• Autor
    Članci
  • Član 820

    Šta može biti uzrok kvarenja (bombaže) voćnog soka (5% maline i 5% jagode)? Kao konzervans je korišćena limunska kiselina. Sok je pakovan u PET ambalažu sa sport cap zatvaračima. Ambalaža je ne oštećena, zatvarači su dobro zavijeni, sadržaj boca peni i dolazi do curenja soka ispod zatvarača.

    Koji mikroorganizam je mogao izazvati kvarenje proizvoda? Da li postoji način da se utvrdi da je do kvarenja došlo zbog propusta u proizvodnji soka ili je uzrok ne adekvatno skladištenje gotovog proizvoda? Koje analize bi mi preporučili da uradim i u kom institutu, laboratoriji?

    Član 36.812

    Poštovanje Jelena.

    Da li je sok pasterizovan?

    Član 10.345

    Draga Jelena ,

    Često puta i ja skuvam po koji sok , ali meni se ne pokvare ,sem prošle godine sok od malina u koji nisam stavio konzervans, pa isto tako počeo je da se nadima flaša i da curi. Ja mislim pvi razlog je da maline treba obrati i odma spremiti sok , ako stoji jedan dan onda malina počinje da se kvari , što je kod mene bio taj razlog.

    Drugo sok nemože da se sprema u plastične flaše , treba izvršiti pasterizaciju u staklenim flašama, i sok neće se kvariti. Pravio sam sok od aronije čiste bez ikakvog dodatka i ne kvarise a ukusan i prirodan za ove zimske dane sa gripom dušu dalo za popiti. Pozdrav.

    Član 10.660

    Јелена, како сте водили процес производње сока а друго лимунска киселина није конзерванс, ко вас је тако упутио. Било би добро да погледам вашу производњу, да видим како сте је организовали. Мој контакт 060/0778803  или radmiladjordjevic85@gmail.com

    Član 36.277

    Postovana Jelena,

    Bombaza se javlja zbog ne adekvatne pasterizacije  soka, a samim tim mikroorganizmi ( u ovom  slucaju kvasci) nisu u potpunosti unisteni.

     

    Član 451

    Jelena, nije doslo do propusta u proizvodnji; jos manji je uzrok skladistenje proizvoda. Uzrok je seljacka pamet i nacin razmisljanja. Znate ono „… pa sok valjda znam da napravim…“. A kada pred sobom vidi probleme i vlastitu stetu onda ide ono „… ima li neki tehnolog da zna…“ Ovo o cemu Vi pricate nije sok, ponajmanje vocni. Jadan narod, a pogotovu deca koja piju buckurise iz takvih umetnickih radionica pod nazivom „domaci“. Bilo bi sasvim u redu da sada zavrsim, ali necu. Mogu Vam pomoci ako problem niste resili do sada. To ne radim ovako dopisnim putem vec posetom kod Vas ili da Vi dodjete u Beograd.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.