Tehnički priručnik sa područja hemije i tehnologije prva je publikacija iz serije koju će tokom idućih godina izdati Savez hemičara i tehnologa Jugoslavije i Izdavačko preduzeće „Tehnika“, sa ciljem da se širokim krugovima naše stručne javnosti učini pristupačnom sve raznovrsnija i informativnija literatura.
Dok će pojedinačne publikacije ove serije biti tako koncipirane da svojim sadržajem obuhvate specifična područja hemije i hemijske tehnologije, ovaj Tehnički priručnik predstavlja uži izbor podataka iz više osnovnih oblasti, koji se najčešće i svakodnevno koriste. Podatke za kojima se ređe pojavljuje potreba, treba potražiti u odgovarajućim priručnicima, koji su obimniji i šire koncipirani.
Budući da su slični priručnici, priređeni i objavljeni na drugim jezicima, odavno našli svoje mesto u odgovarajućoj literaturi, verujemo da će i ovaj Tehnički priručnik naići na dobar prijem i poslužiti svrsi kojoj je namenjen.

N. R.

SADRŽAJ

Predgovor
INFORMATIVNI DEO
1. Matematika
2. Osnovi elektrotehnike sa osnovima elektronike
3. Jedinice za merenje fizičkih i hemijskih veličina
4. Analitička hemija
5. Fizičko-hemijske tablice
Gustina
Rastvorljivost
Napon pare
Viskozitet
Površinski napon
Elektrohemijske tablice
Hemijsko-termodinamičke tablice
Razne fizičko-hemijske tablice
6. Osobine tehničkih materijala
7. Opšti, vulgarni i trgovački nazivi materijala i hemikalija
8. Standardizacija u oblasti hemijske industrije Jugoslavije
9. Zaštita od opasnosti pri radu u hemijskoj i radiohemijskoj laboratoriji i industriji. Pružanje prve pomoći

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">