• Autor
  Članci
 • Član 1.956

  Kako se ispituje rezidualni Hlor?
  Pozdrav!!!!!

  Član 2.075

  Vesna, rezudialni hlor određuješ:
  1. Pomoću o-tolidina odmah nakon uzorkovanja i upoređivanjem dobijene žute boje na komparatoru
  2. Spektrofotometrijski sa dietil-r-fenilen-diaminom (DPD)pri čemu se boja menja do roze i direktnim odmeravanjem. Ova metoda je precizna za razliku od prve koja ti određuje prisustvo hlora ali samo približne vrednosti.
  Ne znam gde radiš i koju opremu koristiš pri radu tako da ti i od toga zavisi metoda kojom ćeš raditi.
  Pozdrav.

  Član 728

  Radim kako tehnolog u mesnoj indistriji!
  fabrika ima svoju procistiteljnu stanicu, ali vekj 15 godina ne radi.
  Nikakve instrumente nemam!
  Osobito nisam spremna za neka spektofotometrijska ispitivanja!
  Kako bi se moglo to izvesti o-tolidinom?

  Hvala Vam puno i cekam odgovor!!!!

  Član 2.075

  Koliko sam razumela tebi treba samo da identifikuješ prisustvo hlora, a ne da odrediš i njegovu koncentraciju i s obzirom da nemaš ništa za rad možeš da uradiš sledeće.
  Naruči od distributera hemikalija o-tolidin 1% rastvor. Nemoj da kupuješ o-tolidin u čvrstom stanju jer ćeš morati sama da praviš rastvor, a nemaš laboratorijsko posuđe ni hemikalije. Ukoliko nemožeš tako da dođeš do o-tolidina stupi u kontakt sa tehnologom ili hemičarem institucije koja vam vrši kontrolu vode i od njih nabavi rastvor O-tolidina. Oni ga sigurno koriste za ispitivanje vode na terenu.
  Potrebno ti je za svaku analizu po kap dve rastvora tako da će ti 100ml. trajati jako dugo.
  Princip je da u epruveti ili sipaš do pola vodu i u nju dodaš jednu do dve kapi rastvora o-tolidina. Odmah nakon dodavanja prve kapi voda će se obojiti u žuto. Ukoliko je veća koncentracija slobodnog hlora boja će biti tamnija. U tu svrhu dodaješ još koju kap rastvora. Ukoliko nema slobodnog hlora u vodi ona će ostati bezbojna.
  Kako nemaš komparator za upoređivanje boja moj savet ti je da održavaš hlor u vodi toliko da uvek imaš svetlo žutu boju, jer u suprotnom veća koncentracija hlora sigurno ti može praviti probleme u tehnologiji obrade mesa i mesnih prerađevina. Proveri i taj podatak MDK hlora u mesnoj industriji.
  Inače MDK rezidualnog hlora u vodi za piće je 0,1 do 0,5mg/l vode. (Svetlo žuta boja).
  Pozdrav.

  Član 728

  Hvala Vam na iscrpnom i veoma strucnom odgovoru, koleginice!

  Zelim Vam mnogu uspeha u radu!!!!!

  Član 2.671

  Idite u najbliži VODOVOD….SVI VODOVODI RADE ANALIZU REZIDUALNOG HLORA…METODA JE JEDNOSTAVNA…JA SAM NEKADA TO RADIO U LABORATORIJI…POZ IZ TZ

  Član 22.860

  Pozdrav svima.A da li mogu da odredim tacnu ili pribliznu koncentraciju rezidualnog hlora ako je uradim sa o-tolidinom i na koji nacin?Pozdrav

  Član 605

  Najjednostavnija metoda je sa o-tolidinom, može tačno da se odredi ukoliko imaš komparator koji nije skup, pitaj nekog od prodavaca opreme za laboratoriju (kad su sajmovi mogu se dobiti i kao poklon). Ova metoda (samo sa o-tolidinom) se koristi u svim vodovodima za određivanje rezidualnog hlora. Zakonska granica je 0,5mg/L slobodnog hlora u vodi za piće. Metode određivanja imaš u knjizi „Voda za piće“ dr. Božo Dalmacija, PMF Novi Sad

  Član 22.860

  Hvala puno

   

  Član 1.085

  evo ti jednostavan i jeftin primer vizuelnog komparatora za ortotolidin test. ja ovakav koristim.u bocici je rastvor ortotolidina,sipa se 1-2 kapi, kao sto je tehnolog Dragana gore u postu opisala,uporedis nijansu zute boje i odmah znas koncentraciju.

  mozes da stavis neki beli papir iza komparatora dok posmatras kako bi lakse uocila nijansu boje.

  http://www.aquainterma.rs/sr/dozirni-sistemi/oprema-za-doziranje-hemikalija/elementi-pribor-i-prateca-oprema/

  Član 7.749

  Da li prisustvo rezidualnog hlora u vodi za pice znaci i mikrobiolosku ispravnost vode? I ako neko zna neku literaturu iz te oblasti.Hvala unaprijed.

  Član 32.426

  Imam pitanje za ispit iz Higijene. ,,U mišljenju o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće uzrokovanoj u zd.ustanovi je konstatovano da je koncetr.slobodnog rezidualnog hlora 0,0 mg/l. Opisati znacaj nalaza i dalje postupke nakon dobijanja ovakvog mišljenja. Ako neko moze da mi pomogne u napred hvala :)

  Član 12.203

  Pozdrav,

  Molim Vas recepturu po kojoj bi pripremila rastvor o- tolidina za provjeru rezidualnog hlora u vodi?

  Član 1.541

  PCE-Grupa d.o.o. prodaje mjerače rezidualnog hlora i ukupnog hlora.

  Cijena sa reagensom cca 80 eura.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.