Reklama

Od lisnatog povrća, pored kupusnjača, kod nas se gaje salate, spanać, a u poslednje vreme i blitva. Međutim, vrlo retko se mogu na našim pijacama i u prodavnicama prehrambenih proizvoda naći salate kao što su radič i artičoka. Nismo se ni navikli na te vrste salate. One ni u čemu ne zaostaju za salatom i endivijom, a u nekim kvalitetnim osobinama čak ih i prevazilaze.

Imajući to u vidu, nadam se da će biti korisno da se nešto više sazna o ovim povrtarskim vrstama i da se ukratko iznesu i neophodna tehnološka rešenja koja treba da pomognu proizvođačima povrća da se lakše snađu pri njihovom gajenju.

Za ostale vrste, kao što su salata, endivija, spanać i blitva, pored datih njihovih morfološko-bioloških osobina izložena su i tehnološka rešenja i date mere zaštite protiv bolesti i štetočina, što treba da pomogne povrtarima pri gajenju tih biljnih vrsta.

Pošto se proizvodnja ovih povrtarskih vrsta može zasnovati kako na otvorenom prostoru, tako i u zaštićenim uslovima gajenja, bilo je neophodno da se u kratkim crtama prikažu i proizvodni objekti kao što su staklenici, plastenici i tople leje, što je učinjeno u prvom delu ove publikacije, ali u nešto skraćenom obimu.

Razume se, svi oni koji žele detaljnije informacije -studije moraće potražiti dodatnu literaturu bilo od istog autora ili drugih i tako upotpuniti ono što u ovoj pu-blikaciji nisu mogli dobiti.

Ovom prilikom želim da zahvalim svim autorima čije sam podatke i iskustva koristio, a cenjenim recezentima na pomoći i sugestijama koje su mi pružili da bi se ova publikacija mogla pojaviti pred čitaocima.

Beograd, 18. avgusta 2004. god.
Prof. dr Petar S. Maksimović

Sadržaj

PREDGOVOR

I. OPŠTE OSNOVE PROIZVODNJE
Način proizvodnje povrća
Tipovi zaštićenih prostora
STAKLENICI
PLASTENICI
TOPLE LEJE

ZAJEDNIČKE TEHNOLOŠKE MERE

1. Plodored
2. Obrada zemljišta
3. Đubriva i đubrenje
4. Proizvodnja i sadnja rasada
5. Nega useva
6. Zemljišne štetočine i njihovo suzbijanje

II. POSEBNI DEO

SALATA – Lactuca sativa
ENDIVIJA – Cicharium enduvia L
RADIČ – Cichorium intubus L
SPANAĆ – Spinacea oleracea L
BLITVA – Beta vulgaris subsp. cicla Parke

Literatura

Načini proizvodnјe povrća

S obzirom na veliki značaj svežeg povrća u lјudskoj ishrani i važnost njegovog ravnomernog pristizanja u toku godine, proizvodnja se uglavnom organizuje na tri načina:

  1. Proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima, koja se organizuje većim delom u toku hladnog perioda, kada se to ne može učiniti na otvorenom polјu. Koriste se Objekti staklenici, plastenici, tople leje i druge naprave. To je skupa proizvodnja.
  2. Proizvodnja povrća na otvorenom polјu podrazumeva direktnu setvu ili sadnju na otvorenim površi- nama. Zavisno od klimatskih uslova proizvodnog regiona, ta proizvodnja uglavnom stiže za tržište u toku leta i jeseni, jer se setva (nicanje) i berba moraju po- desiti u vreme kada prođu kasni prolećni mrazevi i pre dolaska ranih jesenjih mrazeva. Ova proizvodnja je kod nas najmasovnija.
  3. Kombinovan način proizvodnje povrća podrazumeva zasnivanje proizvodnje u zatvorenom prostoru, u toku nepovolјnog perioda (rano proleće), a zatim prenošenje odnegovane bilјke (rasada) na otvoreno polјe. Taj način proizvodnje, koji se inače dosta koristi, omogućava da se organizuje rana ili srednje rana proizvodnja.

Kombinovan način proizvodnje može se organizovati i tako da se proizvodnja zasnuje na otvorenom polјu, a zatim da se bilјke prenesu u zaštićenom prostor ili da se iznad njih postave plastični tuneli i sl.

Odgovor na: Gajenje salata, spanaća i blitve

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">