• Autor
    Članci
  • Član 3.145

    Da li se neko bavi proizvodnjom Medovine-vino od meda-,ili pak ima ceo tehnoloski proces u elektronskom obliku?

    Član 463

    U knjizi Miroslava Banica- Rakije,whisky i likeri imas objasnjen postupak proizvodnje medovine.
    Evo linka za skidanje knjige:
    http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Miroslav-Banic-Rakije,-whisky-i-likeri_2331

    Pogledaj i podrum.org, na njihovom forumu naci ces prakticne savete.

    Pozdrav

    Član 3.145

    hvala! puno

    Član 2.794

    Ja lično pravio i uglavnom se slažem šta je čovek u knjizi napisao. Moja jedina zamerka je što preporučuje kuvanje meda. To možda ubija patogene organizme, ali u isto vreme i ubija delikatne arome meda. Med je sam po sebi negostoljubiva sredina za viruse i bakterije, jedino što eventualno može da se zakači su divlji kvasci koji eventualno mogu da utiču na tok i rezultat fermentacije. Taj problem se rešava pravilnom upotrebom selekcionisanih vinskih kvasaca.

    U krajnjoj liniji, probaj sa i bez kuvanja pa ćeš videti razliku.

    Član 463

    Na zalost nemam prakticnog iskustva u pravljenju medovine. Slazem se sa Vama da kuvanje negativno utice na kvalitet meda. Takodje sam misljenja da se patogeni mo. ne mogu naci u medu, kao i da sigurno ne bi preziveli u alkoholnoj sredini.

    Samo bih napomenula da sam u jednom clanku o medovini procitala da ukoliko se za proizvodnju koristi voda iz vodovoda, potrebno ju je prethodno prokuvati kako bi se uklonio deo hlora koji u njoj postoji i koji prilikom fermentacije gradi hlorofenole koji imaju ukus na plastiku.

    Član 2.794

    Med kao higroskopna sredina (zbog sadržaja šećera od preko 80%) je vrlo negostoljubiva za viruse i bakterije. Divlji kvasci su ti koji predstavljaju problem, ali se od njih ne možeš otrovati :) već ti samo mogu uticati na tok fermentacije tako u medovini bude nekih neprijatnih ukusa koji mogu da pokvare ukupni doživljaj.

    Bitno je takođe da medovina pored dovoljnog nivoa alkohola sadrži odgovarajući nivo kiseline jer to pomaže njenom odrzanju.

    Elem, ja u medovinu stavljam samo česmovaču. Nekad sam je kuvao, sada više ne jer ne vidim nikakvu razliku, tj. poboljšanje u ukusu.

    Član 463

    Pretpostavljam da koristite vinske kvasce koji se preporucuju za bela vina. Posto je vrenje na nesto nizoj temperaturi, tj oko 18 stepeni, kako bi se ocuvala aroma.
    Rekli da je bitan sadrzaj kiselina, koji je sadrzaj dovoljan? I kako ga odredjujete, senzorno ili titracijom? Da li nekada potrebna korekcija kiselosti i kako se to radi?

    Unapred se izvinjavam ako sam previse dosadna, ali tema mi je zanimljiva, A nazalost na fakultetu je nismo obradili.

    Pozdrav ;)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.