• Autor
    Članci
  • Član 38.070

    Na tržištu ima puno proizvoda sa stevijom.Pravilnik o finim pekarskim proizvodima kaže da se ne smeju peći kolači sa stevijom.Već samo se može dodavati u kremove,sirupe,praškaste stvari,ali nikako u kekse koji se peku.Ko to kontroliše,na tržištu svaki drugi keks je sa stevijom?

    Član 7.642

    Kojim članom Pravilnika je to definisano?

    Član 39.842

    Ne postoji nigde u Pravilniku za fine pekarske proizvode ovako nešto, da se proizvod sa dodatkom stevije, tj. steviol- glikozida ( E960) ne sme termičkli obrađivati. Naprotiv, studije pokazuju da je ova vrsta prirodnog zaslađivača termostabilna, tako da ne predstavlja problem ako se koristi u kolačima i keksu koji se peku.

    Član 7.642

    Upravo zato sam i postavio pitanje. Ja se zadnjih nekoliko godina upravo bavim i radim sa PRIRODNIM zaslađivači, dosta sam informisan, uradio dosta proizvoda koji u sebi imaju PRIRODNE zaslađivače, pa me je gore navedeno pitanje iznenadilo.
    Žarko Mandić, dipl.inž.preh. teh zarko.mandickg@gmail.com

    Član 451

    A, sta je secer-saccharosa nego prirodni zasladjivac; dobija se iz slatkog korena tj secerne repe, koja se uzgaja na nasim poljima. Stevia je izvikana stvar sve po americkom principu; prvo nacrni nesto sto je normalno pa onda iznedri nesto svoje sto ti je u interesu radi bolje prodaje i vece zarade. Narod je trosio secer i sve je bilo u redu dok nije dosla televizija i internet i napravili ludilo.

    Milivoje Jovic, dipl.inz.preh.tehnologije

    Član 7.642

    Tačno je da je šećer prirodni zaslađivač, i da se vekovima koristio jer je najeftiniji, cela se ind..na njemu zasnivala
    Pojavom ostalih prirodnih zaslađivača, situacija se nešto menja,..

    Kao prvo i osnovno glikemijski indeks kod njih se kreće od 0, pa naviše (da ne navodim), radi se o Eritritolu, ksilitolu, maltitolu, steviji (koja je i 100puta slađa od šećera, pa se dodaje u min. količinama..

    Da ne širimo temu, ovde je reč o nečem drugom…

    Postoji jedno zlatno pravilo, a ono glasi :bežite od pekara, molera doktora, pravnika, tehnologa koji sve znaju…

    Vas je kolega očito vreme pregazilo..

    Najbolje bi zato bilo da dajete komentar za ono što ste radili i verovatno imate za to znanje, ali nemojte da budete mirođija u svakom komentaru, pogotovo na osnovu vašeg mišljena a ne rada…

    Morao sam ovo da napišem, jer ste počeli da omavalažavate i podništavate, prvo samog sebe a i sve ostale kolege tehhnologe, tako da u jednom momentu se pitam – čemu sve to..

    Ne postoji tehnolog nigde na svetu, koji zna i razume se u sve oblasti tehnologije..

    I kraju, odgovorite ne meni – ne članovima vog foruma, već sebi pošto vidim da poznajete ovu oblast – koliki je %šećera u čokoladama i kermovima koji se rade standardno sa šećerom, a koliki je %ostalih prirodnih zaslađivača koje sam napomenuo, i na osnovu toga ćete koji su zdraviji za dijabetičare, sportiste, decu u razvoju.. koliki je glikemijski indeks kod jednih, a koliki kod drugih..

    Što neko reče :ko razume- razumeće  a ko neće…

    Član 451

    Stevia je, jos jednom da kazem, pomodarstvo i novoizmisljeni artikal za dobru zaradu. Nju su nekada koristili Indijanci u Juznoj Americi; ali Indijanaca vise nema. Amerika i Evropa imaju veliku sumnju i rezervu prema stevi, zato sto nije dovoljno proucena i zdravstveno ispitana. Verovatno i jedni i drugi cekaju da vide sta ce biti sa zamorcima u Srbiji, gde je sve dozvoljeno samo da donosi pare. Zadnjih 70 godina je u velikom zamahu Dijabetes – 2. Prvo se mislilo da je problem sto nema dovoljo insulina pa se dodavao i vidu injekcija; pacijenti su ubrzo umirali. Tu je prisutan paradoks da je krv puna secera (hiper-glikemia) i u isto vreme puna insulina (hiper-insulinemia). Mislilo se da  je u pitanju neki „los“ inuslin i opet se injekcijama dodavao „onaj pravi“. Pacijenti su jos vise umirali. Dijabetes – 2 nije problem secera, pa samim tu nema mesta Stevi. Dijabetes – 2 je problem masti. Celijske membrane u organizmu su semi permeabilne i  „znaju“ sta propustaju u celiju i u kojoj meri. Membrana je slozene strukture, gde najveci deo cine masti. Jos je veci problem sa organelama koje se zovu Mitohondrije i one imaju svoju membranu gde su opet masti glavne. Mitohondrije su energane naseg tela. U njih ulazi secer glukoza koja sagoreva i tako ceo organizam dobija energiju za metabolizam i za umni i fiziki rad. Ako to ne funkcionise kako treba krv donosi gukozu, ali ona ne moze da udje u Mitohondriju i tako celija je gladna, organizam je slab, a u krvi ima dovoljo secera. Tako da najdirektine povezivati sece i steviu nema mesta.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.