Kada se pažljivo pregleda znanstvena bibliografija IBIDS-a (International Bibliografic Information on Dietary Supplements Database) objavljena posljednjih desetak godina na temu „dodaci prehrani“ (suplementi) ili dopuna prehrane i prevenciji bolesti, onda se nameće vrlo jednostavno pitanje; jesu li broj- ni uvaženi znanstvenici uložili tako veliki trud zbog stvari koje nemaju nikakvog smisla? I odmah zatim slijedi novo pitanje – jesu li golema sredstva uložena u istraživanje polučila očekivane ili bilo kakve rezultate? Kroz ovu knjigu odlučili smo ne samo ući u kompleksnu problematiku suplemenata, već dati i neke od važnih odgovora.

Svaki suplement promatran je kroz njegovo istraživanje, a reference su priložene tekstu. Iz toga svaki iole obrazovan čitatelj lako može shvatiti što je dobro a što ne. Očekivanje da je suplement lijek i da posjeduje trenutne učinke, vrlo je prisutna zabluda. Ali, ostaje činjenica da suplementi sadrže aktivne tvari koje mogu značajno pomoći. U pravilu, učinci suplemenata se ne vide, već se mogu (a ne moraju) osjetiti. Nažalost, kao i sve druge stvari, suplementi se mogu falsificirati, krivo etiketirati, lažirati, ali to je onda već neka druga priča. Snaga suplementa mjeri se po vrsti i količini aktivne tvari u njemu! Obogaćeni kvasac je temeljna sirovina za selen, ali konačna vrijednost gotovog preparata mjeri se po količini selena u jednoj tableti (50 ili 100 /ug). Tablete za „dobro raspoloženje“ na bazi gospine trave mjere se prema sadržaju kompleksa djelatne tvari (hipericina).

Točno je da se oko suplemenata vrti veliki business a isto tako je točno da uzimajući suplemente kao „vlastitu zaštitu“ Ijudi izbjegavaju odlazak u liječničku ordinaciju. Prema podacima Nutrition Business Journala, koji je 1999. objavio podatke nezavisnog istraživanja u San Diegu, Kalifornija, tijekom 1996. godine Amerikanci su potrošili na suplemente 6 milijardi dolara!
Predviđanja istih stručnjaka za kraj 1999. godine bila su 14 milijardi dolara! Po njihovoj ocjeni najbolje su prošli suplementi za mršavljenje i antioksidansi, tj. oko 60% svih odraslih Amerikanaca koriste neki od brojnih preparata iz ovih skupina.

Ulaskom u novi milenij, neosjetno smo prihvatili neka nova saznanja i nove trendove u prehrani a to znači „obogaćena“ hrana, hrana sa „svrhom“, funkcionalna hrana ili ako hoćete hrana s „Ijekovitim“ svojstvima. Rajčica s više likopena, povrće s više antocijana, voće s više bioflavonioda, soja s više Ijekovitih supstanci, margarin sa sredstvom protiv kolesterola, ulje repice s promijenjenim odnosom masnih kiselina itd. Izgleda da je to tek početak promjena u prehrani sa svrhom zaštite zdravlja koje će se dogoditi u narednih desetak godina. Umjesto liječenja klasičnim lijekovima kad bolest nastane, prevencija bolesti osmišljenom prehranom i uzimanjem zaštitnih tvari! Uostalom, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti! Od otkrića vitamina C prošlo je više od 70 godina, ali tek posljednjih 20 godina je sagledana njegova kompleksna funkcija u metabolizmu.

Suplementi ili lijekovi?

Bioaktivne tvari iz bilja (fitokemikalije) odavno su poznate ali tek odnedavno znamo za njihovu zaštitnu ulogu u organizmu! Već dugo je poznato da u crnom vinu ima nešto „zdravo“ ali tek posljednje 2 godine doznali smo za bioaktivnu tvar „resveratrol“ iz kožice muškatnog grožđa koja se proizvodi u ob- liku tableta. Sada znamo i više, tj. da su neke namirnice „zdravije“ od drugih upravo zato jer sadrže takve tvari. Da ste prije 20 godina čuli u liječničkoj ordinaciji da tijekom trudnoće mora- te uzimati 400/ug folne kiseline dnevno, nasmijali biste se i rekli kako toga u hrani ima dovoljno! Sada pouzdano znamo da takva prevencija sprječava opasne defekte u djece! Premda folna kiselina ipak nije lijek već vitamin (suplement) ipak se toplo preporučuje!

SADRŽAJ

GLAVA PRVA
ANTIOKSIDANSI
najvažniji suplementi

GLAVA DRUGA
VITAMINI I MINERALI
katalizatori vitalnih funkcija

GLAVA TREĆA
MASNE KISELINE
učinkoviti suplementi

GLAVA ČETVRTA
SUPLEMENTI ZA ŠPORTAŠE

GLAVA PETA BILJNI SUPLEMENTI
(Fitokemikalije)

GLAVA ŠESTA SUPLEMENTI ZA TRUDNICE STARIJE OSOBE

GLAVA SEDMA
SUPLEMENTI ZA MRŠAVLJENJE

GLAVA OSMA
SUPLEMENTI ZA PROBAVU

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 10.210

    Da li se može kupiti ova knjiga?

Odgovor na: Suplementi u prehrani i športu

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">