• Autor
    Članci
  • Član 2.262

    Postovanje.
    Citajucu clanke na forumu u vezi bezbednosti proizvodnje hrane,uvodjenja HACCP standarda i njegove primene na nasim prostorima,uvidjam da svi o temi govore jako uopsteno.Razumem da postoje variranja od jedne do druge vrste proizvoda i proizvodnje,namirnice zivotinjskog,biljnog ili vec kojeg porekla i samim tim i nacina na koji se vrsi kontrola i proces proizvodnje,ali niko ne govori o konkretnim postupcima i obavezama,obaveznoj opremi koje treba da se ispostuju da bi jedna proizvodnja,u mom slucaju konkretno proizvodnja pekarskih proizvoda,mogla da dobije sertifikat HACCP-a.Kada ovo kazem ,mislim o tome,tipa, dali je potrebno da primera, slavina bude na senzor ili ne,put kretanja radnika iz prostorije gde se preodevaju do proizvodne se ne poklope..i slicno,jer svi o tome nesto znaju,pricaju,a konkretno-niko ne daje nikakav odgovor.
    Pitam ovo jer sam u pekarskoj prizvodnji vec 20 godina,to je do sad bila porodicna manufaktura sa oko 20tak zaposlenih,i nameravam da pokrenem industrijsku proizvodnju hleba,te me zanima ,posto bi ta proizvodnja bila u novoizgradjenom objektu-sta bi trebalo od samog starta planirati da bi se ispunili uslovi HACCP standardizacije
    Pozdrav-MILOS BGD

    Član 463

    Poštovani Miloše,
    Učestvovala sam u implementaciji ISO standarda i HACCP sistema u Malom Podrumu Radovanović u Krnjevu, probaću malo da Vam približim šta se od Vas očekuje.
    Mi smo prvo krenuli od higijene. Česma ne mora biti na senzor, ali je jako bitno da ima tople vode, kao i deterdženta za pranje ruku i papirnih ubrusa (nikako pamučnih, nama je to bila neusaglašenost na prvom internom auditu). Garderoba se mora nalaziti pre ulaska u proizvodnju kako bi se izbegla kontaminacija.
    Moraju se sastaviti i proslediti radnicima Uputstva za održavanje higijene objekta i opreme, kao i Uputstvo za održavanje lične higijene radnika. U tim Uputstvima im se detaljno mora objasniti koja će sredstva i postupak pranja koristiti. Mora se voditi evidencija održavanja higijene. Sredstva za održavanje higijene se moraju skladištiti odvojeno od sirovina.
    Mora postojati odvojen magacinski prostor za sirovine, kao i za gotove proizvode. Primetila sam da pekare uglavnom nemaju magacinski prostor za brašno, kao i to da ne koriste sito, što je velika neusaglašenost.
    Moraju se sastaviti uputstva za rukovanje opremom i proslediti radnicima.
    Mora se uraditi dijagram toka i odrediti koje su tačke u proizvodnji kritične kontrolne a koje samo kontrolne i uspostaviti pojačana kontrola na tim mestima.
    Takodje morate obezbediti sledljivost proizvoda, morate voditi dnevnik proizvodnje.
    Zatim se rade interne provere i ocenjuje se da li HACCP sistem funkcioniše ili ne, pronađene neusaglašenosti se otklanjaju korektivnim merama i zatim se zakazuje eksterni audit.

    Ovo je nesto ukratko o implementaciji HACCP, a što se tiče izgradnje objekta morate ispoštovati sledeće pravilnike:
    • Pravilnik o sanitarno-higijenskim uslovima za objekte u kojima se obavlja proizvodnja i promet životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe.
    • Pravilnik o opštim sanitarnim uslovima

    Možda je najbolje rešenje da angažujete odmah konsultantsku kuću koja će vas savetovati i voditi kroz proces implementacije HACCP-a
    Nadam se da sam Vam bar malo pomogla.

    Član 3.479

    Pozdrav svima.
    Hteo bih da pitam dali je visina od 3 metara najmanja dozvoljena ili ima malo odstupanja,moja pekara je recimo 2,80 dali je to dovoljno.I jos ovo da pitam,verujem da je industrijski pod najbolji pa me interesuje gde mogu da se obratim i ko odradjuje taj posao i po kojoj ceni.Hvala unapred..

    Član 2.868

    Pravilnik propisuje visinu od 3 metra ali su inspekcije od uvek tolerisale 20-tak cm odstupanja. A licno znam mnogo primera gde su tolerisana i veca odstupanja. Na Vasem mestu ja bih tu pravio pekaru.

    Za „industrijski pod“ Vam mogu reci da jeste odlicna stvar ali ne i neophodna. Pravilnik trazi „povrsine lake za sanitaciju, bez nepristupacnih uglova“. I plocice su OK. Preracunajte troskove pa vidite sta cete…

    Član 236

    Pozdrav!
    Ja sam HACCP auditor vec puno godina.. specijalnost su mi pekare.. Kratko i jasno:
    ako zelite proizvodnju i ne zelite probleme OBAVEZNO !!!!! angazujte agenciju i to ne bilo koju..Proverite njene reference jer ima prevaranata (kao i svuda) koji sebe nazivaju profesionalcima.. Znaci-agencija sa referencama i NIKAKO DRUGACIJE!!!!
    Sami da uvodite HACCP mozete po zakonu ali ja do sada nisam nikoga srela ko je uspeo to da uradi samostalno i kvalitetno..

    Član 236

    ..i jos nesto..najmanja visina pogona mora iznositi 3m a u magacinskom prostoru 2.8m..to NIJE po HACCP-u, vec po nasem pravilniku jer Codex Alimentarius ne propisuje visinu.. ALI!!! iz iskustva kazem (tehnolog sam pekarstva): ako zelite „industrijsku“ proizvodnju, idealna bi bila 4m (ako radite sa tunelkom)..

    Član 3.606

    POZDRAV SVIMA
    STO SE TICE ZAKONA TO MI JE JASNO ALI MI NIJE JASNO OD KADA CE HACCP STANDARD BITI OBAVEZAN I OD KADA BEZ NJEGA NECE MOCI DA SE RADI

    Član 431

    НАССР стандард и не постоји, па неће бити ни обавезан… Постоји само НАССР систем, али то је друга прича.
    Што се тиче имплементације, сигурно постоје и технолози који могу веома квалитетно да и то одраде. Агенције су добре, али има мало таквих примера, поготову оних који су ангажовали људе из струке, тако да електро и машински инжењери то без проблема раде… Проверите.
    Као да те системе технолози у предузећима и не носе на својим леђима – и поред свих осталих обавеза.
    Проблем је да се објасни предузећу, радњи да је НАССР добар за њих, да им помаже у раду – све је „под морање“ код нас: и појасеви и гуме за снег и забрана пушења…

    Član 463

    Krajnji rok za uvodjenje HACCP sistema, prema Zakonu o bezbednosti hrane, je jun 2011.

    Svako ko posluje sa hranom moraće da ima u stalnom radnom odnosu i osobu odgovornu za sprovodjenje i primenu HACCP sistema. A procedura uvođenja traje više meseci.
    Kako se kazne za nehigijenski proizvod kreću od 300 000 do 3 000 000 din, u Vašem je interesu HACCP sistem shvatite ozbiljno.

    Smatram da bi Vam sledeći link mogao biti od koristi:
    http://www.sertifikacija.info/pitanja-i-odgovori/

    Član 4.095

    Hehehe, izgleda da svi sve znaju o ovome :)
    Dakle, mnogo toga je jasno, ali mnogo toga i nije. Ja na primer ne shvatam
    indolentnost poslodavaca po ovom pitanju. Te mora, te ne mora, te nemam para, te tamo, te ‘vamo. Ama ljudi MORA, ako se hoće ozbiljnost u poslu. Ja sam u problemu sa mojim poslodavcem jer je čovek, blago rečeno, lenj. Ne potpisuje dokumentaciju, a samo to od njega tražim jer sam skoro sve po tom pitanju odradio sam, a onda mu je svako kriv kad dobije po ušima. Čovek ni ne zna gde stoje papiri! Ali da se ja ne jadam previše, vrovatno je to svuda slično. Konkretno pitanje: Ko popunjava „opis primarnih materijala“ i čemu to služi? Šta je „lista nadležnih organa“? Šta spada u „katalog dokumenata“ a šta u katalog „važećih zakonskih odredbi?
    Hvala na strpljenju

    Član 463

    Pretpostavljam da pod „opis primarnih materijala“ mislite na “ specifikacija ulaznih sirovina“, popunjava Vodja HACCP Tima. U njoj zadajete parametre kvaliteta, svaka sirovina ima svoju specifikaciju.

    Pretpostavljam da se pod „listom nadleznih organa“ podrazumeva „spisak eksternih kontakata“, odnosno koga pozvati u slucaju da je potrebno hitno povuci neki proizvod sa trzista.

    Ono sto Vi nazivate „katalog dokumenata“, bila bi Vasa interna dokumentacija, znaci tu spadaju ciljevi kvaliteta, procedure, radna uputstva, itd.

    A u „katalog vazecih zakonskih odredbi“, tzv. eksterna dokumentacija, spada: zakon o bezbednosti hrane, pravilnici o higijeni, pravilnik o kvalitetu pekarskih proizvoda,pravilnik o kvalitetu pekarskog kvasca, itd.

    Član 3.964

    U suštini, niko od nas nije u obavezi da dobije/plati taj sertifikat ali mora da postupa u skladu sa osnovnim principima. Vodic postoji na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Deluje sumanuto ali tako je. Ako postupas u skladu sa principima onda je lakse uraditi jos taj jedan korak i dobiti sertifikat, zar ne?

    Najznačajnije tačke iz pravilnika:
    Subjekti u poslovanju hranom dužni su da uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa hrane, osim na nivou primarne proizvodnje, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, u skladu sa principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP).
    Subjekti u poslovanju hranom dužni su da koriste uputstvo za dobru proizvođačku i higijensku praksu i primenu HACCP.
    Subjekt u poslovanju hranom dužan je da ima u stalnom radnom odnosu odgovorno lice odgovarajuće stručne spreme za sprovođenje dobre proizvođačke i higijenske prakse i primenu HACCP.

    Član 1.717

    Vidi se da gdj. Jasovic poznaje materiju.
    Haccp u Americi postoji jos od 60-tih godina. Zapravo su ga studirali naucnici iz NASA-e, u cilju da naprave naucno osnovan sistem za bezbednost hrane,koja bi se koristila prilikom letova u svemir.
    U Evropi je od 2004 godine,zakonom obavezan. Dakle, svi oni koji zele da se bave ozbiljnom proizvodnjom, ( koja na kraju moze rezultirati i izvozom proizvoda) , bi trebalo da se pozabave materijom.
    Nasa firma je jednom prilikom imala audit sa FDA (Americka food and drug administration – njihova drzavna organizacija, koja je zajedno sa USDA -njihovo ministarstvo za agrikolturu), zaduzena za kontrolu kvaliteta hrane,pica i lekova.
    Audit smo radili u firmi koja radi konzerve, i cesme (za koje gdin.Milos pita,a gdj.Jasovic odgovara) su morale biti,ili na senzor, ili na papucicu.To je jedan od zaista puno detalja. Tako da ceo sistem je kompleksna materija,koja obuhvata i osnove higijene, i dobro poznavanje mikrobiologije,i naravno poznavanje gomila pravilnika i zakona u oblasti.
    I naravno iskustvo u proizvodnji.
    Pozdrav svima!

    Član 4.409

    Koliko malih pekara u današnjim uslovima privređivanja ima uopšte tehnologa?
    A ko će onda da implementira i održava sistem?
    Da li je došlo vreme da se ugase mali proizvođači, pa da onda monopolsko-kartelski veliki proizvođači počnu da diktiraju cene? Ili nam je školstvo toliko otišlo daleko da nismo u stanju da decu edukujemo o pravilima lične i radne higijene, a naročito na prehrambenim smerovima? Postavio sam pitanja na koja nemam odgovor, bar za sada…

    Član 1.717

    Gdin.Stefanovicu,evo da vam odgovorim na pitanje, time sto cu dati svoje misljenje o temi.
    Jedna mala pekara, ne mora da ima tehnologa.Jednom preduzecu koje se bavi proizvodnjom,prodajom prehrambenih proizvoda je potreban konsulent,ili kako kolege gore kazu „agencija“, koja se bavi davanjem usluga konsultacije.Takva jedna agencija bi trebalo da ima strucan kadar koji se upravo time bavi (implementacijom HACCP,i drugih standarda,zakona, pravilnika,i razna savetovanja koji su vezani za struku).Takva jedna „agencija“, treba da dà obuku vlasniku pekare,ili licu koje je interno dogovoreno (npr. sef smene), u svakom slucaju, odgovorno lice,koje ce se prihvatiti da vodi ovaj posao i da brine o kvalitetu (kvalitetu proizvodnje, usluge, proizvoda. I „ta“ odgovorna osoba se obuci o osnovama HACCP, tj. pravilima higijene na poslu,osoblja, alata koji se koriste u proizvodnji, odrzavanju higijene,itd,itd (zaista ima dosta toga,gdj.Jasovic je jos detaljnije objasnila)
    Dakle, dovoljno je da osoba koja se prihvati duznosti, prihvati posao ozbiljno i odgovorno. U praksi sam puno puta videla/cula komentare tipa:“Ma,ajde, sta ima sad da nosim tu kecelju,kao da ce se hleb bolje prodavati“ Kad se naidje na osobu takvog razmisljanja od posla nema nista.
    Znaci, nije tacno da pekara, ili cak veca zanatska proizvodnja mora da ima tehnologa, ne mora. Ako vlasnik,ili neko iz firme,vec ima iskustvo u struci, plus ima vremena da se ovom materijom bavi,i provede sate i sate studirajuci,posecujuci razne seminare(da bi ostao u toku), moze to i sam/sama da radi. To vam je isto kao advokat, ne morate vi na sudu da imate advokata da vas brani, ili da vam napise podnesak, mozete vi to i sami ako znate i ako imate vremena. Evo Seselj je ziv primer

    Član 2.674

    Dodao bih na predhodna izneta iskustva i neka moja zapaažanja u dosadašnjem radu na implementaciji HACCP sistema kada je u pitanju pekarska industrija:
    Pekarska proizvodnja godinama nije bila pod pravom kontrolom inspekcijskih organa.Pamti li nheko slučaj da mu je inspekcija banula posle ponoći? A kada pekari najviše rade..odgovor je svima poznat-noću! Pa šta onda očekivati od stanja bolje reći javašluka u ovoj grani prehrambene industrije. Gazde privatnih pekara ako nisu i sami pekari, često su ucenjeni samim izborom često problematičnih lica koja rade ovaj težak posao i to noću kada ih ni oni sami ne mogu kontrolisati. Za čas se posvađaju, naljute i napuste posao..onda ide ucenjivanje za sve ono što im je stavljano na teret počev od nediscipline, nerada, nehigijene i svega ostalog. Šta očekivati od takve radne snage a da se ne ostane i bez nje! Tu je početak priče o kadru sa kojim je potrebno sarađivati kada su u pitanju menjanje navika i usvajanje novih pravila ponašanja za bezbedniju proizvodnju. Poslednjih 20tak godina u uslovima održavanja socijalnog mira država je svesno zapustila ovaj sektor a kada je krenula od zavođenja reda krenula je od velikih industrija. Na redu su ostali ovi najsitniji ali i najproblematičniji. Zadatak svih onih koji su na poslovima bezbednosti hrane je da se korenito izmene navike ovih poslodavaca i njihovih radnika jer se polazi od elementarne logike: da njihova kifla košta isto kupca kao i kifla proizvedena u fabrici modernoj i sa uvedenim HACCP sistemom, fabrici u koju je uloženo stotine hiljada evra za razliku od kojekakvih šupetina po kojima se prave kifle i hleb..To je početak priče, raskrstiti sa starim navikama i prvo obući i obuti pekare, obezbediti im gde da se presvuku, okupaju, operu ruke posle upotrebe toaleta i čime da ih obrišu..da li su zdravstveno pregledani..
    Kada se raščisti sa elementarnim stvarima oko radne snage onda krenuti od elementarnih činjenica a to su: šta se to proizvodi..kako se to zove, ima li potrebnih proizvođačkih specifikacija, normativa, opisa proizvoda, deklaracija, laboratorijskih analiza..
    Da ne dužim dalje ovo su početne bolesti koje treba svaki pekar da preleži i da imun izađe na svetlo tržišta i proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane

    Član 2.674

    Savet svim pekarama koje se dvoume da li da uvedu HACCP sistem u svoju proizvodnju ili ne uz pomoć konsultanata:
    Bolje je ne raditi ništa i čekati inspekcijske organe koji u poslednje vreme ne kažnjavaju već daju rokove za uvođenje nego angažovati konsultanta za HACCP koji je naprasno to postao ove godine sa predhodnim radnim iskustvom pravnika, ekonomiste, inžinjera poljoprivrede, kojekakve menadžerije..ili neiskusnog tehnologa koji je radio u hladnjači voća a „zna“ i druge poslove..To su obično stručnjaci za HACCP sa 2 dana kursa..a priznaćete da se za 2 dana ne može puno toga ni čuti ni pročitati. Kriza je a u njoj se na žalost dešavaju i prevare takve vrste da vam se prodaju kojekakvi papiri koje će tek inspekcije da pretresaju..a kad platite par stotina evra za uvođenje HACCP-a pa vam to posle neko kaže da vam ne valja i da je nestručno urađeno, niko vam neće vratiti novac.Mnoge više nećete ni videti ni čuti jer će se vratiti svojim starim poslovima pošto su skinuli kajmak u ovim smutnim vremenima..
    Raspitajte se malo o firmi koja vam nudi usluge uvođenja HACCP-a, pitajte u inspekcijama ima li prevaranata..nemojte da platite jednom pa da posle ponovo plaćate da vam radnike obučavaju drugi kompetentniji stručnjaci, da vam prepravljaju ili ponovo rade dokumentaciju..Ima u svakom mestu kvalitetnih stručnjaka i pažljivo ih potražite..Zapamtite:jedino su inspekcijski organi merodavni u kasnijim kontrolama.Njih ne interesuju sertifikati jer se i oni kupuju parama!

    Član 4.409

    Poštovana g-đo Paripović, u startu možda nisam dobro objasnio ovo za tehnologe: male pekare nisu u mogućnosti da ih plate, a ne da neće da angažuju tehnologe. Profit koji ostvaruju je minimalan, i oni nisu to u mogućnosti da urade.
    Drugo, voleo bih da vidim malu pekaru bez peškira… ili bar bez sunđera za pranje posuđa, ili zogera, ili svi sa kapama,…, hoću da verujem da to u Srbiji ima…

    Član 1.717

    Pa ko je rekao da nema? (mislim na peskire i kape). S tim, sto bi trebali biti jednoupotrebni papirni ubrusi ( obrises- bacis).
    A sto se nema za tehnologa, pa ne treba pekara da ima tehnologa, nego da sama nauci pravila i postuje ih, da ne bi dolazila u sukob za zakonom (inspektorima). Pa i ranije je tako funkcionisalo.

    Član 1.717

    Evo sad procitah i ovu drugu poruku sto ste napisali,gde se obracate pekarima. Slazem se sa vama. Tacno je da ima i prevaranata i nestrucnih, ili onih koji misle da su strucni,a nisu. Ali,to procenite sami.To se na kraju krajeva vidi u praksi, dovedete coveka u vas objekat, pre toga se lepo pripremite o osnovnim stvarima, i postavljajte mu pitanja. Pravila su jasna, i svako ima logicno objasnjenje

    Član 2.674

    Stvarno, šta će pekarima tehnolog. Većina pekara se do juče bavila kojekakvim poslovima, otvarala zatvarala trgovačke radnje, autolimarske..a eto, zadnjih godina čuli da ima para u pekarstvu i da narod mora leba da kupuje pa krenuli i oni u posao.Kao pre koju godinu u taksiste. A sad, ako se nađe po koji pekar sa završenim zanatom tj školom za pekara onda je to premija..Njima možda treba po nekad tehnolog jer znaju da ne znaju sve.Posebno u delu oko upotrebe aditiva..i „novotarija“ u pekarstvu..

    Član 463

    Gospodine Zeljko,
    evo da Vam i ja odgovorim na pitanje.
    Govorim u ime prehrambenim tehnologa sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Mi JESMO obuceni za uvodjenje HACCP sistema I ISO standarda. Naime, ISO standarde i HACCP sistem smo slusali u okviru predmeta Kontrola kvaliteta, u trajanju od dva semestra, kod profesora Radovanovica. Sto se ne moze reci za nase kolege vocare, agroekonome i zastitare bilja koje sam zaticala na pozicijama tehnologa, a o hemicarima i tehnolozima drugih tehnologija i da ne govorim.

    Znam male pekare koje imaju tehnologe, bila sam i u pekari koja je uvela HACCP sistem.

    U vasem interesu je da imate tehnologa, kog cete ili zaposliti, ili angazovati honorarno. Primetila sam da mnoge male firme vide nas tehnologe kao napast, pljackase i sl. A o hrani ionako svi sve znaju, pa sta ce nekom uopste tehnolozi? Zao mi je sto je to tako. U zabludi su svi koji tako misle. Napomenucu Vam samo da implementacija HACCP-a u firmama koje imaju tehnologa traje mnogo krace, a dokumentacija je prilagodjenija. A to stedi i vreme i novac tih firmi. Firma, u kojoj sam ja prosla obuku za internog auditora za HACCP sistem i ISO 2001, je dve godine tapkala u mestu. A onda smo, za samo nekoliko meseci od mog prikljucavanja njihovom HACCP timu,uspesno prosli zavrsni audit.

    Imate nekoliko mogucnosti:
    -da angazujete tehnologa da Vam uradi radnu dokumentaciju i odrzi obuke Vama i zaposlenima, posto ste Vi obavezni da radite po HACCP sistemu, ali ne morate biti sertifikovani
    -da angazujete konsultantsku kucu koja ce Vas ili nekog Vaseg obuciti. Mada sam videla da to bas i ne funkcionise, vec sam Vam navela primer firme u kojoj sam bila. Ljudima van struke zna biti jako tesko savladati sve to, a i cesto ne znaju izbeci bespotrebne troskove.
    -da angazujete i tehnologa i konsultantsku kucu, sto je najbrze i najbolje resenje i ne mora da znaci da je uvek i najskuplje

    Da ne duzim dalje, jako je bitno da shvatite da HACCP sistem nije „onaj papir sto se plati 1000eura“, niti „tamo neke pisanije“. Ne smete ni ici ici po principu „od viska glava ne boli“ i natrpati silne papire, jer zabolece Vas glava.
    Shvatite ga kao nesto sto ce unaprediti Vase poslovanje i sto ce Vam se isplatiti na duze staze. Potrudite se da ukljucite i tehnologa. Konslultanti savetuju, ali oni ne poznaju uvek vas postupak proizvodnje i samu tehnologiju, mogu biti iz neke srodne tehnologije ili uopste ne biti tehnolozi. Neka proizvodnja ima gomilu kriticnih kontrolnih tacaka, neka nema nijednu, ono sto je na jednom mestu obavezno, nije i na drugom.Cilj je da HACCP sistem prilagodite Vasoj firmi,a to cete najlakse uraditi sa tehnologom.

    Član 2.075

    Milena slažem se sa Vama u potpunosti, samo komentar za inspektore. Ko su oni (inž.poljoprivrede kojima je mesto obezbedilo obuku i) oni su sada eksperti za uvođenje svih standarda. Da li znate da među njima ima i ratara i stočara i vinogradara i … Oni kontrolišu tehnologe. Kako objasniti njima proces proizvodnje. Oni nikada nisu bili u proizvodnji. Mišljenja sam da bi Min.poljoprivrede trebalo uzeti u obzir i nas tehnologe koji smo mnogo bliži ovoj tematici i praksi naravno. Da li primećujete da nas nema nigde. Niko se ne trudi da nas uposli, Zakoni koji bi trebalo da nas podržavaju ne primenjuju se u praksi pa tako u malim mestima nikome nije potreban tehnolog, tu svako sve zna i to je zakon koji vlada. Koliko je poljoprivrednih inž. i agronoma angažovalo Min.poljoprivrede na nekakvoj obuci i angažovalo ih kao savetnike. Mi ako hoćemo neku obuku moramo sami da finansiramo,a nije isto da li sam to uradila kao fizičko ili me je na obuku poslalo pravno lice. Verujte i to se gleda. Tehnolozi su prepušteni sami sebi.

    Član 2.674

    Tehnologijahrane, niste u pravu što se inspektora tiče. Niti ih je obučavalo ministarstvo za kontrolu HACCP sistema, niti ih oni uvode.Složi
    ćete se da to rade konsultanti a ne inspektori..Jedino se poslednjih godinu dana intenzivno obučavaju za kontrolu HACCP-a veterinarski inspektori uz pomoć donacija američke ambasade Ministarstvu Poljoprivrede.Sanitarci se ne edukuju ni malo po tom pitanju a pametuju po buregdžinicama samo o spojevima podova i zidova, ubrusima, toaletima i sl. Ok, to je njihovo poimanje HACCP-a, po njihovoj meri znanja..A tehnolozima ostaje da se izbore i u ministarstvu za poslove kontrole.Ko se izborio za posao i za priznanje u industriji taj se već pozicionirao.Ostali neka prvo uče, guraju glavu u komore, hladnjače, šerpe, kutere..pa kad savladaju svaki segment poslovanja onda neka se zapute posle desetak godina staža u poslove kontrole i konsaltinga.Inače će i dalje obesmišljavati i krivo prezentovati svoju tešku školu i mukom stečeno znanje.Završetak studija ne znači odmah juriš po slavu i pare.Taj put je malo duži.Ko ga je skapirao taj sada uzima nekakve prihode.Ostalima preostaje da na brzinu savladaju kurs od 2-5 dana i sa sertifikatom za HACCP administratora pohrle po restoranima i hamburgerijama i nude svoje usluge konsaltinga.E, to srozava ugled fakulteta i same struke.m Pa pobogu sami tehnolozi primaju i srednjoškolce na kurs za HACCP administratora koji se organizuje na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu te ga upisuju pravnici, inženjeri mašinstva, kojekakvi menadžeri, pekari, gimnazijalci IT stručnjaci..Da je taj inače dobar i kvalitetan kurs bio ograničen samo za tehnologe i srodne struke onda bi to bio pun pogodak i respekt i zaštita struke!

    Član 2.075

    Opet se bavimo nekim drugim pitanjima. Moj komentar se odnosio isključivo na to kako to da su polj.sa širokim spektrom rada, a tehn.su potpuno ograničeni. Gde ima tehnologa za insp. Ja ne znam, na jugu ih nema, a to Stevane znate i Vi. Ovde je npr inspektor poljoprivrede nakačio na zidu svoje kancelarije (ne proizvodni pogon) kojekakve sertifikate i on maše rukama pokazujući i time dokazujući svoju stručnost. Da ih je sam platio sigurno se ne bi tako širio, što ću reći ko god da ide na seminar ako plati sam sigurno da želi i hoće nešto da nauči. Njegovi sertifikati su bili iskoristi priliku trebaće ti. I takvom treba dokazati u čemu se satoji proces proizvodnje i da su uslovi u procesu potpuno promenljivi u zavisnosti od niza parametara, on to ne razume. Konkretno on je stočar. Ali po Vama čovek se snašao, da li nam je to potrebno?

    Član 2.674

    Ne prišivaj mi ono što nisam rekao niti mislio-„čovek se snašao“. Upravo objašnjavam da je on nepismen za taj posao a da su tehnolozi jureći za parama na samom fakultetu obesmislili svoju struku! Ko vam je bre kriv što niste po inspekcijama kad na svoj fakultet primate srednjoškolce i sve one koje pobrojah malopre i obučavate ih da uvode HACCP..Smetaju vam stočari u poljoprivrednoj inspekciji a vi za 200 evra po nepismenoj glavi delite te iste sertifikate.Razlika je jedino u tome što inspektorima plati država a nepismeni i polupismeni menadžeraj plati i svog džepa. Kapirate li suštinu zbog koje ste kao struka tu gde ste. Naterajte te profesore kojih se većina za sitne a po neko i za krupnije pare prodaje skorojevićima po njihovim prčvarnicama od fabrika.Što truju ljude sa kojekakvim uguravanjem svega i svačega“kvarenjem“ proizvoda..sojama, kožicama..Šta bre uradiste sa viršlama i mesnim narescima, kajzericama sa kojima smo se ponosili pre 2o godina..Dušu ste prodali đavolu i mesarima za malo para..Umesto da Srbija sad izvozi ona uvozi hranu..Zato vas nigde nema..zavukli ste se na žalost po rupama i radite šta vam gazde kažu..za par stotina evra.Hvala Bogu što ima još zdravih ljudi i firmi, što jača svest o zdravoj hrani.Stanovništvo prezirući i sam hleb koji danas pekari prave jer su svesni šta se sve trpa preziru i samu struku koja juri za profitom gurajući ga tajkunima u džep..

    Član 2.075

    Ohoho. Oprostite nisam imala nameru da se prepoznate u mojim komentarima. Ja nisam pričala uopšteno kao Vi, i to što radi Tehnološki neko mora da kontroliše, nije moje isto kao i kobaje u prodaji koje konrtolišu opet zna se ko da se ne ponavljam. Pravilnici su pravilnici tako da ipak nije tako crno kao što pričate.Niko, ali niko ko nije bio u proizvodnji ne može razumeti bilo kakav pristup tehnologiji proizvodnje. Tehnologa nema samo u Novom Sadu i nemojte generalno prišivati svim tehnolozima ono što mislite.Pričala sam o određenoj osobi koja kontroliše jedan okrug i pokušala da me posavetujete kako mu objasniti probleme u radu. A isti taj ne želi na terenu da razgovara sa tehnologom već sa „gazdom“ nebitno koje je stručne spreme. Gazda je gazda, a uslovi rada nisu važni.(Aluzija na onih 200E). Žao mi je što se nismo razumeli, imate finih komentara na forumu.

    Član 2.674

    Kao treće mogli ste se nekavim imenom nazvati a ne „tehnologijahrane“ praveći aluziju da ste moderator foruma..Prepoznati se nisam mogao na vašu sreću jer imam neku godinu škole više od tih sa kojima delite probleme. Žao mi je što vas taj dole na jugu ne primećuje već samo vašeg gazdu.Upravo o tome sam pisao malo pre.Treba ličnim znanjem da zavrednite pažnju sredine u kojoj radite, onda s to pročuje, dole su mala mesta, svi se znaju i lakše je nego se pročuti u N.Sadu..A pošto poznajem rad inspekcije jer sam i sam bio godinama inspektor reći ću vam otvoreno: nema taj inspektor šta sa vama da razgovara.On priča sa gazdom jer se zna ko je odgovoran i čije je vlasništvo. Kažete“Pričala sam o određenoj osobi koja kontroliše jedan okrug i pokušala da me posavetujete kako mu objasniti probleme u radu“..Šta Vi imate da objašnjavate inspekciji probleme u radu? On je ćorav pa ne vidi? Shvatite da ljudi kad dođu u kontrolu više veruju svojim očima nego ušima! Vaše probleme sa autoritetom rešavajte u kući sa gazdom, a sa znanjem u stručnoj literaturi i savetom od starijih i iskusnijih kolega(ako hoće da Vam daju besplatno savet. Jasno je da bi vi voleli da radite njegov posao al eto negde je zapelo pa ste tu gde ste..menjajte firmu i posao lakše će uspeti nego tog što vas ne primećuje..

    Član 2.075

    Ovo prelazi sve granice pristojnosti, a Vama sreće u radu sa takvim stavovima, sada je jasno Vi niste tehnolog već jedan od onih sa okačenim sertifikatima na zidu. Pa srećno.

    Član 2.674

    Hvala na novogodišnjim čestitkama. Ja sam se davno predstavio na ovom forumu i ne krijem ni ime ni struku.
    Srdačno Vaš konsultant sa 2 fakultetske diplome, jednom titulom, mnoštvom sertifikata i diploma…između ostalog obučavam i tehnologe

    Član 2.674
    Član 4.409

    Poydravljam ove razmene mišljenja, možda bude i nešto korisno za sve forumaše. Generalni stav o tome šta je starije, koka ili jaje, ostaje i dalje. Dajte da iz ovih ličnih stavova izađu i konkretni predlozi šta dalje. Dajte da ne moramo da sa .hr sajtova skidamo primere kako se implementira HACCP sistem. Da to počnemo sami da radimo. Da počnemo sa vodičima za svaku oblast – mesara, pekara, restoran, ketering,… Kome je stalo da to kod nas tapka u mestu i da se raspravljamo šta je čija nadležost? Tehnolozi neka rade svoj posao, pa makar i za „par stotina evra“, što nije „uža specijalnost“ već životna potreba opstanka firmi sa ovakvom platežnom građana Srbije. Mogu li svi da priušte viršlu od 600 din.? Ili šunku od 500? Nije problem u davanju duše đavolu, već u tome da kobasica skuplja od 250 din. ne može da se lako proda. Konkretno mi u firmi radimo roštilj meso i kobasice koje su 400 – 450 din. Ali to su male količine. Sajt našeg, nekada prestižnog, Instituta za higijenu i tehnologiju mesa – ima li neko komentar?

    Član 2.674

    Cenim dobru volju da se pomogne širem auditorijumu u početnim koracima ka osposobljavanju za budućeg konsultanta tj.lice koje će implementirati HACCP sistem tamo gde bude zahteva za tim. Kao što sam izneo u ranijim postovima, osnova za kompetentnost je osnovno fakultetsko obrazovanje koje većina forumaša ima.Ono je neophodno za onoga ko se bavi implementacijom. Sledeća stvar je iskustvo u radu sa hranom kroz proizvodnju i kontrolu. Bez ovoga tj bez nekoliko godina kontakta sa proizvodnjom nema ništa od iskustva.Naravno, da se podrazumeva da je to rad u velikim sistemima. Jer kako sagledati opasnosti i preduzeti preventivne mere kada ni ne znaš gde se kriju, kakvi su rizici, posledice.. U protivnom mlad tehnolog npr. odmah po završetu studija uz svu sreću da nađe negde posao i zatekne se kojim slučajem sam, bačen u vatru u proizvodnju koju nije ni video, biće prinuđen da se savetuje sa običnim radnicima koji to više znaju od njega. Eto minusa odmah na startu. Pa još ako je neistinito izneo podatke u CV-u ( a danas se studentarija obučila prevashodno za pisanje CV-ova) oko radnog iskustva eto problema. Šta je logičan epilog? Svestan svog neznanja, a želeći tobož da ga prikrije, počeće u startu da se povlači, zavlači u kancelariju(lepo ako je ima), izbegava ragovor sa radnicima na temu proizvodnje, biva sve arogantniji i drskiji..A radnici iskusna lica sa dugogodišnjim radom u toj branši, ljudi koji su dočekali i ispratili mnoge tehnologe i sagledali njihova početna i krajnja znanja, ne praštaju te bezobrazluke i nadmenosti. Zbivaju obično šalu na račun fakulteta i profesora koji su ih obučili tobož tj pustili nespremne u život.
    Šta je ovde poenta priče? Pa u tome da se savlada ovaj početni napor i shvati da bez ovih par godina pečenja struke nema shvatanja i razumevanja ni onog što se naučilo na fakultetu a ne još dodatne problematike u pogonima( struja, voda, hidraulika, para, kotlovi,,,)koje iskrsnu i koje su prinuđeni po nekad i sami da otklanjaju, nekad i da zasuču rukave i odrade posao majstora(mesara u pandleraju ako nema ko..). E kad se prebobaju ove prve godine i pod uslovom da je lice nadareno za rad sa ljudima i steklo svih predhodnih godina dodatna znanja i veštine onda se tek kvalifikovalo da krene na put konsultanta. To znači da je na red došlo poslediplomsko usavršavanje, neka specijalizacija, praćenje seminara, stručnih skupova, čitanje strane literature, poseta sajtovima, uzimanja učešća na stručnim forumima, razmena mišljenja među kolegama konsultantima, dobijanja licenci, sertifikat jel to normalno potvrđuje predhodno učešće u permanentnom obrazovanju..
    Kada se to sve polako postigne onda se čovek tek osposobio da može kvalitetno da prati i realizuje najnovija saznanja u svojoj branši.
    Na žalost mnogi u potrazi za poslom videći zahteve države za uvođenjem HACCP-a, na brzinu rekoše sebi:Što ja ne bih to radio.Ma znam ja to samo da pogledam gde da nabavim neki gotov projekat pa ću usput čitati i videti o čemu se radi. Odmah se tu povukao rez da je to posao tehnologa..i eto šanse.Samo treba hteti tobož usuditi se i početi. Uostalom mnogi su pomislili:to manje od mene znaju gazde pekara, restorana..ta ja sam tehnolog. E tu leži zec! Svesni činjenice da se svako bavi hasapom osetili su se najpozvanijim i oni bez ikakvog iskustva ali sa diplomom kao prednošću nad srednjoškolcima ili onih sa višom. Ne računaju da će kad tad neko naleteti stručniji od njih i pročitati šta su napisali a šta nisu! A onda će biti kasno kad ih zbog kazni počnu juriti gazde često samo sa fizičkom inteligencijom.
    A sad savet: Nema bežanja od posla ako se ukaže. Prihvatite i da odradite uvođenje hasapa bilo kome i bilo gde ako je izvodljivo.Dogovorite se za cenu, uzmite pare. Ali budite svesni šta ne znate i platite nekom da uradi deo posla koji ne znate umesto vas. Angažujte lica sa fakulteta, asistente, profesore, druge konsultante. U početku ćete manje zarađivati ali će vam obraz biti čist jel ste isporučili dobru uslugu i dobar i uspešan projekat. Ne budite sujetni i alavi. Normalno je da više ljudi više zna. Nećete pasti u očima gazda ako kažete!Imam čoveka za crtanje projekta, imam tog i tog ko će da proceni stanje u objektu, imam tog i tog ko će da uradi HACCP studiju..Slažite mozaik iz delića!
    I na kraju pošto me g.Stefanović oduševio sa pozitivnim stavom, navešću neke sajtove sa kojih permanentno crpim znanja i dodatno se edukujem. Od njih dobijam i redovne izveštaje i pratim situaciju šta se dešava u svetu sa pojedinim namirnicama.Sa tih sajtova se skidaju znanja i pišu pojedini priručnici.
    http://www.efsa.europa.eu
    http://www.haccpeuropa.com
    http://www.fsis.usda.gov
    http://www.govdelivery.com

    Član 463

    Evo jos jednog po meni korisnog linka
    http://www.ifsqn.com

    A imam i jedno pitanje. Na ambalazi jednog keksa sam procitala da je napravljen u skladu sa HACCP STANDARDOM. Ako se dobro secam, posto prodje zavrsni audit firma dobija od konsultantske kuce (ili bese od sertifikacionog tela) sta sme navesti na svojoj deklaraciji. Vlasnik ove firme se hvalio svojim knjigovodjom koji mu je uveo HACCP i brine o proizvodnji, a tehnologe je trazio za poziciju promotera po marketima.
    Ja sam dosla do zakljucka da on ili nije uveo uopste HACCP, ili su mu prevaranti uveli nepostojeci HACCP standard. Ne lici mi bas na gramaticku gresku. Kome se prijavljuju ovakve stvari?

    Član 2.674

    Linkova nikad dosta..
    Mala ispravka: HACCP nije standard već sistem. Mišljenja sam da proizvođač ima pravo da na deklaraciji navede da mu je proizvod proizveden u skladu sa HACCP principima ako ih je uspostavio. Nije decidno u zakonodavstvu navedeno ko uvodi HACCP već samo da ga subjekt u poslovanju sa hranom mora implementirati.Dakle ajmo razlikovati 2 stvari. Podaci u deklaraciji se navode u skladu sa propisom a marketinški je trik isticanje reči HACCP u tom slučaju a da nije to ni jedno sertifikaciono telo potvrdilo. Tu potvrdu tj proveru nije obavezno imati.Jedini koji i dalje ostaju u igri kontrolnih organa su inspekcijski organi.A njih baš briga za sertifikat. Najveća blamaža koja može da se desi a dešava se je da konsultant uzme svoj deo za uvođenje HACCP-a, sertifikaciona kuća za svoj sertifikat a posle dođe inspektor i kaže ne valja to i to od preduslovnih programa, ne va lja to i to od dokumentacije..moraš preurediti ili zatvoriti objekat!..Dakle, ne vredi juriti za hvalisanjima da neko ima HACCP jer svako može da priča šta hoće dok mu ne dođu prve kontrole. A onaj ko bude tražio sertifikat taj će i naterati proizvođača da se sertifikuje.To su veliki trgovinski lanci a i po neki tenderi(škole, vrtići..). Imam klijenta koji pakuje ugostiteljski šećer i kašičice za espreso..njega je nateralo tržište koje mu je to tražilo..Život pravila uspostavlja..
    Još da dodam HACCP nisu papiri već određen sistem menadžmenta bezbednošću hrane.Čine ga ljudi u datom okruženju..
    Nemate kome prijaviti jer se ne radi o krivici več o veštoj manipulaciji i marketinškom triku!

    Član 463

    Ne znam da li sam bila jasna, na deklaraciji pise da je keks proizveden u skladu sa HACCP standardom, umesto u skladu sa HACCP sistemom. Sto je mene navelo da se zapitam ko im je uopste i uveo HACCP.

    Član 1.623

    veoma intersantno zapazanje,iz predhodnog komantara zakljucujemo da sprovodjeneje hccpa moze biti odgovoran bilo ko ,ko zeli da se bavi time,drage kolege ne bih se slozio sa vama,koliko je meni poznato pekar je zanimanje 3.stepena,hajde molim vas ubedite me da neko sa tecim stepenom srednje skole moze kvalitetno da odredjuje biohemijsku ispravnost proizvoda,to je besmislica,mozda da prati zadate parametre ali da kvalitetno postupi u vanredni situacijama,nema teorije.Drugo sta znaci mala pekara,ne postoji mala i velika pekara ,ako je mala znaci ne moze prostorno da zadovolji uslove za neomatan rad,takvih je u Bg koliko zelite,gomila je u memljivim podrumima od 30 kvadrata,na zalost higijena je uzasna,i bi tvrdite da je tu i dalje nepotrebno strucno lice,pa zapitajte se se onda iz kod razloga preh.tehnologija i postoji na fakultetu kao smer.pozdrav

    Član 2.674

    U pravu ste, na žalost velikog broja fakultetski i poslediplomski obrazovanih stručnjaka. Ali upravo sam tehnološki fakultet je doprineo urušavanjem stečenih pozicija u društvu i privredi. Ono što su generacije gradile i pronele slavu Novosadskog Tehnološkog Fakulteta, samo jedna šačica pohlepnih ljudi, organizatora instant kurseva za HACCP administratora( tj lice koje je osposobljeno za uvođenje HACCP u preduzeća) podsmeva se svima obučavajući kursiste i sa srednjom školom. Sa takvim možda dobrim stručnjacima ali lošim i ljudima željnim zarade na brzinu, ne trebaju veći neprijatelji samoj struci. Ko im je dao za pravo da izjednače srednju školu i fakultete samo oni znaju i treba da odgovaraju za taj obrazovni kriminal. Verujem da će sami srednjoškolci sa njihovim diplomama imati problema pri dobijanju posla i da će se osetiti prevarenim baš kao i oni sa fakultetima koji su se našli na kursu sa srednjoškolcima. Ma, pare su čudo..

    Član 1.623

    postovani Stevane apsolutno bih se slozio sa vama,ovo sto vi navodite je istina ,a ujedno je bilo i moje pitanje na seminaru koji sam zavrsio za hccp lidera u jednoj renomiranoj firmi koja se bavi edukovanjem u oblasti Hccp a,gde se ne precizira ko je odgovoran za pracenje navedenog standarda vec u samom zakonu o Vterini stoji(odgovorno lice),to je zaista smesno i slazem se da je to klasicna otimacina para i davanje ovlascenja apsolutno nestrucnim licima,smataram da je zakonodavac time uneo veliku zabunu medju zainteresovanim za ovu temu,sa kojom namerom mozemo samo da nagadjamo.Kao prof.pekarstva ujednojsr.skoli iamo sam problema da ucenicima objasnim ulogu aditiva i elementarno postavljanje proporcionog odnosa prilikom unosa aditiva ,iako je svima poznatokako zapravo aditivi delujuu povecanim koncentracijama.Ne daj boze da oni kontrolisu josi takve stvari,a da je problem kvalifikovanih pekara u Bg veliki,reci cu samo jedno da u prakticnoj nastavi potpis o oceni odradjene profesionalne praske,umesto pekara sa 5. stepenom,potpis je zeleo da mi po nagovoru gazde da stolar jer je od svih,,pekara,, on bio najkvalifikovaniji….blagi uzas,hmmmm o kakvom mi hccpu uopste govorimo u Srbiji:)

    Član 1.623

    6. HACCP program
    Član 82.
    Pravno lice i preduzetnik koji obavlja delatnost klanja životinja, proizvodnju i promet hrane životinjskog
    porekla, hrane za životinje, kao i sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog
    porekla dužan je da ima Sistem za osiguranje bezbednosti proizvoda koji je uveden i koji se održava na
    principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka u
    proizvodnji (HACCP program).
    Za sprovođenje programa iz stava 1. ovog člana pravno lice i preduzetnik mora da ima u stalnom radnom
    odnosu odgovorno lice…..veoma precizan clan zakona o veterini:)

    Član 2.674

    To je Zakon o veterini prvi regulisao a kasnije i Zakon o bezbednosti hrane članom 48:Члан 48.
    Субјекти у пословању храном дужни су да користе упутство за добру
    произвођачку и хигијенску праксу и примену HACCP.
    Субјект у пословању храном дужан је да има у сталном радном односу
    одговорно лице одговарајуће стручне спреме за спровођење добре
    произвођачке и хигијенске праксе и примену HACCP.

    Ovde treba razlikovati „sprovođenje“ DPP i DHP i primenu HACCP-a i osobe na koje se odnose od onih koji obučavaju te iste. Želeo bih ovde dodati da mi kao bivšem veterinarskom inspektoru nisu nepoznata kretanja u toj branši i ono šta će se dešavati u bliskoj budućnosti. Žao mi je samo onih koji su poplaćali kojekakve kurseve i dali stotine evra prevarantima za ništavan papir. A o tome da se novac uzima za kurseve koji nisu akreditovani,neka se bave drugi organi..
    Kakva nam je država takvi su nam i građani..ili obrnuto. Sve što činimo činimo jedni drugima na štetu ili na korist.Stvar je morala i kućnog odgoja..

    Član 2.075

    *Srdačno Vaš konsultant sa 2 fakultetske diplome, jednom titulom, mnoštvom sertifikata i diploma;između ostalog obučavam i tehnologe.*
    Da li Vi gospodine bivsi imate akreditaciju da obucavate bilo koga. Ko je Vama izdao mnostvo sertifikata, oni su u redu, svi ostali su bezvredni. E to je problem g.bivsi inspektore, a svako ima pravo da se obrazuje i sigurno ce otici na fakultet ili bilo koju skolu za dodatnim znanjem jer tamo sede oni koji imaju sertfikat da rade u vaspitno obrazovnom sistemu kao i cinjenica da je tehnolog tehnolog i mozete Vi sebi pripisivati silno znanje i umenje ali ne mozete vredjati bilo koga,jer ako je neko spreman da sam u svom preduzecu vodi poslove i ekonomiste i tehnologa i direktora to je njegova sposobnost. To sto se kursevi posecuju je samo znak da ljudi zele da nauce vise, a to sto je skupo, pa pogledajte malo bolje ponude seminara i znacete gde se nalazite.Usput koliko Vi naplacujete obuku diplomiranog tehnologa i sta ta obuka podrazumeva?

    Član 2.674

    Evo opet ove“dole sa juga“ kaako voli za sebe da kaže..Edukovao sam vas besplatno na ovom forumu, ukazao vam na vaaše slabosti, podučio kako dalje u konsultantske vode, posavetovao da se ne svađate i ne zavidite državnom inspektoru što mu je država omogućila besplatne kurseve za koga kažete da je inž.poljoprivrede i da vas ne primećuje. Ljuti ste na njega jer vama država nije platila. A ko ste Vi anonimna, koju srednju ste završili? Razumite molim vas, potrudite se, da je problem u kvalifikaciji slušalaca zaa pojedine vrste kurseva. Mislite li da možete sa kursom iz hirurgije da budete hirurg? Ne možete. A sa kursom za krojačicu? E to možete..jel uočavate razliku i suštinu?

    Član 2.674

    Zaboravih: sve diplome i sertifikate mi je dodelila država!

    Član 2.075

    I dalje vredjate g-dine bivsi inspektore. Za Vas neka budem i dalje *ova dole sa juga*.Vi ste obrazovan covek i znate kako treba da se obracate dami. Da li bi se to promenilo kada biste znali moje ime i zanimanje?
    A gde se odrzava kurs iz hirurgije? Kojim Pravilnikom je regulisano da mogu sa zavrsenim kursom da radim kao krojacica? Nema, Stevane, nema. Prema tome nemojte ni Vi da se stavljate u poziciju iznad tehnologa jer ste bili inspektor. I sad Vi sveznajuci, a tehnolozi rade koje kakve stvari samo ne ono sto im je posao.
    Svaki tehnolog mora znati da cita Zakone i Pravilnike i to je osnova rada. Svaki problem koji se pojavljuje u procesu proizvodnje je karakteristican za uslove rada te prema tome nemojte banalizovati stvari i mutiti vode na ovom forumu kada neko zatrazi pomoc jer koliko vidim Vi se nalazite u svim temama. Po cemu Vi delite tehnologe na dobre i one koji ne znaju da rade.
    Da li ta podela postoji i kod lekara, profesora, tehnicara.. Da to bi bilo kao da pitam kod kog lekara da idem, A Vi kazete znas ima njih ovakvih i onakvih, pazi izaberi najboljeg. Lekar je lekar i leci ljude, a veterinar zivotinje, tehnolog radi u proizvodnji. Valjda zato i postoje razlicita zanimanja.
    *Zaboravih: sve diplome i sertifikate mi je dodelila država!Kakva nam je država takvi su nam i građani*- rece Stevan

    Član 2.674

    Draga Damo, nastavljamo sa vašom kontinuiranom edukacijom. Svakako da bi pomoglo kada bih znao vaše zanimanje više nego ime. Često količina znanja više govori i od samog imena.
    Kursevi iz hirurgije se održavaju na medicinskim fakultetima, za humanu i veterinarsku medicinu. Oni su oblik poslediplomskog obrazovanja, stručnih specijalističkih studija..npr abdominalna hirurgija, hirurgija oka…Za krojačice što se interesujete stvarno ne znam al se sećam dok sam studirao U BG da je to bilo na čini mi se univerzitetu za odrasle, „Božidar Adžija“ a ako hoćete raspitaću se ovde u N.Sadu gde ima. U poziciju iznad tehnologa se više ne stavljam jer ne radim u inspekciji.
    Pitate me „Po cemu Vi delite tehnologe na dobre i one koji ne znaju da rade“..pa po proizvodu koji konzumiram. Dobri su mi neki mesni proizvodi od jednih proizvođača a od nekih drugih su za kafileriju.. Jel vi jedete sve što se ponudi u prodavnici? Vidi se da ne znate ovu problematiku koja se sreće u kontrolama na tržištu. Jeste li bar nekad pročitali da je zaplenjeno i uništeno toliko i toliko proizvoda..zbog kvara, da je povučeno iz prodaje toliko i toliko nekih proizvoda..Niste?
    Vama su svi stručnjaci isti koji su završili fakultet. Pa draga moja damo nije najvažnije samo završiti fakultet i upisati se kobajagi u knjigu stručnjaka..
    A kakve su nam dame takvi su im i džentlmeni.

    Da li ta podela postoji i kod lekara, profesora, tehnicara..

    Član 4.095

    Sad mi je žao što sam ovde bilo šta pitao. Rasprava je otišla u potpuno pogrešnom pravcu. Ako postoji moderacija neka reaguje. Ovo je bljutavo.
    Ako ima neko da želi normalnu komunikaciju vezanu za problem implementacije HACCP u pekare, ajd’ na PM. A isto tako svoju raspravu mogu da nastave i ono dvoje posvađanih.

    Član 2.674

    Niste vi Obelikse ništa pitali već ste komentarisali na predhodne komentare forumaša koji su odgovarali onom ko je postovao -MILOSBG. Tako da Vama nije niko ni odgovarao. A forumi se osnivaju upravo zbog rasprava, razmena mišljenja..pa i napada na koje je svako ko drži do sebe i svoje struke i nauke dužan da odgovori. Nema tu ništa loše „između ono dvoje posvađanih“..sve je to DKP (Dobra Konsultantska Praksa)..A klad budete nešto pitali onda će se naći i neko da odgovori.

    Član 4.095

    Da, pitao sam i da, odgovoreno mi je, i od tad je počela rasprava koja je na kraju rezultirala prepucavanjem između vas dvoje stevane. Forum služi za sve osim za lična prepucavanja. Razmenite sa „tehnologijahrane“ telefone, mail-ove, skajp itd. pa se glođite koliko vam je volja, ovde nije mesto za to. Ovde bih da razmenjujem iskustva u vezi teme sa onima koji ih imaju, bilo kakvih, a ne da čitam o tome ko je ko i ko je šta. Zagrlite vaše diplome i grejte vaša ega do mile volje. Toliko u vezi sa tim i završavam sa raspravom.

    Član 2.674

    Ispoštovaću redare i portire na ovom forumu i neću im se više obraćati.

    Član 9.343

    Studiram Poljoprivredni fakultet, smer Prehrambena tehnologija. Radim seminarski rad iz predmeta Tehnologija zita i brasna, na temu Fizicki, hemijski i bioloski hazardi(opasnosti) u pekarskoj industriji? Da li možete neku literaturu da mi preporučite, MOLIM VAS HITNO MI JE POTREBNO.
    UNAPRED UAHVALAN STUDENT ALEKSANDAR
    S POŠTOVANJEM

    Član 16.098

    Citam  vase komentare i u jednoj sam dilemi.Po struci sam diplomirani inzenjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda.Radila sam u fabrici za flasiranje izvorske vode deset godina gde sam se vec 2004 god susrela sa raznim sertifikacijama u preduzecu.Aktivno ucestvovala u izradi i implementaciji istih.Obavljajuci poslove rukovodioca sretala sam se sa raznim inspektorima i dobro su mi poznati njihovi zahtevi  , Fabrika  vode prestaje da radi ,a ja ostajem bez posla.U medjuvremenu pocinjem sa honorarnim  radom u jednoj pekari koja je kapaciteta i do 20000 jedinica za noc.Naravno nema HACCP  ,kao ni jedan validan dokument(proizvodjacke  specifikacije ,nijednu analizu…).Takodje angazovala me jos jedna firma za izradu dokumentacije za njihovu proizvodnju vode.Htela sam da na Tehnoloskom fakultetu odslusam taj kurs  za HACCP administratora i da dobijem sertifikat ,da prosto imam papir za to sto vec radim.Najverovatnije cu zavrsiti na birou za zaposljavanje i namera mi je da imam svoju agenciju za konsalting.Interesuje me imali neko   iskustva sa tim-

    Član 17.053

    DIVNE LI POLEMIKE OD KOJE MALO KORISTI.NIKO NE GOVORI O KVALITETU,IZVORNI PROBLEM JE STO SE PROIZVODNJA TRPA U NE NAMENSKI OBJEKAT BEZ TEHNOLOSKOG PROJEKTA.

    Član 17.053

    VALJDA SVE PEKARE PRE POCETKA RADA TREBA DA IMAJU TEHNOLOSKI PROJEKAT KAKO BI ZNALI STA IH CEKA,OVAKO ISPADA GRADI SE KUCA OD KROVA.SMATRAM KVALITET NAJPROBLEMATICNIJIM.

    Član 17.053

    PEKARSTVO JE OKUPIRANO LJUDIMA KOJI GA NEPOZNAJU,NEUZIVAJU U NJEMU,NEPOVEZUJU ZNANJE I PRAKSU,A ONO JE TESKO I ODGOVORNO.SLIKA CELOKUPNOG DRUSTVA.

    Član 2.119

    Firma MLINPEK ZAVOD se bavi 20 godina tehnološkim projektovanjem (pretežno pekare i mlinovi). Kada je postalo aktuelno, počeli smo i sa implementacijom HACCP-a. Na šta smo sve nailazili, ne može se rečima opisati. Ne poštuje se higijenski minimum a oni traže uvođenje HACCP-a. I nigde gde nisu postojali osnovni uslovi za početak implementacije, nismo ni počinjali dok se ne otklone nedostaci. Jedina smo firma koja objedinjuje znanje iz tehnologije i HACCP. Ali nam to ništa ne vredi kada postoje „firme“ koje prodaju samo papire za sitnu lovu. A posle, kada dođe inspekcija, opet zovu nas da im pomažemo. Da ne pričam o tome da je svaki prehrambeni pogon po zakonu obavezan da ima tehnološki projekat a ogroman broj je dobio dozvolu samo na građevinski projekat, što zbog neznanja administrativaca što zbog ćuškanja para u njihov džep. Dok se zakon ne bude sprovodio prema svima jednako (kao i u ostalim sferama života tj države) ne vredi previše polemisati jer od toga pomoći nema, osim malom broju pojedinaca i entuzijasta koji su voljni da poštuju zakon. Davanje saveta nije sporno ali to ne može rešiti pitanje HACCP-a. Potreban je istovremeni rad na tehnološkom projektu i na implementaciji HACCP-a da bi se dobili rezultati koji će zadovoljiti i vlasnika i inspekciju. Nebrojeno puta smo rešili problem sa inspekcijom i neodgovarajućim tumačenjem HACCP pravilnika zbog kojeg bi neke pekare bile zatvorene dok ne otklone „problem“ koji ni ne postoji

    Član 17.053

    TEHNOLOŠKI PROJEKAT JE SVETO PISMO ZA PEKARSTVO,SMANJUJE ZNAČAJ I ULOGU HACCP PRAVILNIKA,OLAKŠAVA RAD,OMOGUĆAVA BOLJI KVALOTET,POJEFTINJUJ PROIZVODNJU..

    Član 17.053

    GDIN.ALEKSANDAR JE POGODIO U SRIDU (KAO ALKARI) TOJEST U SRCE PROBLEMA,JOŠ DA NABROJI RRFERRNCE RADA KAO FINANSISKE REZULTATE RADA.LJUDI PIŠITE VIŠE O KVALITETU.

    Član 17.053

    ZA VREME ŠKOLOVANJA PRAKSA 2 PUTA SEDMIČNO POSLE NASTAVE,PRAKSA U INDTITUTU ZA BRAŠNO U LABARATORIJI,PRAKSA FERIJALNA 30 DANA.ZNATELI O ČEMU GOVORIM.

    Član 17.053

    OD 1965 KAO STRUČNO LICE VODIO BITKU SA NESTRUČNIM RADNICIMA I NESTRUČNOM BIROKRATIJOM KOJE I SAD IMA U IZOBILJU,UPORNOST NEPOBEĐUJE UVEK ALI DAJE REZULTATE POTRUDITE SE.

    Član 17.053

    NEZVANIČNO U SRBIJI IMA 7000 PEKARSKIH RADNJI OD KOJIH JE NAJMANJE TEHNOLOŠKI PROJEKTOVANO,KOLIKO ĆE OPSTATI ? .VELIKI ASORTIMAN,RUČNI RAD A MALE SERIJE ENORMNO POSKUPLJUJU PROIZVOF.PA LO IZDRŽ.

    Član 17.053

    NIKADA NIKOGA NE POTCRNJUJEM NITI OMALOŽAVAM,SVAKI PROIZVOD STAVLJA PROIZVOĐAČA NA PRAVO  MESTO.NA OSNOVU POSTOJEĆI SIROVINA KVALITET MOŽE BITI MNOGO BOLJI.UPOTREBITE ZNANJE.

    Član 17.053

    PRODATI BROJ JEDINICA GOVORI BAŠ SVE O PROIZVODU I PROIZVOĐAČU.KAO ŠTO PROCENAT POVRAĆAJA I TAKOZVANA SNIŽENJA GOVORE O VLASNIKU I STRUČNOSTI PROIZVODNIH RADNIKA.

    Član 17.053

    SREĆNE PRAZNIKE SVIMA KOJI SE BAVE PEKARSTVOM SA ŽELJOM ZA VIŠE USPEHA A MANJE PROBLEMA,ŽELJE SU OD NEKOG KO MOŽE DA SHVATI I RAZUME VAŠE TEŠKOĆE A I DA POMOGNE KO ŽELI.

    Član 17.053

    GDIN.ALEKSANDRE (ČLAN 2119 ) SREĆNA NOVA GODINA I OSTALI PRAZNICI.

    VAŠ KOMENTAR JE SJAJAN NASTAVITE TAKO I DALJE.   BUDIMIR

    Član 27.869

    Pozdrav svima,

     

    planiram da da otvorim specijalizovanu prodavnicu hrane u kojoj bi se pravili vocni sokovi, smutiji, vocne salte, zamrznuti jogurt sa dodacima, u ponudi bi bile i na licu mesta pravljenje zitarice uz dodatke voca, mleka i jogurta kao i deo sa proizvodnjom domacih peciva po domacoj recepturi bez aditiva.

    Da li ce meni kao poslodavcu a i samom radniku jer cu ja biti zaduzena za peciva, znaciti kurs za deklarcije i haccap sistem na Tehnoloskom Fakultetu ili je neophodno da takav vid radnje ima svog tehnologa?

    pre uzimanja objekta svakako planiram da konsultujem tehnologa pri izboru ali za buduci moj rad radi mene same da li ce mi taj kurs znaciti ili je sigurnije d placam tehnologa honorarno?

    i da li nas necemu yapravo i nauce na tom kursu jel ima neko iskstva?

    Član 7.642

    Evo da vam otklonim nekoliko nedoumica u vezi vaših pitanja,
    Tehnolog vam je potreban u vezi drugih pitanja koje ste naveli u tekstu,a konkretno u vezi kursa tu vam nije potreban( jeste da bi tehnolog sa iskustvom, znanjem sigurnije i bolje uradio nego neko ko nije iz te oblasti)

    Član 23.691

    Ljiljana (clan 16.098),

    zamolila bih ako mi mozete ostaviti Vasu mejl adresu ili da mi je prosledite na 062 84 63640.

    Hvala. Pozdrav.

     

    Član 33.537

    Postovani,

    Drzim porodicnu pekaru , koja se bavi pravljenjem hleba i peciva bez aditiva,sto je u danasnje vreme vrlo tesko. Pecemo na „turskoj furuni “ grejanoj na drva. Vidim da ima nesto diskutovano i na temu haccp standarda, pa me interesuje sledece, Usao sam u haccp sistem ,sve je zavrseno osim turske peci . Cudi me kako Italijani mogu da peku na pizza peci i to pored samog zara pice , a nama traze da imamo dva otvora ,jedan za ubacivanje hleba ,a jedan za izbacivanje gotovog tj. pecenog hleba i kakve to veze ima sa haccp standardom. To je jedno pitanje , a drugo je, cuo sam da postoji mogucnost da se registrujem kao neko nacionalno pravljenje hleba ,starinsko, pa da ne moram da ulazim u haccp sistem, pa da li je to tacno.? Unapred zahvalan! Nemanja Jovic jovic_neca@yahoo.com

    Član 23.691

    Nemanja,

    Kao lice koje se bavi proizvodnjom hrane,u obavezi ste primenjivanji Zakon o bezbednosti hrane. Nikakav bauk, drzati se principa dobre higijenske prakse i to uredno dokumentovati. Ili bez namere da zvuci ironicno ,HACCP, posto volimo komplikovati .Ne znam ko Vam je postavio zahtev za dva otvora.To nemaju pravo ni konsultanti,niti inspektori. Na zalost, kod nas je dosta nejasnoce i neznanja, pa do obe strane koriste,a privrednicima se namecu novi ,nepotrebni troskovi. Vama je najvaznije da proizvodite zdravstveno ispravne  proizvode i to isto mozete da dokazete. Sama imam iste probleme.Proizvodim odlicne,kvalitete domace proizvode od voca a ne mogu se registrovati zbog nameta i uslova. U zemljama EU , domaca radinost se podstice i sve je jednostavno i jasno u pogledu tehnickih uslova. Dakle, ovo je i odgovor na Vase pitanje , ili vise dilemu.

    Član 33.537

    Brankice,

    Prvo drago mi je da jos neko radi domace proizvode , posto je u danasnje vreme izuzetno tesko opstati , pored svih idustrijskih proizvoda,koji se rade u ogromnim kolicinama i samim tim gube na kvalitetu, i svaka cast na tome, samo napred! Mislim da jos uvek postoje ljudi koji cene kvalitet!

    E sada … Prvo su mi konsultanti to projektovali , ali sam im rekao da ja to ne mogu da uradim, jer je furuna stara skoro 30 godina(moj otac kada je pocinjao ovaj posao zidao) , cela je uradjena od zemlje i nepecene cigle i svaka modifikacija je prilicno rizicna, moze doci do urusavanja cele furune! Posle toga mi je receno da je takav zakon u drzavi od 70-tih godina da je direktno lozenje zabranjeno, dozvoljeno je samo indirektno… Ali nisu znali da mi daju odgovor ,zbog cega je to tako, kada nema opasnosti od vatre , jer tek kada se ugasi vatra i izbaci zar krece se sa pecenjem? Nakon toga mi je i inspekcija rada dolazila i rekla istu stvar, a i oni takodje nisu znali da mi daju odgovor zasto je to tako! Mi naravno proizvodimo zdravstveno ispravne proizvode, pogotovo sto mi ne ubacujemo nikakv aditiv, samo brasno, voda , kvasac i so. Imam naravno i analizu iz poljoprivredne inspekcije , ali planiram da uradim i analizu hleba u SGS firmi, medjunarodno priznatoj! Ali i dalje ostaje taj problem sa indirektnim lozenjem! I ja se nadam da cu pronaci resenje za to, zato sam i pitao za italijane , to je kod njih normalno za pizza peci i niko im ne pravi problem, ali sam cuo da su oni prijavljeni na nekoj takozvanoj tradicionalnoj proizvodnji, pa sam se pitao da li postoji tako nesto u zakonu i kod nas!

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.