U ovoj brošuri opisna su lična iskustva i iskustva drugih do kojih smo mogli doći prateći rad proizvođača rakije na selu. U koncipiranju brošure nismo bili suviše ambiciozni, zbog vremena. Hteli smo što pre saopštiti ta iskustva, ne velika, kako drugi ne bi učili zanat ispočetka.

Ova brošura nije udžbenik. To je praktično uputstvo za svakoga, pisano je na zahtev čitalaca.

Sadržaj

UVOD

Spravljanјe RAKIJE U domaćinstvu
Priprema i vrenјe voćnog kljuka
Branje voća
Spravlјanje voćnog klјuka
Alkoholno vrenje

DESTILACIJA PREVRELOG VOĆNOG KLjUKA

Spravljanјe rakije od raznog voća
Rakija od šlјiva
Rakija od kajsija
Rakija od krušaka
Rakija od trešanja i višanja
Rakija od kleke

SPRAVLjANјE RAKIJE LOZOVAČE I KOMOVICE

Čuvanјe i nega rakije
MANE RAKIJE I nјihovo uklanјanјe
Određivanјe količine alkohola u rakiji
Inovacije u spravljanјu rakije
Opšti zaklјučak

RECEPTI

Pravilnik o kvalitetu alkoholnih pića
Alkohol i medicina
Tabela za snižavanјe jačine rakije
Objašnјenјe pojmova
Narodne mudrosti o rakiji i u vezi rakije

Pogovor

Uvod

U našoj polјoprivrednoj literaturi, izuzimajući pojedine kraće prikaze u časopisima, do sada nije objavlјeno delo koje bi imalo za cilј da čitaocima sa sela (i ne samo njima) popularno i sveobuhvatno prikaže savremeni način prerade voća u rakiju. Kao dugogodišnji proizvođač rakije od voća, smatrao sam se obaveznim da svojim meštanima pružim objedinjenu materiju koja će im omoguĆiti da nađu odgovore na mnoga pitanja vezana za savremeni način spravlјanja rakije u domaćinstvu, odnosno da im posluži za pouku, savete i objašnjenja.

Drugi, važniji, razlog za pojavu ove brošure, bio je taj što sam uočio da je prerada voća u rakiju, u našim domaćinstvima, tehnički i tehnološki, slabo razvijena. U svim tim poslovima, naši lјudi pokazuju nedovolјno razumevanja, usled čega ihizvode često nestručno, au mnogim slučajevima i nemarno. Zaboravlјa se, ili se ne zna, da spravlјanje rakije u domaćinstvu, nije ni malo lak, niti jednostavan posao. Mali je broj proizvođača koji znaju kako se spravlјa ispravna domaća rakija, koja u sebi ne sadrži, u većim kličinama od dozvolјenih, po zdravlјe štetne sastojke, kao što su metanol i patočni alkoholi, koji mogu biti otrovni.

I na kraju, treći razlog je velika ponuda rakija svih vrsta, koje se nude čak i na ulicama, što govori da je rakija postala artikal koji se dobro unovčava, jer je građani rado kupuju, kako zbog pristupačne cene, tako i zbog verovanja u njen kvalitet. A kada je reč o kvalitetu, tu postoji šarenilo, pa kupci i ne znaju šta sve kupuju, jer ni jedan proizvođač, odnosno prodavac te rakije, ne poseduje atest o kvalitetu proizvoda. Za većinu proizvođača domaće rakije važna je dobit i svi oni koriste ime „domaĆa rakija”, što kod mnogih kupaca izaziva nedoumicu i uzdržanost.

Mnogi su mi proizvođači domaće rakije, nakon mojih prvih saveta o potrebi izdvajanja štetnih sastojaka iz rakije, govorili o tome da bi rado prihvatili moje savete, ali da oni nemaju saznanja o prisustvu štetnih sastojaka u njihovim rakijama. I u pravu su jer njima niko ne vrši laboratorijsku analizu rakije i ne izdaje atest o kvalitetu proizvoda. Uželјi da im pomognem da shvate pojam „ispravna domaća rakija”, uz opis poslova na spravlјanju rakije, dao sam i osnovna znanja iz organske hemije. Ništa mi se ne čini važnijim od saznanja zašto se koji postupak preporučuje, odnosno preduzima. U ovoj brošuri naćiće odgovore i na takva pitanja.

No, ni ova brošura ne može biti potpuna: proizvođača domaće rakije ima na stotine i hilјade, različitog nivoa znanja i još različitijeg shvatanja tradicionalnog i savremenog. Držao sam se nivoa onih koji se najčešće sreću i koji po znanju čine neki prosek, ndajući se da su oni spremni da prihvate ponuđene savete. To sam učinio u želјi da omogućim što širem krugu lјudi da bez naročitih napora iskoriste voće koje im stoji na raspolaganju.

Radite prema uputstvima datim u ovoj brošuri, ali ne zaboravite ni potrebu svog ličnog eksperimentisanja, koje će vam omogućiti da zdovolјite svoju radoznalost.

Neka ova brošura bude moj skromni doprinos vraćanju kvaliteta domaćoj rakiji.

Za svoju dužnost smatrao sam potrebu da se na ovom mestu zahvalim prijatelјima i poznanicima koji su mi, svojim znanjem i iskustvom, pomogli u izradi ove brošure, a u prvom redu: prof. dr Miloradu Stojanoviću i mr Ninoslavu Nikićeviću, dipl. inž. prehrambene tehnologije sa Polјoprivrednog fakulteta u Zemunu; Momčilu Beloševiću, bivšem upravniku podruma „Višnjica” i iskusnom degustatoru i Mališi Pavloviću, polјoprivredniku iz sela Trbušani kod Čačka, iskusnom rukovaocu kazana

Autor

 • Autor
  Članci
 • Komentari (2)
  Član 24.946

  Молим за информацију где се може набавити ова књига!

  Са захвалношћу и поштовањем,

  Član 3.806

  postovani administatore,

  da li se i na koji nacinmoze doci do ovog prirucnika.

  S postovanjem, dragan tutnjilovic, terranova

Odgovor na: Rakije od voća

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">