• Autor
    Članci
  • Član 20.679

    Na trzistu postoji proizvod pod imenom zamjena mlijeka u prahu ili substitut mlijeka u prahu, koji u svom sastavu ima sirutku i biljne masti. U Pravilnicima koji se odnose na mlijeko i mlijecne proizvode ne spominje se taj proizvod. U Pravilniku o informiranju potrosaca o hrani se spominje da ukoliko ne postoji propisani naziv hrane treba navesti opisni naziv.

    Tako da sam u dilemi da li bi naziv „zamjena za mlijeko u prahu“ bio ispravno deklarisan na ambalazi nekog proizvoda u kojem bi se navedena zamjena za mlijeko koristila.

    Proizvod bi se svakako koristio u proizvodnji umjesto mlijeka u prahu.

     

    Član 3.678

    Da, ukoliko u listi sastojaka iza naziva zamjena za mlijeko u prahu, u zagradi navedete sve sastojke tog proizvoda opadajućim redoslijedom. Na taj način ste potrošaču dali sve potrebne i obavezne informacije o hrani.

    Član 39.842

    Slobodno proizvod možete nazvati “ Zamena za mleko u prahu“. Odradite zatim deklaraciju po Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.

    Mirjana Pajkić, dipl.ing.prehrambene tehnologije

    mirapajkic@gmail.com

    069/ 25 05 004

     

    Član 451

    Emina, Vas problem nije usamljen. Mnoge gazde vrse pritisak na tehnologe da izbegavaju u deklarisanju rec „zamena“, jer ta rec signalizira da nesto nije kako treba vec dosta drukcije. Supstitut mleka u prahu skoro da uopste nije mleko; isto onoliko koliko margarin nije maslac, Odgovorni ste pred zakonom a i moralno da potencijanog kupca informisete sta ima u proizvodu koji ce on da konzumira. To je osnovno pravilo deklarisanja „…ne obmanjivati potrosace…“.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.