Peradarstvo kao posebna grana stočarske proizvodnje ima naročitu važnost u ekonomskom djelovanju naših poljoprivrednika te aktivno utječe na prihode gajača peradi.

Značaj peradarskih proizvoda ostaje često slabo zapažen, premda proizvodi ove stočarske grane imaju u lokalnom prometu i izvoznoj trgovini veliku važnost.

Važnost peradarstva u privrednom djelovanju našeg naroda najbolje pokazuje činjenica, da vrijednost ove grane iznosi veliku brojku u izvoznoj bilanci.

Izvoz peradarskih produkata nadmašuje u izvozu ostale proizvode stočarstva, što je ujedno i dokaz velikog narodnog bogatstva, koje leži u ovoj grani privredne djelatnosti.

Među svim proizvodima peradarstva stoje na prvom mjestu jaja, te se njihovim izvozom popunjava važna rubrika naše trgovačke bilance.

Međutim naši proizvođači i potrošači u večini slučajeva ne poznaju temeljna pravila za produkciju dobrog jajeta kao i načela, po kojima se vrši trgovina jajima, naročito na stranom tržištu.

Zadaća, koju sam imao kod sastavljanja ove publikacije, bila je, da se prikaže najglavnije, što se mora znati o jajetu kao važnom proizvodu peradarstva.

Najvažnija pitanja o tome nastojao sam prikazati i protumačiti što jasnije i u što manjem opsegu te sam uvjeren, da će ovo dobro poslužiti širokoj masi onih, koji proizvode i prodaju jaja kao i onih, koji ih troše i kupuju.

U Zagrebu, 1. srpnja 1941.
PISAC

SADRŽAJ

Predgovor
Vrijednost jajeta
Povećanje proizvodnje i poboljšanje kvaliteta jaja
Kako se stvara jaje
Sastav jajeta
Veličina, forma i boja jajeta
Nosivost kokoši
Sakupljanje i čuvanje jaja
Prosuđivanje kakvoće jajeta
Pogrješke jaja (slike)

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">