Reklama

Srbija ima najmanje prosečne farme u Evropi i iza nje je samo Albanija, dok je broj muznih krava na registrovanim farmama u Srbiji 2,8 a u EU 20 krava. U Srbiji je samo 30% mleka prve, ekstra klase, a da je još uvek više od 40% proizvodnje u sivoju zoni, što je problem za bezbednost zdravlja ljudi,

Laboratorija za kontrolu mleka pri Nacionalnoj referentnoj poljoprivrednoj laboratoriji trebalo bi da počne da radi u aprilu naredne godine, najavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović. On je ocenio da Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju mleka i dodao da će to biti jedno od najosetljivijih pitanja u pregovorima sa EU. Međutim, Srbija ima najmanje prosečne farme u Evropi i iza nje je samo Albanija, dok je broj muznih krava na registrovanim farmama u Srbiji 2,8 a u EU 20 krava.

“Ministarstvo je uradilo novi koncept za rad Nacionalne laboratorije, koji je aktuelan u zemljama Evropske unije i koji je realno izvodljiv”, kazao je on na panel diskusiji o proizvodnji mleka koju je organizovala Nacionalna asocijacija prerađivača mleka (SEDA). On je podsetio da je od 2003. EU dala oko 15 miliona evra za kupovinu opreme i za ostale aktivnosti, kako bi Nacionalna laboratorija u Batajnici počela da radi, ali do danas taj projekat nije zaživeo. Golubović je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede dobilo saglasnost predstavnika EU za novi model rada labaratorije, dodavši da je imenovan i novi direktor, kao i da bi početak aktivnosti laboratorije, trebalo da označi početak radadela koji se odnosi na kontrolu mleka. Prema njegovim rečima, u Srbiji je samo 30% mleka prve, ekstra klase, a da je još uvek više od 40% proizvodnje u sivoju zoni, što je problem za bezbednost zdravlja ljudi, ali i gubitak za državu koja ne ubire poreze.

Članice asocijacije SEDA su mlekare iz Niša, Šapca, Leskovca, kao i mlekare Lazar, Ekomlek, Kuč, Muza i Megle, koje zapošljavaju 1.267 radnika i koje su 2010. imale ukupan obrt od 121 miliona dolara. Mlekare u asocijaciji SEDA dnevno prerade 600.000 litara mleka koje im doprema 10.500 farmera.

Izvor: „Moja farma“

 • Autor
  Članci
 • Komentari (3)
  Član 3.374

  Laboratoriju je trebalo pokrenuti u martu 2013. godine. Sada čitam u tekstu da se radi o aprilu. Daj Bože da bude do avgusta 2013. Koliko dugo se radi na laboratoriji da ne znam šta je sa opremom. Možda je već i zastarela. Ne znam kako bira stručnjake s obzirom da ne znam gde se objavljuje konkurs. Možda nisam u toku ali mislim da ne mogu samo mladi neiskusni strućnjaci da budu zaposleni . A možda i može verovatno će ih obučiti komisije iz EU. Pošto ima u ovom trenutku malo mleka u RSrbiji ne znam kako će funkcionisati. Međutim možda će se poraditi i na premijama za mleko ceni i ostalim parametrima koji će povećati količinu mleka pa će i laboratorija imati psola. Želim sve najbolje novoj laboratoriji u 2013. godini. Stručnjak iz oblasti mlekarstva želi srdačan pozdrav.

  Član 8.423

  Poštovani ,

  U  “ Večernjim novostima “ od 09.03.2013. god. na kraju  7. strane  pročitah članak pod naslovom “ KVALITET MLEKA STRUČNJAKE ČEKA “ i podnaslov “ Nemadovoljno obučenog kadra za rad u državnim ustanovama za analizu hrane “ i ne mogu da verujem svojim očima . Na evidenciji NSZ-a ima stručnjaka koji su postali tehnološki višak, ili je mlekara prestala sa radom .  U našoj zemlji ima stručnjaka ali je pitanje zašto nisu angažovani za rad. Zbunjuje  me poslednja rečenica : „- Institut će biti otvoren i u Batajnici, u Beogradu, a još uvek razmatramo da li će jedan deo biti i u Nišu.“

  U maju ove godine treba da počne sa radom jedan deo laboratorije za kontrolu mleka na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

  Samo se za Niš još razmatra ! Nadam se da će razmotriti pozitivno , jer je i nama na Jugu potrebna ovakva laboratorija a stručnjake imamo na evidenciji NSZ.

  Srdačan pozdrav od Specijaliste higijene i tehnologije mleka !

   

  Član 885

  Pitam se pitam ……. da li su kadrovi upoznati sa novom aparaturom, analitikom, skupljanjem podata ….. verujte nije jednostavno ….. a koliko mi je poznato sistematizacija napravljena tako da je pomirila naše zakone i uslove koje stručnjaci treba da ispunjavaju po ugledu na sistematizaciju u međunarodnim lab…… I vse treba da liči prema 882 paketu ….. Svašta sam se sad naslušala oko laboratorija rezultata, nažalost mnogi ne razlikuju kvalitativnu od kvantitativne metode pa brkaju i brojke. O sistemu monitoringa od njive do trpeze ni reči kako se to u celom razvijenom svetu radi, kojem mi težimo. Da bi jedna laboratorija proradila treba samo papirologija u našoj administraciji …… , pa to valda znate. A veoma dorbo znam kako izgleda prostorija u Batajnici , kako će u Nišu to nez nam. Ko nije radio u laboratoriji taj bojim se da baš ne zna ni da objasni, jer dijagnostika nije politička partija.

Odgovor na: Uskoro Laboratorija za kontrolu mleka pri Nacionalnoj referentnoj poljoprivrednoj laboratoriji

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">