• Autor
    Članci
  • Član 185

    Sta je sve potrebo da bih napravio hladnjacu za cuvanje povrca?

    Glavni urednik

    Potrebno je mnogo toga. Od zemljišta, projekta, izbora i instalacije opreme, državenih dozvola za gradnju… i prije svega dobar plan za šta pripremate hlednjaču, odnosno koje sirovine.

    Postavili ste veoma široko pitanje.

    Član 1.176

    Pod kojim uslovima i na koji rok se moze cuvati sljiva u hladnjaci? Potrebna literatura!

    Član 1.085

    Cuvanje sljive u uslovima snizene temperature(ne smrzavanje) za sljivu zavisi od zrelosti robe,sorte….

    Za sljivu je pri temperaturi od -1 do 0 i vlaznosti od 90% cuvanje traje 2-8 nedelja.
    Naravno ovde je rec o obicnoj atmosferi.Postoje varijante kontrolisane atmosfere gde je cuvanje duze.

    Sto se tice komplet opreme evo npr. „Sena“ kragujevac.
    pozz

    PS na -2 C stepena pocinje da mrzne sljiva.

    Član 1.008

    Ako je u pitanju CA hladnjača,zaista treba puno toga. Sudjelujem u projektu uvođenja CA hladnjača na nivou BiH preko diplomskog rada. Posjetite neku od stranica proizvođača opreme za CA skladišta,vidjet ćete koliko samo oprema košta, a gdje je još izrada projekta.

    Član 2.607

    Postovani,

    imam zapoceti objekat ,doveden do tacke kada je potrebna oprema za hladnjacu pa me interesuje gde bih mogla da nabavim najpovoljniju opremu za hladnjacu koja bi radila u plusnom sistemu tj sluzila bi za cuvanje povrca i voca .Neznam ,posto sam mladja od 40 a li bih mogla da tu opremu nabavim preko nekog kredita iz fonda ili tako nesto.Ako imate nekog iskustva molila bih Vas da mi se javite .Velicina objekta je nekih 20*10 a visina 4 metara otprilike,cuvala bi pod jedan sargarepu do makar pocetka februara i eventualno jos neku vrstu krtolastog povrca.Ja nisam tehnolog ali imam zelju da se bavim ovim poslom i ako imate neki koristan savet posaljite .

    Hvala unapred!

    Član 3.017

    Trenutno radim u ULO hladnjaci i probacu da dam vise odgovora odjednom.

    @sima: saglasan sam sa Zdravkom. Dodao bih da ti je potrebna i makar približna predstava o tome na koji vremenski rok želiš da čuvaš to povrće. Postoje: hladnjace u minusu i hladnjace u plusu. Hladnjace u plusu mogu imaju kontrolisanu atmosferu (CA), atmosferu sa sniženim sadržajem kiseonika (ULO) i hladnjače sa dinamičkom atmosferom (DCA). Cuvanje je najkrace u CA, duze je u ULO, a najduze u DCA. To sve nosi svoje troskove opreme i izgradnje, a shvatas i sam da je cena izgradnje veca ako ces imati vecu zaradu pa ti je najjeftinija „soba sa klima uredjajem“, a najskuplja hladnjaca sa opremom za postizananje DCA uslova

    @ivanna75pn: „moju“ hladnjacu je sagradio EHO iz slovenačkog grada Laško. Imaju svoje servisere (tehničko osblje) u kragujevcu.

    @smile: konkretno za sljivu neznam, ali u ULO uslovima se vreme čuvanja višestruko povećava. Kao sto ti je dragand2004 rekao, period cuvanja zavisi od mnogo toga: zrelosti, sorte, izlozenosti bolestima, da li ima oštećenja… Literaturu nisam uspeo da pronadjem. To je jos uvek nova tehnologija (ULO hladjenje) i profesori i konsultanti jos uvek zaradjuju dosta novca na tim informacijama pa su skrti na konkretnim podacima, a gde jos da napisu knjigu sa konkretnim podacima… na to zaboravi ili ako ja gresim javi mi za neku knjigu.

    Ako imate neka pitanja moyete me kontaktirati i na:
    rokvic [et] yahoo . co . uk

    Član 8.960

    Poštovani prijatelji, imam sagrađen građevinski objekatod 600m2. Od toga je oko 400m2 hala, jedna prostorija visine H=4.2m. Objekat je novosagrađen, ali još nije priveden nameni. Nije omalterisan ni spolja ni unztra.Želim da ovaj prostor uredim i tako sagradim hladnjaču za voće i povrća. Ostatak objekta je uređen (kancelarije, restoran, sobe za spavanje, sanitarni prostorije) za normalan boravak ljudi.
    Plac oko objekta je 45 ari, pa je moguća dogradnja infrastrukture, uz građevinsku dozvolu.
    Jako mi je bitno da čujem mišljenje ljudi koji imaju iskustva u ovoj oblasti, šta je ekonomično, a da nisu potrebne velike investicije. Živim i radim u centralnoj Srbiji.

    Svaka ideja mi dobro dođe.
    Unapred hvala.

    Član 8.651

    Za hladnjače možete se javiti firmi Kovačević-inženjering na broj 060/6622088 (Branko Kovačević). Imaju dugogodišnje iskustvo u izgradnji i opremanju hladnjača, kapaciteta po zahtevu kupca (male i velike). Trenutno rade jednu za sebe (za voće). U svakom slučaju, možete se raspitati i na mail info@k-ing.co.rs.

    Sretno u realizaciji projekta

    Član 10.566

    Kolike su cijene hladnjaca zna li ko ili cijena kompresora za mirno hladjenje, u mom
    slucaju dimenzije objekta 6×6 visina 2,5m,za skladistenje bobicastog voca,pozdrav!

    Član 10.666

    pozdrav novi sam u ovom svemu sto se tice uzgoja voca prvenstveno kruske i u poslednje vrijeme razmisljam o hladnjaci.imam objekat ozidan i pokriven 10mx5m visine 4m i jos jedan u sklopu tog 8mx7m visine 3,5 sad bi to preuredio u hladnjacu. zanima me sad prvenstveno oprema gdje mogu pronaci i sta bi mi preporucili i za koju vrstu da se opredjelim.pozz i hvala na razumjevanju jer svaka dobra ideje dobro dodje

    Član 10.679

    Da li ima neko zainteresovan za doradu hladnjace i susare za voce i povrce.Objekti se nalaze u vocarskom kraju tj.selu Miokovci kod Cacka.

    Član 10.463

    @rara i @danijel84,
    ako vas interesuju hladnjače i kompletna oprema sa izvođenjem, najbolje je da se obratite nekoj od firmi koji se osim prodaje bave projektovanjem i montažom istih. Jednostavno mejlom objasnite šta želite, dimenzije objekta i dobićete ponudu.
    Adrese ćete lako naći „guglanjem“:
    Masterfrigo
    Eko Elektrofrigo
    ADV Frigo ili neka firma koja vam je najbliža. Bitno zbog servisa.

    Član 4.368

    Kako bi produzili rok trajanja proizvoda u hladnjaci nudimo uv fokus uredjaj
    UV C FOKUS
    Objekti za privremeno skladistenje su obično plodno tlo za mikro organizme i mogu predstaviti niz problema u procesu bezbednosti hrane

    To uključuje:

    • Privremena kvarenja proizvoda
    • Unakrsne kontaminacije
    • Smanjen rok trajanja
    • Zdravstvena isparvnost proizvoda
    • Smanjene reklamacije potrošača

    Tipična područja implementacije uključuju:

    • Objekti za obradu i pakovanje
    • Hladnjače
    • Skladištenje i prostorije za zrenje
    • Objekti sazrijevanja i rezanje
    Prednosti upotrebom UV Fokus

    • Kvalitet proizvoda je maksimalno povećan
    • Proizvodi zadržava stalnu težinu i boju u dužem vremenskom roku
    • Higijenski standardi su zaštićeni (HACCP usklađenosti)
    • Smanjenii neugodni mirisi, eliminiše rast štetnih plesni i bakterija
    • Poboljšano e IAQ za bolju produktivnost / smanjene izostajanje
    • Niži operativni troškovi – HVAC energije i troskove odrzavanja

    AMP IDEAL 061 6222064
    Web sites.google.com/site/idealtehnologije/

    Član 9.357

    Ukoliko je neko zainteresovan za kupovinu kompletnog rashladnog postrojenja za hladnjaču ukupnog kapaciteta cca 1000 m3 za minusni režim -22C. Oprema se sastoji od el.komandni orman za automatsko upravljanje, rashladnog agregata sa tri kompresora, pet isparivača, resiver I ostalo. Rashladni fluid R404A. Radila je 18 meseci na hladnjači sa pet zasebnih komora, a može se instalirati I za jednu ili dve komore ili po potrebi. Demontirana je prošle godine kada je još uvek bila u garantnom roku. Uskladištena je u Beogradu. Za sve dodatne informacije, detaljne karakteristike opreme I ostalo možete me kontaktirati na e-mail : aleksandra@amigotrade.com

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.