Reklama

Akvaponika – prvo zalijete povrće pa u toj vodi odgajate ribe. I tako u krug.

Ciklus akvaponike uključuje otpadnu vodu od uzgoja ribe, koji se koristi kao organska hrana za biljke. Tada biljke prirodno filtriraju vodu, koja se ponovo koristi u uzgoju ribe.

Spajanje akvakulture sa hidroponikom mogla bi biti jedan od održivih modela poljoprivrede budućnosti. Akvaponika je kružno recikliranje, pri čemu prečišćene otpadne vode hrane biljke, a zatim se vraćaju, detoksifikovane, da bi se uzgajale ribe, i tako u krug. Ovo bi moglo biti održivo rešenje za proizvodnju hrane u budućnosti.

Akvaponika je kombinacija hidroponike i sistema akvakulture, koja uzgaja biljke i ribe zajedno u jedinstvenom sistemu. Ciklus akvaponike uključuje otpadnu vodu od uzgoja ribe, koji se koristi kao organska hrana za biljke. Tada biljke prirodno filtriraju vodu, koja se ponovo koristi u uzgoju ribe.

Rast potražnje za organskim voćem i povrćem, pokretači su tržišta akvaponike.

Faktor koji može ograničiti ove tehnologije je njena cena. Inicijalno postavljanje akvaponike, posebno u ekonomijama u nastajanju, pod velikim je znakom pitanja. Međutim, sve veća potražnja za poboljšanjem metoda urbane poljoprivrede i vansezonske dostupnosti voća i povrća stvoriće nove mogućnosti na tržištu akvaponike.

Neki od ključnih kompanija u ovoj oblasti su Ultrasonics Canada Corporation, Aquaponic Lynx LLC, Backyard Aquaponics Pty Ltd, ECF Farmsystems GmbH, Nelson & Pade Inc., Urban Farms AG, Greenlife Aquaponics, The Aquaponic Source, My Aquaponics, and Colorado Aquaponics.

Autor: Đorđe Simović

 • Autor
  Članci
 • Komentari (3)
  Član 36.920

  Poštovani gospodine Simović,

  Kakva je situacija u Srbiji sa priznavanjem akvaponije kao načina proizvodnje organskih proizvoda ?

  Lično sam korisnik proizvoda ovog sistema od malog proizvođača iz Stapara  Vodena bašta , koji ima višegodišnje iskustvo i znanje iz ove oblasti. Proizvodi su preukusni, kompaktni, ne treba im frižider da bi sačuvali svžinu, aroma i miris nezaboravni. Gotovi proizvodi jedinstveni: paradajz sok sa sremušem, slatko od jagoda, dimljena riba,…  Pored poljoprivrednih proizvoda  , riba koja se može konzumirati na kraju sezone je izvrsnog kvaliteta.

  Ukoliko ste u mogućnosti da razmenite iskustva, pomognete u prihvatanju akvaponijskog sistema  uzgoja kao organski, veoma bi bili zahvalni.

  Srdačan pozdrav,

  Bojana Kuveljić

   

  Član 4.615

  neće nikad biti akvaponije u sertifikovanoj organskoj proizvodnji, osim u velikim ekosistemima.

  akvaponija nije u skladu sa principima organske proizvodnje, jer tu uglavnom biljke su u inertnom supstratu kao što je perlit. organska traži da se koristi resurs kao što je zemljište.

  ako bi imali to u većim ekološkim sistemima, npr u podnožju voćnjaka je jeuerce sa šaranom, pa se prepumpava voda u voćnjak, a posle podzemno sliva u jezerce, to bi  onda bila prava organska proizvodnja.

   

  Član 39.684

  Ako postoji organska proizvodnja to je AKVAPONIJA.

  Principe organske proizvodnje je pisao neko ko nije čuo za akvaponiju.

  U Srbiji glavni supstrat je kamen sitan šljunak koji se u praksi korsti za filtriranje vode.

  Zemljište je inače zagađeno svugde osim u akvaponiji, Zemljište je glistenjak koristi se za razvoj rasada.

  Gliste  mogu da prerađuju samo organsko nikako zagađeno i kiselo.

  U akvaponiji jezerce ispod voćnjaka u kome se koristi hemija nikako ne može se nazvati organskom proizvodnjom, riba živi u vodi bez prisustva hemijskih zaštitnih sredstava iz voćnjaka.

  Voda koja bi se slivala je zagađena i  ne može se zvati organskom proizvodnjom.

  Akvaponija je zatvoren sistem bez mogućnosti korišćenja hemijskih sredstava jer bi uginula riba.

  Akvaponija se zasniva na azotnom ciklusu , bakterije održavaju ravnotežu sistema i sistem se sastoji  od Bazena sa ribom , mehanički filtera, bio filtera, i hidroponskog podsistema za uzgoj biljaka.

  Da je akvaponija organska proizvodnja postoji u zakonu kod opisa složenih sistema uzgoja…

Odgovor na: Akvaponika

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">