• Autor
  Članci
 • Član 331

  Naš pravilnik nalaže 67% suve materije,od koje 60% unosimo šećerom a 7% voćem.Da li to znači da za 100kg dzema od jagode treba uneti 60kg saharoze, (jagoda sadrži oko 6.2% šećera )100*7/6.2=113kg jagode???Meni ovo zvuči neverovatno,pogotovo ako se pogledaju hrvatski propisi koji za 100kg džema nalažu min 35kg voća,a za 100kg marmelade min 20kg pulpe ili kaše.Kako je to moguće???

  Glavni urednik

  Ali nemojte gledati voće. Voće sadrži 90% vode. Kod nas u pravilniku se pominje suva materija porijeklom iz voća.

  Član 1.085

  zanimljivo.i mene je zainteresovalo pitanje.
  to znaci: 60kg secera+113kg jagode=173kg mase
  To treba ukuvati do tezine od 100kg dzema.
  tako ja to vidim.ako grsim nek me neko ispravi

  Član 1.085

  evo jos jedno pitanje. pravilnik kaze da se 30% secera moze zameniti glukoznim sirupom.da li ta kolicina moze da se zameni invertnim sirupom,da se ne bi kupovao glukozni sirup od prerade kukuruznog skroba vec da se invertuje saharoza uz limunsku kiselinu.

  Član 2.180

  Kako da izracunam koliko voca i koliko secera ima u 100 grama gotovog proizvoda -prerada voca i povrca- proizvodnja trenutno dzema ?Hvala unapred.

  Član 2.096

  ovo je pitanje čisto terminološke prirode
  – pravilnici zahtjevaju određenu količinu topive suhe tvari u proizvodu ( od 60 – 67 ).
  – tijekom proizvodnje dodaje se šećer ,
  – tijekom proizvodnje dodaje se voda – ovisno o sirovinama
  – tijekom procesa isparava dio vode

  Kako god računali ispada da zbroj udjela šećera i udjela voća korištenih sirovina u proizvodnji prelazi 100%- ( zbog vode koja je uklonjena uparavanjem). Zato se količina voća ne izračunava nego se obično na deklaraciji ( ili u specifikaciji ) navodi – proizvedeno od … g voća za 100 g proizvoda
  Po nekim propisima obavezan je navod :Ukupni šećeri …. g / 100 g proizvoda ( podrazumijeva dodane šećere i šećere iz voća – tj. refraktometrijsku vrijednost otopljenih tvari u proizvodu kod 20°C).
  Nadam se da je pomoglo

  Član 2.180

  Hvala Vam.
  Na teglici od 40 gr. u kojoj je dzem od sargarepe sa bedemom a koji se proizvodi u Italiji, pise da ima u 100gr. gotovog proizvoda 85gr. voca i 49gr. secera, zato sam se i bunila.Ovo mi je sto ste vi napisali jasno i suvu materiju i kontrolisem pomocu refraktometra.

  Član 2.533

  Dzas, 7 % se odnosi prema pravilniku na sve voce osim jagodastog.Za jag. je 5 % voca i 62 % secera.
  Sto se tice Hrvatskog pravilnika,tamo je sve lijepo regulisano.
  Sto je kod nas 67 %, kod njih je 6o %.Dzem je podijeljen na extra dzem i dzem,a marmelada na marmelada,domaca marmelada i extra domaca marmelada.
  Po Hrvatskom pravilniku suva materija se krece od 55% do 60 % zavisno o kojoj vrsti je rijec.
  Kad pogledate razlika je od 5 do 10% u suvoj materiji. Tako se se dobije jeftinija marmelada iz Hrvatske koja je preplavila trziste u BiH,a vjerujem i u Srbiji.Dok drzava izradi novi pravilnik,a inspekcija zabrani prodaju marmelada koja nije po pravilniku zemlje u koju je dosla,dotle nasi proizvodjaci mogu da zatvore fabrike,jer se ne mogu uklopiti cijenom zato sto rade po pravilniku iz bivse SFRJ.

  Član 2.096

  Eni, sve si to lijepo povezala . A onda u Hrvatsku dođe nekakav proizvod od voća sa 40 % suhe tvari u super ambalaži i prihvatljivoj cijeni i svi polude za njim.

  Pravila su čudna stvar. Pravilnik po kojem su zadane vrijednosti suhe tvari koje si navela je stvarno prevaziđen i zastario. Ono što imaš u HR – pravilniku je najvećim dijelom usklađeno sa EU standardima. Nadam se da će se što skorije uskladiti zakonodavstvo te da će vrijediti ista pravila barem na području Evrope.. do tada je ovako kako jeste trenutno- a to je loše.

  Član 2.826

  Pozdrav svima!

  Da se malo nadovežem na Hrvatske pravilnike. Kod nas je trenutačno ludnica oko pravilnika, kao neko izjednačavanje sa europskom unijom mijenjaju pravilnike uvode nove nepotpune, isključuju stare, puno stvari nema veze sa logikom a što se tiče kvalitete proizvoda propisanim pravilnicima za Bosnom i Srbijom zaostajemo jako. Što je najžalosnije ispada da u Europskoj uniji je sve moguće pa i napraviti marmeladu u kojoj za koju godinu neće uopće biti voća.
  Najgora situacija je u voćnim nektarima kod nas nitko ne kontrolira udio voća u nektarima, pojedini sokovi koji se dekleriraju kao nektari ne sadrže više od 20% voća katastrofa.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.