našoj proizvodnji radimo na izmeni deklaracija u skladu sa novim Pravilnikom i kolega smatra da na deklaraciji treba da stoji Neto količina upravo tim rečima „NETO KOLIČINA“ i onda brojčana vrednost. U članu 8 Pravilnika o deklarisanju navedeni su obavezni podaci za deklaraciju, a stavka broj 5 je Neto količina. Meni je sumnjivo da treba da pišem i reč „količina“, već smatram da je dovoljno napisati samo NETO. Može li mala pomoć od iskusnih kolega?
  Hvala

  Član 8.107

  Poštovane kolege,

  Interesuje me da li po novom pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane mora da se stavlja spisak sastojaka, tabela sa nutritivnim vrednostima i tabela sa alergenima na deklaraciju namirnica koje se koriste kao sirovine u proizvodnji drugih namirnica? Naveo bih da uz namirnice sa kojima poslujemo nudimo svu adekvatnu propratnu dokumentaciju, u vidu proizvođačkih specifikacija i analiza ovlašćenih laboratorija.

  Hvala

  Član 11.557

  Poštovana Emina,

  Neto količina predstavlja neto masu ili neto zapreminu proizvoda u zavisnosti u kakvom je stanju proizvod  ili  u zavisnosti kako želi da se izrazi u jedinicama mase ili jedinicama zapremine.

  Ako se izražava u jedinicama mase onda „neto masa“ ako se izražava u jedinicama zapremine onda „neto zapremina“.

  Možete da navedete i samo reč „neto“ iza  koje ćete navesti  vrednost za nazivnu količinu u ciframa propisane visine sa odgovarajućom jedinicom u skladu sa pravilnicima:

  Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (“Sl. glasnik RS” br. 19/2017 i 16/2018)                
  Pravilnik o prethodno upakovanim proizvodima (“Sl.glasnik RS” br. 43/2013 i 16/2016). 
  Verica Živković -065/2232-104

   

   

   

  Član 11.557

  Poštovana Emina,

  Neto količina predstavlja neto masu ili neto zapreminu proizvoda u zavisnosti u kakvom je stanju proizvod  ili  u zavisnosti kako želi da se izrazi u jedinicama mase ili jedinicama zapremine.

  Ako se izražava u jedinicama mase onda „neto masa“ ako se izražava u jedinicama zapremine onda „neto zapremina“.

  Možete da navedete i samo reč „neto“ iza  koje ćete navesti  vrednost za nazivnu količinu u ciframa propisane visine sa odgovarajućom jedinicom.   

  Verica Živković -065/2232-104

   

   

   

  Član 34.730

  Poštovani Zdravko,

  Da li Etikete koje se lepe na rinfuznim pakovanjima, odnosno transportnim kutijama, treba da sadrže nutritivne tabele hranljivih vrednosti pored naznačenih podataka; Naziv proizvoda, Sastojci, boldovani alergeni, može da sadrži….(moguće prisustvo potencijalnih alergena)?

   

   

   

  Član 35.990

  Postovani,
  da li mi mozete pomoci u vezi deklarisanja kakao krem proizvoda? Konkretno u primjeru:
  Kakao krem proizvod Sastojci: šećer, biljno ulje (suncokretovo), biljna mast (palmina), kakao prah sa redukovanim sadržajem kakao masti (6,4%), obrano mleko u prahu (5,5%), surutka u prahu, sojino brašno, lešnik (3%), emulgator sojin lecitin, arome.
  Da li je obavezno navodjenje procenata kakao masti i obranog mlijeka u prahu?
  za cokolade sam uspjela da nadjem taj podatak, ali za kakao krem proizvode nisam..
  Hvala unaprijed!

  Član 34.730

  Poštovani Zdravko,

  Poštovani Zdravko,

   

  Da li Etikete koje se lepe na rinfuznim pakovanjima konditorskih proizvoda , odnosno transportnim kutijama, treba da sadrže nutritivne tabele hranljivih vrednosti pored naznačenih podataka; Naziv proizvoda, Sastojci, boldovani alergeni, može da sadrži….(moguće prisustvo potencijalnih alergena)?

   

   

  Tanja Oliverić

  SWISSLION VRŠAC

   

  Član 451

  Rinfuzna pakovanja i transportne kutije nisu jedno te isto. No, bez obzira na sve, oni ne treba da sadrze nutritivne tabele. Nutritivne tabele mora da sadrzi tzv. pojedinacno pakovanje proizvoda. A, to je ono pakovanje koje dolazi direktno u ruke potrosaca. Sve ovo o cemu se prica sluzi tome da potrosac treba da bude obavesten. Mnogi proizvodjaci, sa pravom, na transportne kutije ne stavljaju etikete vec tzv. „vignete“, koje vise sluze trgovcu nego potrosacu. Takvo pakovanje potrosac niti vidi niti dolazi u dodir sa njim. Transportno pakovanje ne dolazi na rafove marketa. U transportnoj kutiji se nalaze pojedinacna pakovanja koja moraju da su strogo po zakonskoj regulativi.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.